ΗΠΑ , Ινδία , Ιράν , Πακιστάν 15 Μαΐου 2024

Συμφωνία Ινδίας-Ιράν για το λιμάνι Τσαμπαχάρ! Τί λένε όμως οι Αμερικανοί;

Συμφωνία Ινδίας-Ιράν για το λιμάνι Τσαμπαχάρ! Τί λένε όμως οι Αμερικανοί;

Το λιμάνι είναι ένα εμβληματικό έργο Ινδίας-Ιράν που χρησιμεύει ως σημαντικό λιμάνι διαμετακόμισης για το εμπόριο με το Αφγανιστάν και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας

Καθώς η Ινδία και το Ιράν υπέγραψαν μακροπρόθεσμη σύμβαση για τη λειτουργία του τερματικού σταθμού του λιμανιού Σαχίντ Μπαχεστί (Shahid-Beheshti) παρουσία Ινδών και Ιρανών υπουργών, είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι η συμφωνία για το λιμάνι του Τσαμπαχάρ (Chabahar) υπογράφηκε μεταξύ των δύο εθνών όχι μόνο θα ενισχύσει την περιφερειακή συνδεσιμότητα αλλά θα διευκολύνει επίσης το εμπόριο, ιδίως μεταξύ Ινδίας, Ιράν και Αφγανιστάν.

Το λιμάνι του Τσαμπαχάρ βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Ιράν, στον Κόλπο του Ομάν. Είναι το μοναδικό ωκεάνιο λιμάνι που χρησιμοποιεί η Τεχεράνη και αποτελείται από δύο ξεχωριστά λιμάνια που ονομάζονται Shahid Kalantari και Shahid Beheshti , καθένα από τα οποία έχει πέντε θέσεις ελλιμενισμού. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν. Απέχει μόλις 170 χιλιόμετρα δυτικά του πακιστανικού λιμανιού Gwadar .

Η μακροπρόθεσμη διμερής σύμβαση για τη λειτουργία του λιμένα Chabahar υπεγράφη μεταξύ της Indian Ports Global Limited (IPGL) της Ινδίας και του Port & Maritime Organization (PMO) του Ιράν, επιτρέποντας τη λειτουργία του Shahid-Behesti στο Αναπτυξιακό Έργο του Λιμένα Chabahar για μια περίοδο 10 χρόνων.

«Ο Υπουργός Λιμένων, Ναυτιλίας και Πλωτών Μεταφορών της Ένωσης, Sarbananda Sonowal, μαζί με τον Mehrdad Bazrpash, Υπουργό Οδών και Αστικής Ανάπτυξης του Ιράν, παρευρέθηκαν στην ιστορική τελετή υπογραφής της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε εδώ σήμερα. Νωρίτερα, ένα Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για την ανάπτυξη του λιμανιού Chabahar από την Ινδία υπογράφηκε τον Μάιο του 2015. Στη συνέχεια, η σύμβαση εκτελέστηκε στις 23 Μαΐου 2016 στην Τεχεράνη (Ιράν) κατά την επίσκεψη του αξιότιμου πρωθυπουργού της Ινδίας στο Ιράν», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση το γραφείο του υπουργού της Ένωσης Sarbananda Sonowal.

«Αυτή η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας και στη διευκόλυνση του εμπορίου, ιδιαίτερα μεταξύ Ινδίας, Ιράν και Αφγανιστάν. Η India Ports Global Chabahar Free Zone (IPGCFZ), θυγατρική της IPGL, διευκόλυνε την πρώτη αποστολή εξαγωγών από το Αφγανιστάν στην Ινδία το 2019», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν μέσω βραχυπρόθεσμων συμβάσεων, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη μακροπρόθεσμη συμφωνία κορυφώθηκαν με την επίσκεψη της υπουργού της Ένωσης Sarbananda Sonowal στην Chabahar τον Αύγουστο του 2022.

Αυτή η 10ετής μακροπρόθεσμη συμφωνία μίσθωσης ενισχύει περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπορικών κοινοτήτων στην περιοχή.

Το λιμάνι Chabahar είναι ένα εμβληματικό έργο Ινδίας-Ιράν που χρησιμεύει ως σημαντικό λιμάνι διαμετακόμισης για το εμπόριο με το Αφγανιστάν και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, που είναι μεσόγειες χώρες. Η Ινδία υπήρξε βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη και λειτουργία του λιμανιού Chabahar.

Η ινδική κυβέρνηση έχει επενδύσει στην υποδομή του λιμανιού και έχει συμμετάσχει στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του, ώστε να γίνει βιώσιμος δρόμος διαμετακόμισης ινδικών εμπορευμάτων με προορισμό το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία.

Τον Αύγουστο του 2023, ο πρωθυπουργός Narendra Modi συναντήθηκε με τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi στο Γιοχάνεσμπουργκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής BRICS. Και οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εκκρεμή μακροπρόθεσμη σύμβαση για την Chabahar και έδωσαν μια σαφή πολιτική κατεύθυνση για την οριστικοποίηση και την υπογραφή της μακροπρόθεσμης σύμβασης.

Οι επενδύσεις στο λιμάνι

Η Ινδία ανέλαβε τις λειτουργίες του λιμανιού στα τέλη του 2018. Το λιμάνι άνοιξε μια διαδρομή διαμετακόμισης ινδικών εμπορευμάτων και προϊόντων προς το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία, αποφεύγοντας τη χερσαία διαδρομή μέσω του Πακιστάν – οι γείτονες Ινδία και Πακιστάν μοιράζονται μια τεταμένη σχέση.

Μέχρι στιγμής, 2,5 εκατομμύρια τόνοι σιταριού και 2.000 τόνοι όσπρια έχουν αποσταλεί από την Ινδία στο Αφγανιστάν μέσω του λιμανιού Chabahar, λένε αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η IPGL θα επενδύσει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια με επιπλέον 250 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, ανεβάζοντας την αξία της σύμβασης στα 370 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Οδών και Αστικής Ανάπτυξης του Ιράν, Mehrdad Bazrpash.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας S Jaishankar είπε ότι η συμφωνία “θα ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερες επενδύσεις στο λιμάνι”.

Αμερικανικές κυρώσεις σε όποιον συνεργάζεται με το Ιράν

Τί λένε όμως οι Αμερικανοί για την υπογραφή της συμφωνίας για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του λιμανιού; Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του BBC, η κίνηση μπορεί να μην πάει καλά με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει περισσότερες από 600 κυρώσεις σε οντότητες που σχετίζονται με το Ιράν τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της χώρας Βεντάντ Πατέλ, όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία, είπε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν εξακολουθούν να ισχύουν και ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να τις επιβάλλει.

“Οποιαδήποτε οντότητα, όποιος σκέφτεται να συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες με το Ιράν – πρέπει να γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους στους οποίους ανοίγονται και τον πιθανό κίνδυνο κυρώσεων”, είπε.

Με πληροφορίες από ANI, The Print, Wikipedia, BBC

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube