«Η Αρμενία είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει το έγγραφο της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν και να το υπογράψει εντός ενός μηνός», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ωστόσο, το Μπακού δεν έχει εκφράσει σαφώς την αμοιβαία προθυμία να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα.

«Η Αρμενία συνεχίζει τις εδαφικές της διεκδικήσεις»

Ο Αζέρος ομόλογός του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στη δημιουργία ενός σχεδίου αλλά πρόσθεσε ότι «Η Αρμενία συνεχίζει τις εδαφικές της διεκδικήσεις προς τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Για εμάς, αυτό είναι το πιο σοβαρό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία εργάζονται επί του παρόντος για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, αφού το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας Καραμπάχ, η οποία βρισκόταν υπό την παράνομη κατοχή των υποστηριζόμενων από την Αρμενία εθνοτικών αρμενικών αυτονομιστών από τη δεκαετία του 1990.

Γιατί αγωνίζονται οι δύο πλευρές

Από τον Δεκέμβριο, οι πλευρές αγωνίζονται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη ειρήνης, βασικά μέρη για την οποία ήταν η οριοθέτηση των συνόρων και η δημιουργία περιφερειακών διαδρόμων μεταφορών μέσω της επικράτειας της άλλης πλευράς.

Σε μια ιστορική τομή, αναφέρει η dailysabah, η Αρμενία επέστρεψε στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα χωριά, τα οποία είχαν καταληφθεί τη δεκαετία του 1990, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Οι πλευρές συμφώνησαν επίσης στη νέα οριοθέτηση 12,7 χιλιομέτρων (σχεδόν 7 μιλίων) των συνόρων τους, επιστρέφοντας τα χωριά Baghanis Ayrum, Ashaghi Askipara, Kheyrimli και Ghizilhajili στο Αζερμπαϊτζάν.

Αν και η κίνηση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες στην Αρμενία, χαιρετίζεται ως μια κίνηση προς την επίτευξη μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας μετά από χρόνια άκαρπων συνομιλιών με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και των δυτικών χωρών.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γεωργιανό ομόλογό του στην Τιφλίδα την Πέμπτη, ο Μπαϊράμοφ εξήρε μια σειρά θετικών εξελίξεων με την Αρμενία τα τελευταία χρόνια.

Αλλά οι «εδαφικές διεκδικήσεις» της Αρμενίας θα πρέπει να θεωρούνται «δυσάρεστες και το Ερεβάν πρέπει να λάβει μέτρα για το θέμα», δήλωσε ο Μπαϊράμοφ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούν να έχουν άλλες ανεπίλυτες εδαφικές διαφορές, κυρίως όσον αφορά θύλακες που οι δύο πλευρές θέλουν το άλλο μέρος να παραιτηθεί από τον έλεγχο ή να παράσχει πρόσβαση σε αυτούς.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ έχει επανειλημμένα απαιτήσει από την Αρμενία να αλλάξει το σύνταγμά της για να αφαιρέσει μια έμμεση αναφορά στην ανεξαρτησία του Καραμπάχ πριν υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν έχει δηλώσει ότι το Ερεβάν δεν θα δεχτεί τις απαιτήσεις του Μπακού να αλλάξει το σύνταγμά του.

Ναυτεμπορική