Η σημαντικότερη συμφωνία

Η συμφωνία θα είναι η σημαντικότερη από μια σειρά συμφωνιών που έχει συνάψει η Ουκρανία με χώρες του ΝΑΤΟ, η οποία καθορίζει δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της οικονομικής βοήθειας.

Τι προβλέπει

Διπλωμάτες χωρών της G7 -που μίλησαν στους FT- επισημαίνουν μια σειρά από επίμαχα ζητήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν την εξάμηνη καθυστέρηση του Κογκρέσου στην έγκριση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, την απαγόρευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να χρησιμοποιεί το Κίεβο όπλα που προμηθεύονται οι Αμερικανοί εντός της Ρωσίας και τις επιθέσεις της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου.

Άλλα σημεία αφορούν τις διαφορετικές στρατηγικές σχετικά με το πώς η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει τη νίκη και πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η νίκη, καθώς και την απομάκρυνση κορυφαίων κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων με τους οποίους οι ΗΠΑ είχαν συνεργαστεί στενά από τον Ζελένσκι.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, δεσμεύοντας περισσότερα από 175 δισ. δολάρια σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης προς τη χώρα από την έναρξη της ολομέτωπης εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας για «όσο χρειαστεί».

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ενώ υπάρχουν σημεία διαφωνίας σε κάθε διμερή σχέση, υπήρξαν θετικές εξελίξεις που χαροποίησαν τους αξιωματούχους στο Κίεβο.

Αυτές περιλαμβάνουν την έγκριση των ΗΠΑ για τη χρήση από το Κίεβο πυραύλων Atacms μεγάλου βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων και την έγκριση από το Κογκρέσο βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προσπαθήσει να προσελκύσει ηγέτες από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, με στόχο να ενώσει την παγκόσμια κοινότητα ενάντια στην επιθετικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θέλει να είναι παρών και ο Μπάιντεν

«Πιστεύω ότι η ειρηνευτική σύνοδος κορυφής χρειάζεται τον Πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η απουσία του θα είναι μόνο ένα προσωπικό, όρθιο χειροκρότημα στον Πούτιν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία προγραμμάτισε τη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία για τις 15 και 16 Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε ότι ο Μπάιντεν πιθανόν να μην μπορέσει να παραστεί.

Ναυτεμπορική