Αντιδρούν οι Τούρκοι στην πιθανότητα εκλογών στα κουρδικά καντόνια

Αντιδρούν οι Τούρκοι στην πιθανότητα εκλογών στα κουρδικά καντόνια

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), παρακλάδι του PKK στη Συρία αποφάσισε να διεξάγει εκλογές σε εφτά περιοχές. Αποφασιστική δήλωση του συμπρόεδρου του κόμματος.

Με σφοδρότητα αντέδρασαν οι Τούρκοι στις δηλώσεις του Σαλίχ Μουσλίμ, συμπρόεδρου του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) που είναι ο κύριος πολιτικός φορέας της Κουρδικής Αυτόνομης Διαχείρισης στη Βόρεια και την Ανατολική Συρία.

«Ο ηγέτης του PYD, τρομοκράτης Σαλίχ Μουσλίμ, απάντησε στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι «δεν ενδείκνυται από άποψη συνθηκών» σχετικά με το PYD, τη συριακή δομή της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, να αποφασίσει να διεξαγάγει εκλογές σε 7 περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως λεγόμενα καντόνια. Ο Μουσλίμ είπε: «Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν διπλωματική ρητορική για να αποφύγουν την αντίδραση της Τουρκίας. «Θα κάνουμε εκλογές», δήλωσε αποφασιστικά, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Συνεχίζει το τουρκικό δημοσίευμα:

«Το PYD, το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, που έχει καταλάβει τα βορειοανατολικά της Συρίας, στα τουρκικά σύνορα, εδώ και 13 χρόνια, αποφάσισε να διεξαγάγει εκλογές στις 11 Ιουνίου σε 7 διαφορετικές περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως αυτόνομες περιοχές καντονιών.

Σχετικά με αυτή την απόφαση που έλαβε η τρομοκρατική οργάνωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε: «Όπως ορίζεται στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάθε εκλογές που θα διεξαχθούν στη Συρία πρέπει να είναι ελεύθερες, διαφανείς, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιες. Πιστεύουμε ότι δεν είναι σκόπιμο να διεξαχθούν τέτοιες εκλογές στη βορειοανατολική Συρία.» «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες».

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του PYD

Ο Σαλίχ Μουσλίμ, ο ηγέτης του PYD, ανέφερε σε δήλωσή του στα ΜΜΕ της οργάνωσης του, ότι οι ΗΠΑ έκαναν αυτή τη δήλωση λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας, προσθέτοντας:

– Σύμφωνα με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών με αρ. 2254, αναφέρεται ότι τέτοιες ευκαιρίες δεν υπάρχουν στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Εφιστούν την προσοχή στην πολιτική λύση με την υπ’ αριθμ. 2254 απόφαση. Γιατί έκαναν τέτοια δήλωση; Η δήλωση έγινε γιατί ήταν στην ατζέντα του τουρκικού κράτους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνει η Τουρκία. Βέβαια, εδώ και μέρες, η Τουρκία προσπαθεί να κάνει τους πάντες να αγοράσουν το αφήγημα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις εκλογές…

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να έκαναν μια τέτοια δήλωση μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Είναι μια διπλωματική δήλωση και έχει σκοπό να μην προκαλέσει την Τουρκία. Η Βόρεια και η Ανατολική Συρία πηγαίνουν σε εκλογές σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες, δήλωσε κατηγορηματικά.

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube