REAL TIME |

Γενικά θέματα 28 Μαΐου 2024

Πεχλιβανλούκ ευτάνε! Αναβίωση του ποντιακού εθίμου της πάλης στη Νιγρίτα Σερρών

Πεχλιβανλούκ ευτάνε! Αναβίωση του ποντιακού εθίμου της πάλης στη Νιγρίτα Σερρών

Συμμετοχή δεκάδων παλαιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Με το Ποντιακό έθιμο της παραδοσιακής πάλης ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου στη Νιγρίτα Σερρών. Δεκάδες παλαιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνέρρευσαν αναβιώνοντας το πανάρχαιο λαϊκό άθλημα με τα παραδοσιακά «κισπέτια» που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της περιοχής και με ιδιαίτερα μακρά ιστορία.

Το έθιμο
Κατά την ελληνορωμαϊκή και ελεύθερη πάλη οι παλαιστές (πεχλιβάνηδες ή πιλιβάνοι) παλεύουν λαδωμένοι με λάδι ή λίπος, φορώντας χειροποίητα δερμάτινα παντελόνια, από δέρμα βουβαλιού βάρους περίπου 13 κιλών που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια παρουσιάζοντας θέαμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το λάδι δυσκολεύει τους αντιπάλους τους και με τις περίτεχνες λαβές και κινήσεις τους προσφέρουν ένα μοναδικό εντυπωσιακό θέαμα στο παρευρισκόμενο κοινό που χειροκροτεί με ενθουσιασμό, νικητές και ηττημένους. Νικητής θεωρείται αυτός που βάζει κάτω τον αντίπαλο.

ΠΗΓΗ: Ο Χρόνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube