REAL TIME |

Εθνική Άμυνα 20 Ιουνίου 2024

Aναζητούν το επόμενο πλοίο για την επικίνδυνη σκυτάλη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Aναζητούν το επόμενο πλοίο για την επικίνδυνη σκυτάλη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Πρώτος σταθμός για την φρεγάτα ΨΑΡΑ είναι η Κρήτη και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής για να γίνουν εκεί ορισμένα κρίσιμα τεστ σε συστήματα του πλοίου. Επιπλέον στο ΚΕΝΑΠ θα υπάρξει η τελευταία ενημέρωση, κυρίως των στελεχών που είναι επιφορτισμένα με την έγκαιρη προειδοποίηση εντοπισμού στόχων από ξηρά, θάλασσα ή τον αέρα.

Εφόσον δεν υπάρξει κάτι άλλο που να κρατήσει το ΨΑΡΑ εντός ελληνικών νερών, η φρεγάτα θα αποπλεύσει με πρώτο προορισμό ανεφοδιασμού το Σουέζ.

Ο επόμενος θα γίνει στο πρώτο στενό του Μπαμπ Ελ Μαντέμπ, δηλαδή, εντός της «red zone» .

Τρίτος ολιγοήμερος σταθμός και ανάπαυση για το πλήρωμα θα είναι στο λιμάνι του Τζιμπουτί, με πιθανή ημερομηνία άφιξης την 25η Ιουνίου.

Αυτά τα περίπου 2000 ναυτικά μίλια θα είναι τα πρώτα του «κόκκινου συναγερμού» για τα 195 στελέχη του πολεμικού ναυτικού που επιβαίνουν στο ΨΑΡΑ και σαφώς από την στιγμή που η φρεγάτα θα διέλθει της διώρυγας του Σουέζ.

Όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός από το ναυτικό επιτελείο και τον Στόλο για την συμμετοχή στην επιχείρηση της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ» που συμπλήρωσε τέσσερις μήνες δράσης, πρώτη επιλογή, λένε στρατιωτικές πηγές, ότι ήταν η συγκεκριμένη φρεγάτα και το πλήρωμά της.

Πλους 240 ημερών…

Αποτρεπτικός παράγοντας όμως στάθηκε το γεγονός ότι η φρεγάτα ΨΑΡΑ ήταν εκείνη που το 2023 είχε έναν συνεχή πλου 240 ημερών, λόγος για τον οποίο βραβεύτηκε το πλήρωμά της.

Κάθε χρόνο κάποια από τις κύριες μονάδες της Διοίκησης Φρεγατών, τυγχάνει να καταγράψει υπέρογκο αριθμό εν πλω υπηρεσίας και για την χρονιά που πέρασε ήταν αυτή που παρέλαβε την επικίνδυνη σκυτάλη από την ΥΔΡΑ, ήταν η φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι έως ότου τα 195 στελέχη του ναυτικού βρεθούν στην επικίνδυνη ναυτική ζώνη, δεν θα λείψουν τα γυμνάσια για κάθε είδους επεισόδιο που θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν σε πραγματικές συνθήκες.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο προσωπικό θεωρείται από τον στόλο και το ναυτικό επιτελείο από τα πλέον «ψυχωμένα», έμπειρα, δεμένα μεταξύ τους στελέχη και ως πλήρωμα είναι καταρτισμένο να φέρει εις πέρας την δύσκολη αποστολή που έχει ανατεθεί στο πολεμικό ναυτικό.

Ο Δένδιας ξανά στην Ερυθρά θάλασσα

Ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στους 195 «ναύτες» υποσχέθηκε ότι ακριβώς και σε εκείνους του ΥΔΡΑ, ότι δηλαδή θα τους επισκεφθεί στην καυτή περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Και μάλιστα ο υπουργός είπε συγκεκριμένα: «Θα έρθω να σας βρω, όπως έκανα και με την «ΥΔΡΑ», στην Ερυθρά Θάλασσα, πιθανότατα συνοδευόμενος από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Εφόσον γίνει με την σύνθεση αυτή το συγκεκριμένο ταξίδι, πέραν του υψηλού συμβολισμού που θα χει, ιδίως για την ελληνική παρουσία στην Ερυθρά θάλασσα, αναδεικνύεται πως η Ευρώπη επιχειρεί να δείξει τον πολυπόθητο αμυντικό βραχίονα ο οποίος ωστόσο απαιτεί την λήψη ραγδαίων αποφάσεων για το μέλλον του.

Ποιος θα πάρει την επικίνδυνη σκυτάλη;

Και ενώ για 100 ημέρες η φρεγάτα ΨΑΡΑ θα πλέει στην Ερυθρά θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, πίσω στην Αθήνα και στο Ναυτικό Επιτελείο ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο δράσης, εφόσον απαιτείται η συνέχιση της επιχείρησης της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι η «σκάντζα» στο ΨΑΡΑ απαιτεί μονάδα επιφανείας ιδίου τύπου, με ότι αυτό σημαίνει για την κλάση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Από την άλλη πλευρά ωστόσο θα μπορούσε ενδεχομένως να μετέχει πλοίο ικανό να υποστηρίξει την επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά θάλασσα.

«Οι 100 ημέρες περνούν νερό», λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές, θέλοντας με τον τρόπο αυτό ν’ αναδείξουν το γεγονός ότι χρόνος για χάσιμο ώστε να ετοιμαστεί η επόμενη μονάδα- όποια κι αν είναι αυτή- δεν υπάρχει.

Τα συμπεράσματα από την πρώτη συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι πολλά. Κι ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται εκείνα που δείχνουν τον μονόδρομο που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει η ηγεσία, στρατιωτική και πολιτική, για την αναβάθμιση αυτών των κύριων μονάδων ώστε να καταστούν απόλυτα ικανές και αυτόνομες στο σύγχρονο τακτικό και επιχειρησιακό περιβάλλον με τις αυξανόμενες απειλές.

ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube