Σε συμφωνία για το μέλλον της διαχείρισης της συνοριακής διέλευσης που συνδέει τη Ράφα με την Αίγυπτο έχουν καταλήξει Αίγυπτος, Ισραήλ και ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Haaretz.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα η συμφωνία προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των ισραηλινών επιχειρήσεων στην πόλη, όπου έχουν βρει στους 7 μήνες του πολέμου καταφύγιο περί τους 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, τη διαχείριση της διέλευσης θα αναλάβει μία αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Στο ρεπορτάζ δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα της εταιρείας.

Δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για τέτοιο σχέδιο. Το ίδιο είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Ο ισραηλινός στρατός ήδη επιχειρεί σε ανατολικούς τομείς της Ράφα και χθες το πρωί κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της διέλευσης.

Σύμφωνα με τη Haaretz σκοπός είναι να στερηθεί η Χαμάς τον έλεγχο της διέλευσης και την είσπραξη φόρων και τελών που επιβάλλονται στα εισερχόμενα αγαθά.

Πάντα κατά την εφημερίδα, η ισραηλινή κυβέρνηση υποσχέθηκε να μην καταστρέψει τις εγκαταστάσεις της διέλευσης σε αυτή που χαρακτήρισε «περιορισμένης» έκτασης επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