REAL TIME |

Ινδία , Τρομοκρατία 28 Μαΐου 2024

Κάλεσμα από την Ινδία για αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο συμβούλιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης!

Κάλεσμα από την Ινδία για αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο συμβούλιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης!

Επαναλαμβάνοντας την ισχυρή της θέση κατά της τρομοκρατίας, η Ινδία τόνισε επίσης ότι τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης SCO πρέπει να ενωθούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για «διπλά πρότυπα». Υπουργοί Εξωτερικών στην Αστάνα του Καζακστάν στις 21 Μαΐου.

Η Ινδία συνεχάρη το Καζακστάν για την προεδρία της SCO στο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών SCO το 2024. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της για την αποδοχή της Ινδίας ως μέλους της SCO το 2017 υπό την προεδρία του Καζακστάν.

Ο υφυπουργός εξωτερικών της Ινδίας, Σέσυ ευχαρίστησε επίσης την πλευρά του Καζακστάν για τη θερμή φιλοξενία προς τον ίδιο και την αντιπροσωπεία του στην Αστάνα. Σημειωτέον, ότι ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην εκδήλωση λόγω των συνεχιζόμενων γενικών εκλογών στην Ινδία. Εξέφρασε τις ευχές του για την επιτυχία αυτής της συνάντησης.

Καλωσορίζοντας το Ιράν στο SCO, η Ινδία εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ιρανού Προέδρου Ebrahim Raisi, του υπουργού Εξωτερικών Amir-Abdollahian και άλλων που έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή ελικοπτέρου αυτή την εβδομάδα.

Η Ινδία δήλωσε ότι προσβλέπει στην ένταξη της Λευκορωσίας στην SCO ως μέλος τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

“Η Ινδία μοιράζεται βαθείς πολιτισμικούς δεσμούς με τους ανθρώπους αυτής της περιοχής. Μοιραζόμαστε έναν κοινό γεωγραφικό χώρο. Η συνεχής μετακίνηση αγαθών, ιδεών και ανθρώπων που διασχίζουν την περιοχή έχει αφήσει ανεξίτηλα αποτυπώματα στα ήθη, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και την κουζίνα μας. Αυτοί οι ιστορικοί δεσμοί πρέπει δημιουργήστε τώρα ένα πρότυπο για μεγαλύτερη αμοιβαία επωφελή συνεργασία και διαπροσωπική επαφή μεταξύ του έθνους μας», είπε ο Ράβι στην ομιλία του.

Είπε ότι η κεντρική θέση των συμφερόντων των κρατών της Κεντρικής Ασίας παίζει βασικό ρόλο στη δέσμευση με την SCO. Πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα παρέχει μια απαράμιλλη ευκαιρία να ενωθούν οι άνθρωποι, να συνεργαστούν, να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν μαζί, εφαρμόζοντας την αρχή χιλιετιών του «Vasudhaiva Kutumbakam» (Ο κόσμος είναι μία οικογένεια), ένα μήνυμα που ασπάζεται η Ινδία.

«Από την ένταξή της ως μέλος της SCO το 2017, η Ινδία έχει συμβάλει θετικά στην ενίσχυση του ρόλου της SCO στην παγκόσμια αρένα και διαδραμάτισε έναν προορατικό και εποικοδομητικό ρόλο στον Οργανισμό, όπως φάνηκε κατά την προεδρία της Ινδίας πέρυσι», ανέφερε η MEA Secy. .

“Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών της SCO πέρυσι, οι προτεραιότητες της Ινδίας ήταν να προωθήσει το θέμα – “προς ένα ΑΣΦΑΛΕΣ SCO”. Σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και το Περιβάλλον», πρόσθεσε.

Είπε περαιτέρω ότι το Νέο Δελχί έχει επικεντρωθεί σε πέντε πυλώνες συνεργασίας – Επιστήμη και Τεχνολογία, Startups και Καινοτομία, Παραδοσιακή Ιατρική, Κοινή Βουδιστική Κληρονομιά και Ενδυνάμωση των Νέων.

Υπογραμμίζοντας την πρόκληση της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, το MEA Secy είπε ότι απαιτείται αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για «διπλά σταθμά» σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα.

“Μία από τις παγκόσμιες προκλήσεις σήμερα είναι η τρομοκρατία. Έχει γίνει μια σημαντική απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης απαιτεί αποφασιστική δράση. Ανεξάρτητα από τη μορφή και τις εκδηλώσεις της, πρέπει να ενωθούμε στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής Η τρομοκρατία και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για δύο μέτρα και μέτρα σε τόσο σοβαρά ζητήματα», είπε ο Ράβι.

Πρόσθεσε, “Ο μηχανισμός SCO-RATS θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Η Ινδία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Δράσης που απορρέει από την ομιλία των αρχηγών κρατών της SCO στη νεολαία το 2018 για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης.” Ιδιαίτερα, το Πακιστάν είναι γνωστή για την υποστήριξη τρομοκρατών και την υποστήριξη της διασυνοριακής τρομοκρατίας. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, έχει εμποδίσει τα Ηνωμένα Έθνη να απαριθμήσουν πολλά ονόματα από τον χαρακτηρισμό παγκόσμιων τρομοκρατών σε πολλές περιπτώσεις.

Εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, το MEA Secy είπε ότι επηρέασε άμεσα την περιφερειακή ασφάλεια και επιβεβαίωσε ότι τα κράτη της SCO πρέπει να ενωθούν για να αγωνιστούν για την ευημερία του λαού του Αφγανιστάν”Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επηρέασε άμεσα την ασφάλεια του Όλες μας οι χώρες της SCO πρέπει να ενωθούν για να αγωνιστούμε για την ευημερία του λαού του Αφγανιστάν είναι σημαντικό το έδαφος του Αφγανιστάν να μην χρησιμοποιείται για τη διάδοση της αστάθειας στην περιοχή», είπε ο Ράβι.

Αν και δήλωσε ότι η ισχυρή συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο οποιασδήποτε περιοχής, η Ινδία τόνισε επίσης ότι η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών.

Αυτή είναι μια συγκαλυμμένη αναφορά στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας και στο πακιστανικό τμήμα της China Pakistan Economic Corridor (CPEC). Η Ινδία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το έργο καθώς διέρχεται από την κατεχόμενη από το Πακιστάν περιοχή Τζαμού και Κασμίρ (PoJK).

Ο Dammu Ravi είπε επίσης ότι η ένταξη του Ιράν στο SCO μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του λιμανιού Chabahar.

“Η ισχυρή συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο οποιασδήποτε περιοχής, καθώς ενισχύει το καλύτερο εμπόριο και την εμπιστοσύνη στην περιοχή. Ωστόσο, σε αυτές τις προσπάθειες, είναι σημαντικό να τηρηθούν οι βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη της SCO, ιδίως με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κράτη μέλη», ανέφερε το MEA Secy.

“Μετά την ένταξη του Ιράν στην SCO, μπορούμε να εργαστούμε για τη μεγιστοποίηση της χρήσης του λιμανιού Chabahar. Ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου μπορεί να χρησιμεύσει ως ασφαλής και αποτελεσματική οδός πρόσβασης στον Ινδικό Ωκεανό για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που δεν έχουν πρόσβαση στη ξηρά. Ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην οικονομική ευημερία στην περιοχή», πρόσθεσε.

Το λιμάνι Chabahar είναι ένα εμβληματικό έργο Ινδίας-Ιράν που χρησιμεύει ως σημαντικό λιμάνι διέλευσης για το εμπόριο με το Αφγανιστάν. Η Ινδία υπήρξε βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη και λειτουργία του λιμανιού Chabahar.

Μιλώντας στην Ειδική Ομάδα Εργασίας για τις startups και την καινοτομία, η οποία δημιουργήθηκε από την Ινδία με όραμα την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της SCO, ο Dammu Ravi είπε ότι το Νέο Δελχί έχει επίσης οργανώσει διάφορες πρωτοβουλίες για τα οικοσυστήματα startup των κρατών μελών SCO, μεταξύ των οποίων την τέταρτη έκδοση του SCO Startup Forum που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου φέτος.

Μίλησε επίσης για την Ομάδα Εργασίας Εμπειρογνωμόνων για την Παραδοσιακή Ιατρική, η οποία συστάθηκε για να εξετάσει τη χρήση παραδοσιακών φαρμάκων και μεθόδων για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών των κρατών μελών της SCO σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις εθνικές προτεραιότητες.

Ο Σέσι τόνισε περαιτέρω ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ινδίας, ένα Concept Note σχετικά με την ψηφιακή δημόσια υποδομή για την ψηφιακή ένταξη και την καινοτομία. και εγκρίθηκε Έκθεση για την Ψηφιακή Χρηματοοικονομική Ένταξη.

Τα κράτη μέλη υιοθέτησαν επίσης Δήλωση για τη Συνεργασία στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό για να φέρει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και ενδυνάμωση των πολιτών, πρόσθεσε.

Ο Dammu Ravi τόνισε ότι η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του SCO είναι μια από τις πιο σημαντικές ατζέντες ενώπιον του μπλοκ.

“Είναι σκόπιμο να δοθεί στα αγγλικά το καθεστώς μιας από τις επίσημες και γλώσσες εργασίας της SCO για να ενισχύσει όχι μόνο την αποτελεσματικότητα του Οργανισμού αλλά και το κύρος του στη διεθνή σκηνή. Θα χαρούμε να βοηθήσουμε σε προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων για την αγγλική γλώσσα , μέσω των διάσημων μαθημάτων Ινδικής Τεχνικής και Οικονομικής Συνεργασίας (ITEC) της Ινδίας», είπε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube