REAL TIME |

«Μαύρη μέρα» για τη χριστιανική κοινότητα η επίθεση της 25ης Μαΐου στο Πακιστάν

«Μαύρη μέρα» για τη χριστιανική κοινότητα η επίθεση της 25ης Μαΐου στο Πακιστάν

Επίθεση από όχλο που δημιουργεί εικόνα ανασφάλειας για τους Χριστιανούς του Πακιστάν. Η ζήλια για την οικονομική ανάπτυξη των χριστιανών είναι ένας από τους λόγους αυτής της επίθεσης. Η σοβαρή αδικία που γίνεται στους Χριστιανούς μετά από τέτοιες φρικτές επιθέσεις είναι ότι κανείς δεν τιμωρείται

Η επίθεση της 25ης Μαΐου σε χριστιανούς στο βορειοκεντρικό Πακιστάν από εξαγριωμένο μουσουλμανικό όχλο, που κατηγόρησε έναν Χριστιανό ότι παραβίασε το Κοράνι, αντιπροσωπεύει μια «μαύρη μέρα» για τη χριστιανική κοινότητα της χώρας, δήλωσε ο κορυφαίος Καθολικός αξιωματούχος του Πακιστάν.

«Καταδικάζω έντονα αυτό το περιστατικό. Είναι μια μαύρη μέρα για την Εκκλησία στο Πακιστάν», είπε ο επίσκοπος Samson Shukardin του Hyderabad, πρόεδρος της Συνδιάσκεψης Καθολικών Επισκόπων του Πακιστάν, στο Crux μετά την επίθεση.

«Χωρίς να γνωρίζουν ή να ερευνήσουν [την κατηγορία σχετικά με το Κοράνι], ο όχλος επιτέθηκε σε έναν 74χρονο Χριστιανό», είπε ο Σουκαρντίν. «Οι Χριστιανοί είναι πολύ απογοητευμένοι και φοβισμένοι».

Αν και πολλοί παρατηρητές παραπονέθηκαν εδώ και καιρό ότι τέτοια βίαια επεισόδια ενθαρρύνονται από τους αμφιλεγόμενους νόμους κατά της βλασφημίας του Πακιστάν, ο Σουκαρντίν είπε ότι η Εκκλησία δεν ζητά την κατάργηση αυτών των νόμων αλλά μάλλον για ορθή κρίση στον τρόπο εφαρμογής τους.

«Πολλοί μουσουλμάνοι έχουν καταδικάσει αυτό το περιστατικό, υπάρχουν πολλοί καλοί μουσουλμάνοι, αλλά η πλειοψηφία επιτίθεται σε απλούς ισχυρισμούς», είπε. «Πολλές από τις καταγγελίες βασίζονται σε επινοημένα στοιχεία και οι πραγματικές αιτίες είναι προσωπικές βεντέτες ή κέρδη».

«Η ζήλια για την οικονομική ανάπτυξη των χριστιανών είναι ένας από τους λόγους αυτής της επίθεσης, είπε ο Σουκαρντίν. «Χρησιμοποιούν το νόμο εναντίον των Χριστιανών για επαγγελματική αντιπαλότητα. Οι χριστιανοί φοβούνται να ξεκινήσουν και να ανοίξουν επιχειρήσεις, καθώς οι μουσουλμάνοι δεν θα το δεχτούν».

Ο Σουκαρντίν πιστώνει επίσης την τοπική αστυνομία για την παρέμβαση και την πρόληψη των θανάτων.

Σύμφωνα με τοπικούς παρατηρητές, εκατοντάδες μουσουλμάνοι συμμετείχαν στη βία του όχλου στη Sargodha του Πακιστάν, που βρίσκεται στην επαρχία Punjab, το Σάββατο. Το περιστατικό ξεκίνησε με την κατηγορία ότι ένας Χριστιανός είχε παραμυθιάσει το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, κάτι που οδήγησε σε επίθεση κατά την οποία το εργοστάσιο υποδηματοποιίας του κάηκε ολοσχερώς.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Sargodha, Sariq Khan, αναφέρθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι αστυνομικοί είχαν διασώσει τουλάχιστον πέντε άτομα από τη βία και ότι πέτρες και τούβλα είχαν εκτοξευθεί κατά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συμπλοκής.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι η βία είναι πλέον υπό έλεγχο και ότι οι αστυνομικοί ερευνούν τον ισχυρισμό σχετικά με το Κοράνι, το οποίο θα ήταν έγκλημα σύμφωνα με τους αμφιλεγόμενους νόμους κατά της βλασφημίας του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, τουλάχιστον ένας Κριστάν άνδρας ονόματι Λάζαρ τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της βίας και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Συνολικά, έγιναν περίπου 25 συλλήψεις.

«Αυτό το άσχημο περιστατικό βίας του όχλου μας έχει τρομοκρατήσει πολύ Χριστιανούς, γιατί πιστεύουμε ότι κανένας Χριστιανός δεν είναι ασφαλής στο Πακιστάν», είπε ο Δομινικανός πατέρας Τζέιμς Τσανάν, ο οποίος διευθύνει ένα κέντρο ειρήνης που διοικείται από την Εκκλησία στη Λαχόρη του Πακιστάν.

«Οποιοσδήποτε φανατικός και μέλος των θρησκευτικά φονταμενταλιστικών οργανώσεων ή τρομοκρατικών ομάδων μπορεί απλώς να κατηγορήσει οποιονδήποτε Χριστιανό για βλασφημία κατά του Προφήτη του Ισλάμ ή βεβήλωση των σελίδων ή κάψιμο του Ιερού Κορανίου, και αυτό θα οδηγήσει σε βία από όχλο και κάψιμο σπιτιών. εκκλησίες, χτυπώντας χριστιανούς και ακόμη και λιντσάροντάς τους», είπε ο Channan.

Ο Channan εξέφρασε σκεπτικισμό ότι οι ένοχοι θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες για τις πράξεις τους.

«Η σοβαρή αδικία που γίνεται στους Χριστιανούς μετά από τέτοιες φρικτές επιθέσεις είναι ότι κανείς δεν τιμωρείται», είπε. «Όλοι οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια. Αν είχε αποδοθεί δικαιοσύνη στα προηγούμενα 8 με 10 τέτοια περιστατικά όχλησης, τότε μπορεί να μην είχαν συμβεί τέτοια περιστατικά».

«Είναι μια πρόκληση για την κυβέρνησή μας να επανεξετάσει τους αμφιλεγόμενους νόμους περί βλασφημίας στο Πακιστάν, οι οποίοι πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό προσωπικών λογαριασμών», είπε ο Channan. «Στην περίπτωση των Χριστιανών, είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένας άνδρας ή γυναίκα Χριστιανός κατηγορείται για βλασφημία και στη συνέχεια μαφιόζοι καταστρέφουν περιουσίες και εκκλησίες και σκοτώνουν ακόμη και χριστιανούς».

Ο Τσανάν απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να πιέσουν την κυβέρνηση του Πακιστάν να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους Χριστιανούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το 2% του πληθυσμού της χώρας των 236 εκατομμυρίων.

«Οι χριστιανοί του Πακιστάν είναι άνθρωποι που αγαπούν την ειρήνη και είναι πολύ πιστοί στη χώρα τους και συμβάλλουν πάρα πολύ στη σταθερότητα του Πακιστάν, ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ανάπτυξης», είπε.

Ο Σουκαρντίν είπε στο Crux ότι δύο άλλα περιστατικά μικρής κλίμακας σχετικά με υποτιθέμενη βλασφημία έλαβαν χώρα σε άλλες περιοχές του Πακιστάν την ίδια ημέρα, ένα από τα οποία περιελάμβανε ρίψη πέτρες σε εκκλησία, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές “ανησυχητικές”.

ΠΗΓΗ: Cruxnow.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube