REAL TIME |

ΗΠΑ , Κίνα 31 Μαΐου 2024

Συνάντηση υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας: Τι συζήτησαν για Ταϊβάν, Ουκρανία και Γάζα

Συνάντηση υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας: Τι συζήτησαν για Ταϊβάν, Ουκρανία και Γάζα

Λόιντ Όστιν και Ντονγκ Τζουν είχαν απ’ ευθείας συνομιλίες

Αυτή η πρώτη από το 2022 συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας διήρκεσε περίπου μία ώρα και έληξε λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στη διάρκεια της συνάντησης ο Όστιν εξέφρασε ανησυχίες για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας.

«Ο υπουργός εξέφρασε ανησυχία για πρόσφατη προκλητική δραστηριότητα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων γύρω από το Στενό της Ταϊβάν και επανέλαβε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την πολιτική μετάβαση στην Ταϊβάν – τμήμα μιας φυσιολογικής δημοκρατικής διαδικασίας ρουτίνας – ως πρόσχημα για μέτρα πίεσης», ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο υποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Κινέζος εκπρόσωπος δήλωσε από την πλευρά του ότι ο υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν και ο Αμερικανός ομόλογός του είχαν σήμερα στη Σιγκαπούρη μια εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία συνομίλησαν για την Ταϊβάν, τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο Ντονγκ προειδοποίησε τον Όστιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Γου Τσιάν στο περιθώριο του φόρουμ για την άμυνα Διάλογος Σάνγκρι-Λα.

Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα επαναλάβουν τις στρατιωτικές επικοινωνίες μέσω τηλεφώνου «μέσα στις επόμενους μήνες», 

Ο Όστιν «επανέλαβε την ανακοίνωση που έγινε από τον πρόεδρο (Τζο) Μπάιντεν και τον (κινέζο) πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το Νοέμβριο 2023, σύμφωνα με την οποία τα δύο μέρη θα επαναλάβουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες στο επίπεδο των διοικητών μέσα στους επόμενους μήνες».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας χαιρέτισε επίσης τα σχέδια να συγκληθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς μια ομάδα εργασίας για την επικοινωνία με την Κίνα σε κρίσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters, U.S. Embassy in Singapore, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube