REAL TIME |

Κίνα , ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 20 Ιουνίου 2024

Άλλη μια προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ σε Κίνα: Θα υπάρξουν συνέπειες για την υποστήριξή σας στη Ρωσία

Άλλη μια προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ σε Κίνα: Θα υπάρξουν συνέπειες για την υποστήριξή σας στη Ρωσία

Δεν είναι βιώσιμο και διατηρήσιμο αυτό το σχήμα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε την Κίνα για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της στη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, διαμηνύοντας την Τετάρτη στο Πεκίνο ότι «θα υπάρξουν, και πρέπει να υπάρξουν, κάποιες συνέπειες», όπως αναφέρει το Anadolu. 

«Δεν είναι διατηρήσιμο και βιώσιμο η Κίνα να συνεχίζει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ειδικά στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας τη ρωσική πολεμική οικονομία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στην Οτάβα, όπου έφτασε για να συναντηθεί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. 

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε τη σημασία της ενότητας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια εποχή «όπου αυταρχικές δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα συντονίζονται όλο και περισσότερο».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι εμείς (το ΝΑΤΟ), υπό το πρίσμα του συντονισμού μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Βόρειας Κορέας, συνεργαζόμαστε επίσης στενότερα με τους εταίρους μας στην Ασία-Ειρηνικό, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία», είπε, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Πούτιν αποκάλυψε την εξάρτηση της Ρωσίας από τους «αυταρχικούς φίλους» της στον αγώνα της κατά της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για τα σχέδια του Καναδά να επιτύχει τον στόχο της συμμαχίας τα μέλη της να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, ο Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τους συμμάχους να επιτύχουν αυτό τον στόχο, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να ακούσει τα σχέδια του Καναδά ως προς αυτό.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να επενδύει για την άμυνά του και την αποτροπή του πολέμου, ενώ χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία «επενδύουν πολύ σε νέες στρατιωτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων όπλων μεγάλου βεληνεκούς και προηγμένων πυραυλικών συστημάτων».

«Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε την ειρήνη είναι να σταθούμε μαζί ως ΝΑΤΟ και να επενδύσουμε όπως έχουμε συμφωνήσει. Συμφωνήσαμε στο ΝΑΤΟ να επενδύσουμε τουλάχιστον το 2%», παρατήρησε σύμφωνα με το Anadolu. 

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube