ΗΠΑ , Κίνα 11 Μαΐου 2024

Στα χαρακώματα ΗΠΑ – Κίνα: Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος  

Στα χαρακώματα ΗΠΑ – Κίνα: Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος  

Οι ΗΠΑ αύξησαν 400% τους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει νέους δασμούς κατά της Κίνας, με στόχο τους “στρατηγικούς τομείς”, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη, και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνουν τη διατήρηση του υφιστάμενου δασμολογικού καθεστώτος για πολλά κινεζικά προϊόντα το οποίο είχε θεσπίσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι νέοι δασμοί

Θα εισαχθεί ωστόσο κι ένα σύνολο  νέων δασμών στους ημιαγωγούς και τα ηλιακά πάνελ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC που επικαλείται μια πηγή με γνώση του θέματος, και θα αυξηθούν οι υφιστάμενοι δασμών στα κινέζικα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Δασμοί θα επιβληθούν επίσης στις ιατρικές προμήθειες κινεζικής κατασκευής, όπως σύριγγες και εξοπλισμός ατομικής προστασίας, ανέφεραν άλλες πηγές στο Reuters.

Κατά την αναθεώρηση του δασμολογικού καθεστώτος του “άρθρου 301”, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εστιάσει στους κλάδους που θεωρεί ως στρατηγικά ανταγωνιστικούς τομείς και τομείς εθνικής ασφάλειας, δήλωσε μια πηγή στο CNBC.

Η πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του δασμολογικού καθεστώτος των ΗΠΑ έναντι της Κίνας έρχεται, μετά το αίτημα αρκετών βουλευτών για μεγάλες αυξήσεις στους δασμούς για τα ηλεκτροκίνητα κινεζικά αυτοκίνητα, παρότι η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ παραμένει ακόμη περιορισμένη. 

WSJ: Στο 400% η αύξηση των δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα 

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα με γνώση του θέματος, ανέφερε ότι βάσει του νέου καθεστώτος που θα ανακοινωθεί την Τρίτη, οι ΗΠΑ θα τετραπλασιάσουν τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδά τους. 

Ο Πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, Σέροντ Μπράουν, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε η κυβέρνηση Μπάιντεν να απαγορεύσει τελείως τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, επειδή η εισαγωγή τους ενέχει κινδύνους για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των Αμερικανών πολιτών.

Το υπουργείο Εμπορίου είχε καταθέσει τις συστάσεις του στον Λευκό Οίκο πριν από αρκετές εβδομάδες, αλλά η τελική ανακοίνωση καθυστέρησε λόγω εσωτερικών συζητήσεων, ανέφεραν πηγές. Θα γίνει όμως κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη ή το πολύ λίγες μέρες αργότερα.

Η αύξηση των δασμών για ευρείες κατηγορίες κινέζικων προϊόντων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά την προεκλογική του εκστρατεία ως επιχείρημα κατά του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προτείνει την οριζόντια αύξηση των δασμών κατά 60% ή και περισσότερο σε όλα τα κινέζικα προϊόντα, πρόταση που αν υιοθετηθεί θα κάνει ζημιά στην αμερικανική οικονομία, καθώς κατά πολλούς οικονομολόγους τόσο εκτεταμένες αυξήσεις δασμών θα πυροδοτήσουν πληθωρισμό. 

Αντίποινα από την Κίνα

Η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ αναμένεται επίσης να προκαλέσει αντίποινα από την Κίνα σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που ουσιαστικά έχουν περιέλθει σε ανοικτό εμπορικό πόλεμο. 

Υπενθυμίζεται ότι η ευρεία επιβολή δασμών στα κινέζικα προϊόντα ξεκίνησε από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, το διάστημα 2017-2021 και οδήγησε στην έναρξη ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Το 2022, ο πρόεδρος Μπάιντεν άρχισε να αναθεωρεί την δασμολογική πολιτική της εποχής Τραμπ, που περιλαμβάνεται στο Άρθρο 301 του εμπορικού νόμου των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των Δημοκρατικών ζήτησε μεγάλες αυξήσεις των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά μεταλλικά προϊόντα, αλλά τα προϊόντα – στόχος, κυρίως προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου έχουν στενό εύρος και η αξία τους δεν ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης την έναρξη έρευνας για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές στους τομείς της ναυπηγικής, της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους δασμούς.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube