Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Βρυξέλλες: Εαρινή Συνάντηση των διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Στο επίκεντρο η βοήθεια στην Ουκρανία

Οι διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ κατά την πρόσφατη εαρινή συνάντηση στο Αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες αντήλλαξαν απόψεις επί της βοηθείας που λαμβάνει η Ουκρανία και συζήτησαν θέματα ζητήματα αποτροπής και άμυνας της Συμμαχίας, ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής στην Ουάσιγκτον (9-11 Ιουλίου).

Επίσης, ενημερώθηκαν επί του ρόλου του Στρατηγείου SHAPE ως πολεμικού στρατηγείου καθώς και των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Στις παρεμβάσεις του ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας πρέσβης ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η χώρα μας θα συνεχίσει την υποστήριξή της σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.

Παράλληλα ανέδειξε τη γεωστρατηγική αξία των λιμένων και αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, ως στρατηγικές πύλες εισόδου της Συμμαχίας προς τα δυτικά Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο καθώς και τη γενικότερη συνεισφορά της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ.

Τέλος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες, προς όφελος της εθνικής και της συμμαχικής αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΓΔΠΕΑΔΣ.

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

O Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα αποθεώνει την Τουρκία! Χώρα υπόδειγμα – Καλύτερα drones στον κόσμο τα Bayraktar

O Τομ Μπάρακ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τον «μοναδικό» ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία επαίνεσε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Tom Barrack, τονίζοντας ότι η χώρα αξιοποιεί την παραδοσιακή της σχέση με τις δύο πλευρές για να διατηρεί «σημαντικό διάλογο» εν μέσω της συνεχιζόμενης σύρραξης.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Barrack υπογράμμισε ότι «η Τουρκία έχει παραδοσιακή συνεργασία τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, γεγονός που της επιτρέπει να οικοδομεί ουσιαστικούς διαύλους επικοινωνίας». Παρότι –όπως είπε– η Τουρκία αναγνωρίζεται ευρέως ως βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, «έχει επιδείξει ακόμη μεγαλύτερη περιφερειακή επιρροή», όπως φάνηκε τόσο στη Συρία όσο και στη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προσωπικές σχέσεις των ηγετών των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί στενή σχέση με τον Πρόεδρο Τραμπ», ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «η υπομονή του Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία εξαντλείται».

«Τα τουρκικά Bayraktar TB2 είναι τα καλύτερα drones στον κόσμο και παράγονται εδώ», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος επιχείρησε παράλληλα να δικαιολογήσει την κίνηση της Τουρκίας να αποκτήσει τους ρωσικούς S-400 επικαλούμενος τα «προβλήματα» που είχε προκαλέσει το αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά με το θέμα των Patriot στην Τουρκία – και το ότι η τουρκική πλευρά «δεν χρησιμοποίησε ποτέ τους S-400, ούτε καν τους έβγαλε από τη συσκευασία τους».

Πιο συγκεκριμένα, ο Τομ Μπάρακ δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «…To αμερικανικό Koγκρέσο προκάλεσε προβλήματα με τους πυραύλους Patriot. Τότε η Τουρκία στράφηκε στη Ρωσία για τη δική της αεράμυνα. Αυτό φυσικά προκάλεσε σύγχυση σε όλους […] αλλά δεν χρησιμοποίησε ποτέ τους S-400, ούτε καν τους έβγαλε από τη συσκευασία τους. Η Τουρκία όμως τώρα λέει, εντάξει, θα έχω τη δική μου βιομηχανία αεράμυνας. Τα drones TB2 είναι τα καλύτερα drones στον κόσμο και παράγονται εδώ. Τα F-35 είναι 5ης γενιάς και η Τουρκία παρήγαγε μαχητικά Kaan […] Η σχέση που θέλει να δημιουργήσει αυτός ο πρόεδρος (σ.σ. ο Ντόναλντ Τραμπ) με την Τουρκία, με τον πρόεδρό σας, είναι μια διαφορετική σχέση […] σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο […] Εχετε ήπια ισχύ στον Κόλπο, έχετε σκληρή ισχύ εδώ, έχετε τους πιο εργατικούς ανθρώπους. Εχετε έναν υποδειγματικό συνδυασμό ήπιου Ισλάμ και κοσμικότητας. Δεν αναφέρομαι στην εσωτερική πολιτική, δεν έχουμε καμία ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική […] Εχουμε αυτούς τους δυο ηγέτες (σ.σ. Τραμπ και Ερντογάν) που ήδη συνομίλησαν τηλεφωνικά δυο φορές και λένε ας φέρουμε τις σχέσεις σε ίσο επίπεδο. Και λέμε στον τουρκικό λαό πέραν της οικονομίας, πέραν της στρατηγικής σχέσης ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε να γίνουν ισότιμοι εταίροι.»

