REAL TIME |

Le Figaro: Ταλιμπάν, Πούτιν, Νετανιάχου! Το επιβλητικό κυνήγι του Καρίμ Χαν, εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Le Figaro: Ταλιμπάν, Πούτιν, Νετανιάχου! Το επιβλητικό κυνήγι του Καρίμ Χαν, εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

 Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει υπερασπιστεί κατά το παρελθόν δικτάτορες που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πριν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου, ο Καρίμ Καν δεν ήταν άγνωστος. Όμως, ζητώντας εντάλματα σύλληψης κατά αρκετών ηγετών της Χαμάς και εναντίον Ισραηλινών ηγετών , συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προσέλκυσε νέο φως. Αυτή η απόφαση του κέρδισε την υποστήριξη πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας , αλλά και την κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία, που θεώρησαν «απαράδεκτο» να βάλουν τη Χαμάς και το εβραϊκό κράτος στο ίδιο επίπεδο. Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης « απέρριψε με αποστροφή τη σύγκριση του εισαγγελέα της Χάγης » .

Υπεράσπιση Αφρικανών δικτατόρων

Ένας πρώην μαθητής του διάσημου King’s College του Λονδίνου, γέννημα θρέμμα του Εδιμβούργου της Σκωτίας, έκοψε τα δόντια του ως ειδικός σύμβουλος στην εισαγγελία των δύο διεθνών ποινικών δικαστηρίων για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα , μεταξύ 1997 και 2000. Οφείλει αυτήν την έλξη στους διεθνές δίκαιο για τη συμμετοχή του στη μουσουλμανική κοινότητα Ahmadiyya, ένα διωκόμενο μεταρρυθμιστικό κίνημα στο Ισλάμ. Αυτό το κίνημα εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1980, αφού εκδιώχθηκε από το Πακιστάν για έναν νόμο που απαγόρευε στους οπαδούς του να αυτοαποκαλούνται μουσουλμάνοι και να περιορίζουν τις θρησκευτικές τους πρακτικές.

Αυτό το αίτημα αντιπροσωπεύει μια ισχυρή χειρονομία από την πλευρά του Καρίμ Χαν. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου », υποστήριξε στους συναδέλφους μας στο CNN . Εκλεγμένος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο του 2021, ο Καρίμ Καν έχει αποδείξει έκτοτε την επιθυμία του να πολεμήσει χωρίς διακρίσεις εναντίον των ισχυρών. Τον Μάρτιο του 2023, εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν , κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου για την «παράνομη απέλαση » χιλιάδων Ουκρανών παιδιών στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Σε αντάλλαγμα, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών τον έθεσε στη λίστα καταζητούμενων.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως δικηγόρου, ο Καρίμ Καν δεν έπαιρνε πάντα το μέρος των θυμάτων. Στη δεκαετία του 2000, υπερασπίστηκε τον πρώην δικτάτορα της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, που κατηγορήθηκε από ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για φόνο, βιασμό και χρήση παιδιών ως στρατιωτών. Χωρίς επιτυχία, αφού ο Τέιλορ κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 50 χρόνια φυλάκιση.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, ο Καρίμ Χαν ήταν επίσης δικηγόρος του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, δεύτερου γιου του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο το 2015, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τελικά αφέθηκε ελεύθερος το 2016 και έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές της Λιβύης το 2021, με την υποστήριξη της ρωσικής μιλίτσιας Wagner.

Δεν τα κατάφερε να εκλεγεί. Ένας άλλος δικτάτορας που υπερασπίζεται ο Καρίμ Χαν : ο Γουίλιαμ Ρούτο, σήμερα πρόεδρος της Κένυας. Κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά από εκλογική βία το 2007, που άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς. Ο Khan κατάφερε να τον αθωώσει, αλλά όχι χωρίς να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εκφοβισμό μαρτύρων, αφού ένας από αυτούς βρέθηκε νεκρός το 2014.

Η υπεράσπιση του Γουίλιαμ Ρούτο ωφέλησε τότε πολύ τον Βρετανό δικηγόρο. Πριν εκλεγεί πρόεδρος του ΔΠΔ τον Φεβρουάριο του 2021, δεν ήταν στη λίστα των υποψηφίων. Το όνομά του προστέθηκε μετά από επιμονή της κυβέρνησης της Κένυας, σύμφωνα με τον Guardian. Ο Khan εξελέγη λαμβάνοντας 72 ψήφους από τους 62 απαιτούμενους, μπροστά από τους Ιρλανδούς, Ισπανούς και Ιταλούς υποψηφίους, με αξιοσημείωτη υποστήριξη από την αφρικανική ήπειρο. Στη συνέχεια γίνεται ο τρίτος εισαγγελέας του ΔΠΔ από την ίδρυση του το 2002, για θητεία εννέα ετών.

Le Figaro
21/5/24

 

Μετάφραση: Babis Georges Petrakis

ΠΗΓΗ: Le Figaro

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube