Weather Icon
Τουρκία 10 Μαΐου 2024

Τούρκος υπουργός Εμπορίου: Δεν έχουμε άρει το εμπράργκο στο Ισραήλ – Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

Τούρκος υπουργός Εμπορίου: Δεν έχουμε άρει το εμπράργκο στο Ισραήλ – Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

«Φανταστικοί» οι ισχυρισμοί του Ισραήλ για χαλάρωση του εμπάργκο της Τουρκίας

Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί για χαλάρωση της εμπορικής απαγόρευσης από την Άγκυρα είναι «φανταστικοί», υπογραμμίζει ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ.

Πιο αναλυτικά, απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί χαλάρωσης της εμπορικής απαγόρευσης της Τουρκίας προς το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς τους «απολύτως φανταστικούς και αποσυνδεδεμένους από την πραγματικότητα».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 9 Μαΐου, ο Μπολάτ τόνισε ότι η Τουρκία θα διατηρήσει την εμπορική απαγόρευση έως ότου επιτευχθεί διαρκής εκεχειρία στη Γάζα και εξασφαλιστεί ανθρωπιστική βοήθεια στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα.

Η απάντηση αυτή ακολουθεί τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Israel Katz ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «άλλαξε τη στάση του και ήρε αρκετούς εμπορικούς περιορισμούς για το Ισραήλ».

Μια ισραηλινή οικονομική εφημερίδα υποστήριξε επίσης ότι το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου έστειλε επιστολές σε τοπικά εργοστάσια κατασκευών ενημερώνοντάς τα ότι τους δόθηκε προσωρινή άδεια να συνεχίσουν τις εξαγωγές προς το Ισραήλ.

Αρχικά, περιορίζοντας τις εξαγωγές προς το Ισραήλ για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων στις 9 Απριλίου, η Άγκυρα κλιμάκωσε σε πλήρη διακοπή του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μέχρι τις 2 Μαΐου, υποσχόμενη να συνεχίσει να επιβάλλει τα μέτρα μέχρι η ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου, η Τουρκία εξήγαγε προϊόντα αξίας 5,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ το 2023, μια μείωση από 7,03 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και 6,36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

«Ο όγκος των μεταξύ μας εμπορικών συναλλαγών ανήλθε σε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αγνοώντας αυτόν τον όγκο εμπορίου, κλείσαμε αυτή την πόρτα», δήλωσε ο Ερντογάν στις 3 Μαΐου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube