Καταρρέει το «δημοκρατικό στρατόπεδο» που φαντάστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να ανακόψει την νίκη της ακροδεξιάς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές: Ο ηγέτης των κεντροδεξιών «Ρεπουμπλικάνων», Ερίκ Σιοτί ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνάψει εκλογική συμφωνία με την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν.

Η πρόταση του ηγέτη των Νέο-γκωλικών έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις της Γαλλικής κεντροδεξιάς, αλλά αν τελικά η συμμαχία με την άκρα δεξιά προχωρήσει, θα πρόκειται για σημείο καμπής στο γαλλικό πολιτικό τοπίο.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη να υπηρετήσουμε τη χώρα που βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε ο Σιοτί στο TF1.

Σε αντάλλαγμα, η «Εθνική Συσπείρωση θα υποστηρίξει  υποψηφίους «από τους Ρεπουμπλικάνους στις βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου», ανακοίνωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά.

«Θέλω να δημιουργήσω τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Νομίζω ότι η Εθνική Συσπείρωση μπορεί να κερδίσει αυτές τις βουλευτικές εκλογές και γι’ αυτό απευθύνομαι σε άλλες πολιτικές ομάδες για να συνεργαστούν μαζί μου στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», είπε ο Μπαρντελά μιλώντας στο RTL.

«Καλώ πραγματικά τους Ρεπουμπλικάνους να πάψουν να είναι το πολιτικό δεκανίκι του Εμανουέλ Μακρόν, ελάτε να εργαστείτε μαζί μας, σας απλώνω το χέρι όπως έκανα πάντα», πρόσθεσε ο Μπαρντελά που εξελέγη και ευρωβουλευτής.

Αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικάνους

Δεν συμφωνούν βέβαια όλοι οι νέο Γκωλικοί Ρεπουμπλικάνοι με την πρόταση του προέδρου του κόμματος Ερίκ Σιοτί για εκλογική συνεργασία με την ακροδεξιά.

«Δεν θα δεχτώ ποτέ κανένα συμβιβασμό με τα άκρα», δήλωσε η Βαλερί Πεκρές, πρόεδρος της μητροπολιτικής περιφέρειας του Παρισιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λοράν Βοκιές, πρόεδρος της περιφέρειας Ρόν-Αλπ και πρώην πρόεδρος του κόμματος, έκανε λόγο για «άλμα στο σκοτάδι».

«Είναι ύβρις», είπε ο Ρενό Μουσελιέ ,περιφερειάρχης στην Κυανή Ακτή.

«Το DNA της ρεπουμπλικανικής δεξιάς είναι να μην πάει ποτέ με τους εξτρεμιστές, ποτέ με το Εθνικό Μέτωπο, ποτέ με τη Μαρίν Λεπέν», δήλωσε ο Ξαβιέ Μπερτράν, πρόεδρος στην περιφέρεια Οτ ντε Φρανς.

Οι «Μακρονιστές» στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις

Για τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μια συνεργασία της κεντροδεξιάς με την ακροδεξιά, θα έβαζε τέλος στις ελπίδες για νίκη του κόμματός του, στις βουλευτικές εκλογές.

Τελευταία δημοσκόπηση της Harris Interactive δείχνει ότι ο συνασπισμός των κομμάτων γύρω από τον πρόεδρο Μακρόν .βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση προηγείται στις προτιμήσεις των  Γάλλων ψηφοφόρων με 34% και αναμένεται να εκλέξει 235 έως 265 βουλευτές λιγότερους από τους 298 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Κάτι που μπορεί μόνο να εξασφαλίσει με τη συνεργασία των 40-55 βουλευτών των Ρεπουμπλικάνων.

Η Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε επίσης να υπολογίζει σε κάποιους βουλευτές του επίσης ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ αλλά και της Μαριόν Μαρεσάλ-ανηψιάς της Μαρίν Λεπέν.

Το μέτωπο της Αριστεράς

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν επίσης ποσοστά έως 22% στον συνασπισμό των κομμάτων της Αριστεράς και 115-145 έδρες.

Πολλοί Γάλλοι διανοούμενοι, συμπεριλαμβανομένης της νομπελίστριας οικονομίας Εστέρ Ντιφλό Duflo και της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Αννί Ερνό, υπέγραψαν έκκληση για την ένωση της Αριστεράς για να αντιμετωπίσει «τις καταστροφές της εποχής μας».

Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιος θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός του αριστερού συνασπισμού, αλλά οι σοσιαλιστές ζήτησαν από τον Ζαν Λικ Μελανσόν να κάνει ένα βήμα πίσω.

Οι κινήσεις του Μακρόν

Ο Μακρόν έχει ελάχιστες κινήσεις. Μέχρι τώρα έχει λάβει την υποστήριξη του Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργού και δημάρχου της Χάβρης, και εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής στους Γάλλους.

«Πάμε για να κερδίσουμε» είπε πάντως ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη Le Figaro.

«Η πολιτική είναι μια δυναμική. Δεν πίστεψα ποτέ στις δημοσκοπήσεις. Η απόφαση που πήρα ανοίγει μια νέα εποχή. Ξεκινά μια νέα εκστρατεία και δεν πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια υπό το φως των ευρωεκλογών», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

«Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, ο ρόλος του προέδρου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είναι εξίσου σαφής. Για μένα είναι άυλη αξία», είπε ο Μακρόν.

Ναυτεμπορική