Στην ερώτηση αν η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ, η απάντηση είναι «όχι».

Οι ΗΠΑ μάλιστα δεν πιστεύουν καν ότι το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο ίδιος μίλησε ώρες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στο κέντρο της πόλης και σύμφωνα με πληροφορίες κατέλαβαν έναν στρατηγικά σημαντικό λόφο με θέα στα κοντινά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Κίρμπι ρωτήθηκε επίσης επίμονα για το ισραηλινό χτύπημα που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 45 Παλαιστινίων -πολλοί από αυτούς γυναίκες, παιδιά ή ηλικιωμένους- σε καταυλισμό εκτοπισμένων την Κυριακή. Η επίθεση έχει προκαλέσει τον διεθνή αποτροπιασμό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Κίρμπι περιέγραψε τις εικόνες ως «σπαραχτικές» και «τρομακτικές». «Δεν πρέπει να χαθεί καμία αθώα ζωή εδώ ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τον ισραηλινό στρατό να διεξαγάγει μια γρήγορη και ενδελεχή έρευνα για το χτύπημα.

Όταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε εάν το χτύπημα είχε παραβιάσει τα όρια που είχε θέσει προηγουμένως ο Πρόεδρος Μπάιντεν, είπε ότι «δεν είχε δει καμία αλλαγή πολιτικής για να μιλήσει».

«Δεν υποστηρίζουμε, δεν θα υποστηρίξουμε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα», υποστήριξε ο Κίρμπι. «Ο πρόεδρος είπε ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ίσως χρειαστεί να λάβει διαφορετικές αποφάσεις όσον αφορά την υποστήριξη. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Δεν τους έχουμε δει να συντρίβουν τη Ράφα. Δεν τους έχουμε δει να μπαίνουν με μεγάλες μονάδες, μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, σε στήλες και σχηματισμούς σε κάποιου είδους συντονισμένους ελιγμούς εναντίον πολλαπλών στόχων στο έδαφος».

Πηγή: BBC, Ναυτεμπορική