REAL TIME |

Πακιστάν 13 Ιουνίου 2024

Ανησυχία στο Πακιστάν! Παραγωγικές εκτάσεις αγοράζονται από οντότητες που ελέγχονται από τον στρατό

Ανησυχία στο Πακιστάν! Παραγωγικές εκτάσεις αγοράζονται από οντότητες που ελέγχονται από τον στρατό

Ο στρατός έχει δικαιολογήσει τις εξαγορές γης ως απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια και την ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων.

Η κυβέρνηση του Γκιλγκίτ-Μπαλτίσταν έχει νοικιάσει 37 σπίτια  και δασικές περιοχές στην Green Pakistan Tourism, θυγατρική του πακιστανικού στρατού. Τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων 20 κτιρίων που ανήκουν στο Τμήμα Επικοινωνιών και έργων, έχουν νοικιαστεί για 7 εκατομμύρια ρουπίες το μήνα, ενώ 17 ακίνητα που εκτείνονται σε 450 στρέμματα από το Τμήμα Δασών έχουν νοικιαστεί για 1,35 εκατομμύρια ρουπίες το μήνα.

Η μίσθωση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες για την αποτίμηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, με πολλούς να αισθάνονται ότι οι όροι υποτιμούν τα ακίνητα. Πολιτικοί ηγέτες όπως ο πρώην πρωθυπουργός Χαφίζ-Ουρ-Ρεχμάν και Ο Αμπάς Μόσβι του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν αμφισβήτησαν τη διαφάνεια της διαδικασίας. Ομάδες δικαιωμάτων και επηρεαστές των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, απειλώντας διαμαρτυρίες εάν η συμφωνία δεν αναθεωρηθεί.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προτύπου της συμμετοχής του πακιστανικού στρατού σε εμπορικές δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν οντότητες όπως το Ίδρυμα Fauji, το Ίδρυμα Shaheen, το Ίδρυμα Bahria και το Army Welfare Trust. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι οικονομικές επιχειρήσεις του στρατού, οι οποίες περιλαμβάνουν την εταιρική Γεωργία στο πλαίσιο της “πρωτοβουλίας πράσινου Πακιστάν”, εγείρουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Ο στρατός έχει δικαιολογήσει τις εξαγορές γης ως απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια και την ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων. Ωστόσο, οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι πιο αποτελεσματικές λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της Γεωργίας προς όφελος των μικρών αγροτών, αντί να μεταφέρουν παραγωγικές εκτάσεις σε οντότητες που ελέγχονται από τον στρατό.

Η συνεχιζόμενη κατάσταση στο Gilgit-Baltistan δεν είναι απομονωμένη. Για παράδειγμα, οι στρατιωτικές φάρμες Οκάρα έχουν δει μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ αγροτών και στρατού σχετικά με τη χρήση γης και την κατανομή των εσόδων. Αυτές οι εντάσεις έχουν οδηγήσει μερικές φορές σε Βία.

Καθώς το Πακιστάν αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, ο ρόλος του στρατού στην οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης. Μελέτες δείχνουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις πολιτικές επιχειρήσεις. Η τρέχουσα κατάσταση στο Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών.

Για να επιτύχει το Πακιστάν βιώσιμη ανάπτυξη, είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και του δικαστικού σώματος, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η διασφάλιση της υπεροχής των δημοκρατικών θεσμών και η εστίαση των προσπαθειών του στρατού στην εθνική άμυνα και όχι στις οικονομικές επιχειρήσεις θεωρείται ως μια πορεία προς τα εμπρός για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

ΠΗΓΗ: The Khaama Press Agency

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube