REAL TIME |

Εξωτερική Πολιτική 28 Ιουνίου 2024

Αποκαλύπτονται οι προθέσεις των Σκοπιανών: Η πρόεδρος με τους “Μακεδόνες του Αιγαίου”

Αποκαλύπτονται οι προθέσεις των Σκοπιανών: Η πρόεδρος με τους “Μακεδόνες του Αιγαίου”

Ξέφυγε τελείως η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Θυμήθηκε τώρα τους… Μακεδόνες του Αιγαίου

Νίκος Μελέτης

Η Σιλιάνοφσκα έκανε και ανάρτηση, στην οποία δηλώνει «Πρόεδρος της Μακεδονίας», σε μια κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Μετά την ορκωμοσία στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα παραβιάζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών περνάει πλέον και στην έμπρακτη επαναφορά του «μακεδονικού» αλυτρωτισμου με την υποστήριξη της στους «Μακεδόνες του Αιγαίου».

Η Σιλιάνοφσκα σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της χώρας συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από την Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου». Τόνισε ότι η «μοίρα και η τραγωδία των 30.000 προσφυγόπουλων και ο Γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποσιωπάται ούτε να σχετικοποιηθεί» προσθέτοντας ότι ο σεβασμός και η γνώση του παρελθόντος «δίνει πολύ χώρο για ένα φιλικό μέλλον που προσπαθούμε για το καλό όλων στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη».

Η Σιλιανφσκα εκανε σχετική ανάρτηση και στον λογαριασμό που διατηρεί στο «Χ» όπου δηλώνει «Πρόεδρος της Μακεδονίας» σε μια κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Σύλλογος «Μακεδόνων προσφυγόπουλων απ την Μακεδονία του Αιγαίου» είναι ο πιο σκληρός μηχανισμός που εκφράζει τον «αλυτρωτισμό» εναντι της χώρας μας, καθώς υπονοεί την ύπαρξη μιας «κατεχόμενης» από την Ελλάδα Μακεδονίας από την οποία εκδιώχθηκαν οι σλαβόφρονες και σλαβόφωνοι «Μακεδόνες» κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Όταν αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Συμφιλίωσης η δυνατότητα επιστροφής των πολιτικών προσφύγων από το Ανατολικό Μπλοκ μια μικρη ομάδα κυρίως παιδιών τα οποία ειχαν οδηγηθεί στην τότε «Γιουγκοσλαβική Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού που διέφυγαν από την Ελλάδα μετά την ήττα στον Εμφύλιο Πόλεμο, αρνήθηκαν την πρόσκληση επιστροφής απαιτώντας να γινουν αποδεκτά τα ταξιδιωτικά έγγραφα που ειχαν σλαβικά ονοματεπώνυμα που τους ειχα αποδοθεί, ανέφεραν ως τόπο γέννησης τις ελληνικές πόλεις της Μακεδονίας με τα σλαβικά ονόματα τους και ως εθνικότητα την «Μακεδονική».

Αυτή η ομάδα πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας με καταγωγή από την Ελλάδα και οι απόγονοι τους αποτελούν ενα από τα εργαλεία για την ανάδειξη του βασικού αφηγήματος του «αλυτρωτιικού Εθνικισμού» στα Σκόπια. Τα τελευταία χρόνια η δράση τους είχε περιθωριοποιηθεί αλλα τωρα όπως δείχνει και η παρέμβαση της Σιλιάνοφσκα επιστρατεύονται και παλι για την ενίσχυση του αφηγήματος της ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα αλλα και για την «βίαιη» αλλαγή της «ταυτότητας» της «Μακεδονίας του Αιγαίου» η οποια προβάλλεται ετσι ως τμήμα της ευρύτερης Μακεδονίας η οποία ταυτίζεται με το κράτος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» όπως επιμένει να αποκαλεί την Βόρεια Μακεδονία η Σιλιάνοφσκα και το κυβερνών VMRO-DPMNE.

Η συναντηση εγινε ενοψει των εκδηλώσεων αλυτρωτισμου που γίνονται κάθε χρονο στις 30 Ιουνιου για την επέτειο του «διωγμού των Αιγαιατών Μακεδόνων» από την «Μακεδονια του Αιγαίου»

Υπενθυμίζεται ότι και η ανακίνηση αλυτρωτισμου και η έγερση εστω και εμμέσως θεμάτων μειονότητας εκατέρωθεν των συνόρων συνιστά παραβίαση των ειδικών προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube