Διεθνή
Στρατηγικός κόμβος για τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου η Τουρκία! Πως “μπλέκεται” η Ελλάδα;

Πέρυσι, η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών προϊόντων πετρελαίου στον κόσμο. Η χώρα έλαβε το 18% του ντίζελ, του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, των καυσίμων αεροσκαφών και άλλων διυλισμένων προϊόντων που εξάγονταν δια θαλάσσης από τη Ρωσία. Οι ρωσικές προμήθειες αποτελούσαν το 81% των εισαγωγών της. Δεν χρειάζεται όμως η Τουρκία όλο τον όγκο των προϊόντων για τις δικές της ανάγκες. «Η Τουρκία έχει γίνει στρατηγικός κόμβος για τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου που προορίζονται για την ΕΕ, δημιουργώντας δυνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια φορολογικά έσοδα για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Μάρτιν Βλαντιμίροβ, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας (CSD).
Σύμφωνα με την έρευνα του CSD και του Κέντρου Ερευνών Καθαρού Αέρα και Ενέργειας (CREA), αφού η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών στις 5 Φεβρουαρίου 2023, οι χώρες του μπλοκ εισήγαγαν 5,16 εκατ. τόνους πετρελαϊκών προϊόντων αξίας 3,1 δισ. ευρώ μέσω τουρκικών λιμανιών (Τζεϊχάν, Μαρμαρά Ερεγκλίσι και Μερσίν ). Ωστόσο, αυτά τα λιμάνια δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Παράλληλα, το 86% (σε νομισματικούς όρους) των εισαγωγών ιδίων προϊόντων πετρελαίου έγινε από τη Ρωσία.
Μια ανάλυση συγκεκριμένων μεταφορών φορτίου δείχνει ότι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να αγοράζουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου που έχουν αναμειχθεί σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στα τουρκικά λιμάνια ή απλώς επανεξάγονται, ανέφερε η έκθεση CSD και CREA. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2023, ο τερματικός σταθμός Τορός Τζεϊχάν έλαβε 26.923 τόνους βενζίνης από το Νοβοροσίσκ. Δέκα ημέρες αργότερα, ο ίδιος όγκος φυσικού αερίου και πετρελαίου στάλθηκε από αυτόν τον τερματικό σταθμό στο ελληνικό διυλιστήριο πετρελαίου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
Η Ρωσία, οι ηγέτες της οποίας επιμένουν να διακόψουν όλους τους δεσμούς με τη Δύση, και η Τουρκία έχουν εκμεταλλευτεί ένα κενό στους κανόνες κυρώσεων της ΕΕ. Επιτρέπουν την αγορά προϊόντων από ρωσικό πετρέλαιο σε περίπτωση επεξεργασίας μεγάλου όγκου. Για παράδειγμα, τα ινδικά διυλιστήρια προμηθεύουν προϊόντα από ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ. Ωστόσο, τα τουρκικά λιμάνια δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
Από την επιβολή του εμπάργκο στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024, η Τουρκία εισήγαγε ρωσικά προϊόντα πετρελαίου αξίας 17,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 105% περισσότερα από την προηγούμενη ίδια περίοδο. Και οι εξαγωγές καυσίμων της στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 107% την ίδια περίοδο.
Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας κέρδισε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ από την προμήθεια πετρελαϊκών προϊόντων στην Τουρκία, γεγονός που επέτρεψε στη Μόσχα να «συνεχίσει τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι ρωσικές προμήθειες καυσίμων στην ΕΕ πραγματοποιήθηκαν επίσης μέσω του τερματικού σταθμού Ντιορτγιόλ, που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη, Ντιορτγιόλ, όπου επίσης δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας, έγραψαν οι Financial Times τον Ιανουάριο.
Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, λάμβανε κυρίως ιρακινό πετρέλαιο σιδηροδρομικώς και το μετέφερε σε τάνκερ. Στη συνέχεια όμως άρχισε να δέχεται ενεργά τανκς. Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2023, έλαβε 9,2 εκατομμύρια βαρέλια (σχεδόν το 90% όλων των θαλάσσιων προμηθειών) από τη Ρωσία, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Kpler. Μέρος αυτού του καυσίμου αγοράστηκε από την ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ).
Προηγουμένως, η εταιρία επίσημα σταματήσει να εργάζεται με προμήθειες από τη Ρωσία επειδή είχε συμβόλαια με το Πεντάγωνο. Όμως τα ρωσικά βαρέλια συνέχισαν να φορτώνονται σε αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στις ευρωπαϊκές βάσεις καθώς έφτασαν στα διυλιστήρια της εταιρείας, αλλάζοντας χέρια στην πορεία και ανακατεύοντας τα αποθέματα του Ντιορτγιόλ με καύσιμα άλλων χωρών.

Διεθνή
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.
Με πληροφορίες από Reuters
Διεθνή
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!
«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times ότι «απορρίφθηκε» ένα ισραηλινό σχέδιο για χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι απορρίφθηκε».
Και πρόσθεσε: «Δεν βιάζομαι να το κάνω», επιβεβαιώνοντας ως έναν βαθμό το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ισραηλινοαμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον επόμενο μήνα, αλλά ο Τραμπ επέλεξε τη διπλωματία.
«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», συμπλήρωσε.
«Εάν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουν να μιλήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτούς αν το κάνουν. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ απλό», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Διεθνή
Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.
Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.
«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.
Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.
Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.
Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.
Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ
Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.
Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.
Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.
Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον