Λευκωσία και Αθήνα είχαν κρατήσει αρκετές σημειώσεις από τις χωριστές επαφές που είχαν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας το προηγούμενο διάστημα. Για το σκοπό αυτό ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο Προεδρικό όπου μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Κωνσταντίνο Κόμπο αντάλλαξαν σημειώσεις επί σειράς θεμάτων με το Κυπριακό να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα έρθει στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Πέραν από τα όσα είπαν τηλεφωνικώς Χριστοδουλίδης και Ολγκίν μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η επίσκεψη της απεσταλμένης του ΟΗΕ. Η Ολγκίν είχε αναφέρει στον ΠτΔ ότι προτίθεται να βρίσκεται στο νησί την εβδομάδα που ξεκινά 24/6. Ωστόσο δεν υπήρξε μέχρι χθες το απόγευμα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, επιβεβαίωση της επίσκεψης.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ εκτός Κύπρου θα βρεθεί και ο Ερσίν Τατάρ. Κάτι που περιορίζει τον κύκλο επαφών που θα έχει η Ολγκίν στην Κύπρο, σ’ ένα ταξίδι το οποίο χαρακτηρίστηκε ως σημαντικό, σ’ ό,τι αφορά τη συνέχιση της προσπάθειάς της στο Κυπριακό.

Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, και ευρύτερα οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό περιμένουν τη νέα κάθοδο της Ολγκίν προκειμένου να δουν ποιες είναι οι προθέσεις της απεσταλμένης του ΓΓ και τα βήματα θα γίνουν στο Κυπριακό το αμέσως επόμενο διάστημα.  Για την κυπριακή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο πως η προσπάθεια της Ολγκίν θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και παρά την επιμονή της τουρκικής πλευράς ότι τον Ιούλιο τελειώνει το συμβόλαιό της. Εκείνο που αντιλαμβάνεται η κυπριακή κυβέρνηση είναι πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα κρατήσει την Ολγκίν στο Κυπριακό. Κομβικό σημείο θα είναι ο Σεπτέμβρης οπόταν και θα βρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση.

Πέραν όμως της καθόδου Ολγκίν η προσοχή της Λευκωσίας είναι στραμμένη και προς την πλευρά του Γενικού Γραμματέα και τις δύο εκθέσεις που θα ετοιμάσει για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό κα τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σ’ ό,τι αφορά την έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα καταγραφεί σε σχέση με γεγονότα επί του εδάφους όπως είναι το επίμαχο θέμα της παρουσίας παράτυπων μεταναστών εντός της νεκρής ζώνης. Ένα θέμα που προκάλεσε αναταράξεις στις σχέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και του ειδικού αντιπρόσωπου του ΓΓ ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ.

Στο μεταξύ, ο Ερσίν Τατάρ μεταβαίνει στο Μάντσεστερ στο πλαίσιο των επισκέψεών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη διαδικτυακή «Londra Gazete», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Ο κ. Τατάρ θα συναντηθεί για πρώτη φορά με την τουρκόφωνη κοινότητα στην περιοχή του Μάντσεστερ και αργότερα θα συμμετάσχει σε δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στο Didsbury Golf Club.  Μετά την επίσκεψή του στο Μάντσεστερ, ο Τατάρ θα παρευρεθεί στο 7ο Φεστιβάλ Τουρκοκυπριακού Πολιτισμού στο Λονδίνο.

Εξάλλου, η «Ντιγιαλόγκ» γράφει ότι ο κ. Τατάρ επισκέφθηκε χθες συγγενείς «αγωνιστών» της «Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης (TMT)», με την ευκαιρία της μουσουλμανικής Γιορτής των Θυσιών. Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, υποστήριξε ότι «χάρη στον αγώνα για ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού που υπέφερε πολύ στο παρελθόν, σήμερα ζει ελεύθερος και ανεξάρτητος με ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια στην τδβκ».

Επισύροντας την προσοχή στις εγγυήσεις της Τουρκίας και τη συνέχιση της παρουσίας του τουρκικού στρατού, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτά θα εξαφανιστούν με λύση στη βάση ομοσπονδίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία εντάχθηκε  μονομερώς, όπως ισχυρίστηκε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζοντας ότι «ακολουθείται μια πολιτική λύσης στη βάση της συνεργασίας των δύο κρατών με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας»,  ο  Τατάρ δήλωσε ότι «νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων».

Φιλελεύθερος