Επανεκτίμηση της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία

Ο Barrack προχώρησε και σε ευρύτερη τοποθέτηση για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για αποτυχία των πολιτικών της Δύσης στη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως είπε, η Ουάσιγκτον επανεξετάζει πλέον ριζικά την παρουσία της στη Συρία, παραδεχόμενος ότι οι πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στις ιστορικές παρεμβάσεις των δυτικών δυνάμεων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν λέω αν ήταν σωστό ή λάθος. Αλλά αρκεί να δούμε τη Διακήρυξη Μπάλφουρ — μία απόπειρα να δημιουργηθεί μια ελεύθερη πατρίδα για τον εβραϊκό πληθυσμό. Και αμέσως μετά, τη συμφωνία Σάικς-Πικό, όπου Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι σχεδίασαν τεχνητά σύνορα σε μια περιοχή γεμάτη φυλές και θρησκευτικές ομάδες».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέθετε λειτουργική διοικητική δομή, αλλά «ήταν αδύνατο να οριστούν τεχνητά σύνορα εκεί που επικρατούσε τέτοια εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία — κι όμως αυτό ακριβώς έγινε».

Συνέδεσε μάλιστα τις σημερινές συγκρούσεις με τη διαχρονική προσπάθεια της Δύσης να διαμορφώσει το μέλλον της Ανατολής «με βασικό στόχο τον έλεγχο των ορυκτών πόρων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Gigachat: Το ρωσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Αναπτύχθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Sberbank, και είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) της Ρωσίας, η οποία προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στον παγκόσμιο αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ρωσία σχεδιάζει να ενσωματώσει το δικής της κατασκευής μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Gigachat στα συστήματα πληροφορικής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Το Gigachat, αναπτύχθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Sberbank, και είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) της Ρωσίας, η οποία προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στον παγκόσμιο αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο επικεφαλής της Roscosmos Ντίμιτρι Μπακάνοφ είπε ότι η επόμενη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, θα μεταφέρει ό,τι χρειάζεται για την λειτουργία του μοντέλου. Το Gigachat θα βοηθήσει το πλήρωμα στην επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων, αυξάνοντας τη μέγιστη ανάλυση από ένα μέτρο ανά pixel (εικονοστοιχείο) σε 0,5 μέτρα.

«Πρόκειται για άμεση βοήθεια για τους κοσμοναύτες» δήλωσε Μπακάνοφ μιλώντας σε συνέδριο τεχνολογίας στην Μόσχα.

Συμμετοχή στον ISS μέχρι το 2028

Τον Απρίλιο, ρωσικό διαστημόπλοιο μετέφερε τον Αμερικανό αστροναύτη Τζόναθαν Κιμ και τους Ρώσους κοσμοναύτες Σεργκέι Ρίζνικοφ και Αλεξέι Ζουμπρίτσκι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η επόμενη ρωσική διαστημική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχει προγραμματισθεί για τις 27 Νοέμβριου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στον ISS μέχρι το 2028 και σχεδιάζει να εκτοξεύσει τις δύο πρώτες μονάδες του δικού της νέου διαστημικού σταθμού το 2027.

Η Sberbank επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πρακτόρων Τεχνητής Νοημοσύνης , δηλαδή δημιουργικών συστημάτων ΤΝ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται πληροφορίες, να λαμβάνουν αποφάσεις και να αναλαμβάνουν δράσεις χωρίς άμεση και συνεχή ανθρώπινη συμβολή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξελέγησαν για το 2026-2027

Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Κορέα, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε την Τρίτη το Μπαχρέιν, την Κολομβία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λετονία και τη Λιβερία μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διετή θητεία που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2026.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης βίας.

Έχει πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία έχουν δικαίωμα βέτο: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα δέκα εκλέγονται, με πέντε νέα μέλη να προστίθενται κάθε χρόνο.

Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νότια Κορέα, τη Γουιάνα και τη Σλοβενία.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δίκαιη γεωγραφική εκπροσώπηση, οι έδρες κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες. Ωστόσο, ακόμη κι όταν μια χώρα είναι υποψήφια χωρίς αντίπαλο από το γκρουπ της, απαιτείται να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης.

Το Μπαχρέιν έλαβε 186 ψήφους, η ΛΔ Κονγκό 183, η Λιβερία 181, η Κολομβία 180 και η Λετονία 178.

Χθες Δευτέρα, η πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ εξελέγη στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έπειτα από μια διαδικασία η οποία προκάλεσε έντονη κριτική εντός και εκτός Γερμανίας, τόσο σχετικά με τον τρόπο ανάδειξής της ως υποψήφιας όσο και για το εάν διαθέτει πραγματικά τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση. Η θητεία της νέας προέδρου αρχίζει τον Σεπτέμβριο και είναι διάρκειας ενός έτους.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή6 ώρες πριν

O Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα αποθεώνει την Τουρκία! Χώρα υπόδειγμα – Καλύτερα drones στον κόσμο τα Bayraktar

O Τομ Μπάρακ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας

Διεθνή6 ώρες πριν

Gigachat: Το ρωσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Αναπτύχθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Sberbank, και είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων...

Διεθνή7 ώρες πριν

Πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξελέγησαν για το 2026-2027

Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη...

Οικονομία8 ώρες πριν

Bloomberg: Παγώνουν τα σχέδια της Gazprom για φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας!

Με τους αγωγούς Nord Stream προς τη Γερμανία εκτός λειτουργίας, και τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας να έχει...

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Συμμαχία που θα “πονέσει” την Τουρκία

Συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στη Βεργίνα Τηλεόραση

Δημοφιλή