Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το καθήκον του το έκανε. Του μετέφερε του Ερντογάν το μήνυμα ότι πρέπει να γίνει μια τριμερής συνάντηση. Χωρίς περιστροφές του το είπε του Τούρκου.

Όχι, για να μην νομίζει κανένας ότι μάσησε τα λόγια του ο Πρωθυπουργός. Να γίνει μια τριμερής, καλέ -Χριστοδουλίδη, Τατάρ και Ολγκίν! Μην πηγαινοέρχεται άδικα και η Κολομβιανή. Διότι, όπως είπε κι αυτή, εκπλάγηκε που δεν δέχτηκε ο Τατάρ την τριμερή. Δεν εκπλάγηκε για όσα άλλα της είπε, μόνο που απέρριψε τη συνάντηση εκπλάγηκε. Γι΄ αυτό ανέλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να του τα πει ένα χεράκι του Τούρκου να το ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο.

Αλλά και ο Ερντογάν το πήρε το μήνυμα. Είναι σημαντικό, είπε, «να επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό». Φυσικά, το ότι πρόσθεσε «στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί», δηλαδή των τετελεσμένων της κατοχής, δεν απασχολεί κανέναν. Φτάνει που ο Ερντογάν διατηρεί το πνεύμα των «ήρεμων νερών» και πιστεύει ότι «η υλοποίηση ενός τέτοιου βήματος θα ισχυροποιήσει την σταθερότητα και τη γαλήνη της περιοχής». Σταθερότητα και γαλήνη στη βάση των πραγματικοτήτων, πάντα. Για να εξηγούμαστε. Διότι, όλοι στη βάση αυτών των πραγματικοτήτων κινούνται.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, και οι δικοί μας σε αυτή τη βάση σκέφτονται. Ιδίως, όσοι ανακάλυψαν ότι η Ολγκίν πρότεινε και τετραμερή συνάντηση (εκτός από την τριμερή) και την απέρριψε ο Χριστοδουλίδης. Ο οποίος χτες αναγκάστηκε να απαντά στους δημοσιογράφους μας ότι ο ίδιος δεν απέρριψε «καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης».

Κι αν του έγινε τέτοια πρόταση και την απέρριψε τι σημαίνει, δηλαδή; Ότι είναι αδιάλλακτος, εθνικιστής, λυσοφοβικός; Εδώ απέρριψε τετραμερή συνάντηση που πρότεινε ο Ερντογάν το 2012, ο τότε Πρόεδρος Χριστόφιας. Ο Στέφανος Στεφάνου, τότε κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δήλωνε ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Το 2019 την απέρριψε και ο τότε Πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν του την μετέφερε η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ  Τζέιν Χολ Λουτ, μετά από εισήγηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ζητούσε κι ο Αναστασιάδης κοινή συνάντηση με τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και την Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά την απέρριψε ο Ακιντζί. Και η Λουτ πρότεινε την τετραμερή.

Στο ίδιο έργο θεατές, δηλαδή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους πρωταγωνιστές. Αλλά, τώρα έχουμε και τους δικούς μας να δικαιολογούν τον Τατάρ που απορρίπτει μια τριμερή συνάντηση, διότι λένε απέρριψε κι ο Χριστοδουλίδης την τετραμερή. Εδώ ο άλλος δεν δέχεται ούτε οι διαπραγματευτές να συναντηθούν με την βοηθό της Ολγκίν. Και δικαιολογούμε από μόνοι μας το ισλαμοφασιστάκι του Ερντογάν, κατηγορώντας τη δική μας πλευρά. Είναι γνωστό άλλωστε τι σημαίνει τετραμερής. Δηλαδή, συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, και δύο κοινοτήτων. Ίσα κι όμοια. Στη βάση των πραγματικοτήτων, που κτίζει η Άγκυρα για την «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

Το εξήγησε άλλωστε κι ο Τατάρ χτες, για όσους δεν το κατάλαβαν. «Με τη φράση  “λάβετε υπόψη σας τις πραγματικότητες της Κύπρου” ο κύριος Ερντογάν αναφέρεται στο ισότιμο διεθνές καθεστώς», είπε. Ε, κι ο Έλλην Πρωθυπουργός του είπε καθαρά και ξάστερα για την τριμερή. Κι οι δικοί μας εδώ, μας λένε για την τετραμερή, που δεν δέχθηκε ο Χριστοδουλίδης, και ο θεός να βάλει το χέρι του, διότι εμείς το βάζουμε όπου φτάσουμε.

Υ.Γ. Το άλλο του Τατάρ το ακούσατε; «Λέμε εδώ και χρόνια ότι είμαστε ένας από τους δυο ισότιμους εταίρους στην Κύπρο. Ποτέ δεν είδαμε τους εαυτούς μας ως μειονότητα». Είναι γεγονός. Αλλά, είναι επίσης γεγονός ότι σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος σημασία έχουν οι αριθμοί και η ιστορία, όχι το πώς βλέπει ο καθένας τον εαυτό του. Δικαιούται, φυσικά, κάποιος να βλέπει τον εαυτό του ως τον Πάπα της Ρώμης ή ως τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, αλλά για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν τα ψυχιατρικά ιδρύματα.

Φιλελεύθερος