REAL TIME |

ΗΠΑ , Ισραήλ 7 Ιουνίου 2024

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου άκουσε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τη Ράφα

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου άκουσε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τη Ράφα

Tανκ κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας (6 Ιουνίου 2024, REUTERS/Amir Cohen)

Δεν κατέστρεψαν την πόλη

«Θα έμπαιναν στη Ράφα με πλήρη ισχύ – θα εισέβαλλαν σε ολόκληρη την πόλη, θα την κατέστρεφαν, θα κινούνταν με πλήρη ισχύ. Δεν το έκαναν αυτό», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «άκουσε τις προειδοποιήσεις» κατά μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα, προσαρμόζοντας τα σχέδια του ισραηλινού στρατού σε πιο στοχευμένη επιχείρηση.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC News εάν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου τον ακούει, ο Μπάιντεν απάντησε: «Νομίζω ότι με ακούει».

«Θα έμπαιναν στη Ράφα με πλήρη ισχύ – θα εισέβαλλαν σε ολόκληρη την πόλη, θα την κατέστρεφαν, θα κινούνταν με πλήρη ισχύ. Δεν το έκαναν αυτό», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Πολύ δύσκολη στιγμή»
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο Νετανιάχου θα μείνει στην απόφασή του να αποδεχθεί την πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν ανέφερε: «Το έχει πει δημοσίως. Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας συμφωνούν. Πρέπει να πετύχουμε κατάπαυση του πυρός».

Οπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, το Ισραήλ είπε «ναι» σε σημαντική συμφωνία, που, εάν αποδεχθεί η Χαμάς, «ξεκινάει άμεσα«.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η πρόταση υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «πολύ δύσκολη στιγμή».

Στο Κογκρέσο στις 24 Ιουλίου
Εν τω μεταξύ, στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος, τους οποίους επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου θα «παρουσιάσει την αλήθεια» για τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα όταν μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 24 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ χθες, Πέμπτη.

«Είμαι πολύ συγκινημένος που θα έχω το προνόμιο να εκπροσωπήσω το Ισραήλ ενώπιον και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και να παρουσιάσω την αλήθεια στους εκπροσώπους του αμερικανικού λαού και σε ολόκληρο τον κόσμο, για τον δίκαιο πόλεμό μας εναντίον εκείνων που επιδιώκουν να μας καταστρέψουν», ανέφερε ο Νετανιάχου στη δήλωση, σύμφωνα με το Reuters.

«Ακλόνητη σχέση»
Η επίσκεψη του Νετανιάχου ανακοινώθηκε στον απόηχο εντάσεων μεταξύ του ιδίου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποστηρίξει την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά πρόσφατα υπήρξε πιο επικριτικός απέναντι στις τακτικές του, μπλόκαρε αποστολή βομβών και απείλησε ότι θα το επαναλάμβανε.

Το Reuters ανέφερε ότι δεν ήταν σαφές εάν ο Νετανιάχου θα συναντήσει τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ ανέφερε από την πλευρά του ότι συμμετείχε στην πρόσκληση προς τον Νετανιάχου.

«Εχω σαφείς και βαθιές διαφωνίες με τον πρωθυπουργό, τις οποίες έχω εκφράσει τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, και θα συνεχίσω να το κάνω», δήλωσε ο Σούμερ. «Αλλά επειδή η σχέση της Αμερικής με το Ισραήλ είναι ακλόνητη και υπερβαίνει ένα πρόσωπο ή έναν πρωθυπουργό, προσχώρησα στο αίτημα να μιλήσει», εξήγησε ο ίδιος.

Η εμφάνιση του Νετανιάχου ενώπιον ενός ολοένα και πιο διχασμένου Κογκρέσου πιθανότατα θα προκαλέσει διαμαρτυρίες τόσο μέσα στο Καπιτώλιο όσο και έξω από αυτό.

Δημοκρατικοί βουλευτές που ασκούν δριμύτερη κριτική στον Νετανιάχου αναμένεται ότι δεν θα παραστούν.

Ο Μπέρνι Σάντερς, ανεξάρτητος γερουσιαστής που κάποτε διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, δήλωσε: «Ο Νετανιάχου είναι εγκληματίας πολέμου. Σίγουρα δεν θα παρευρεθώ».

Καθημερινή με πληροφορίες από Reuters, ABC News

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube