Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τη νύχτα από ισχυρές εκρήξεις σε καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή της Ράφα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην περιοχή, στοχεύοντας όπως επισημαίνουν τρομοκράτες της Χαμάς.

Στην επιδρομή έπεσε νεκρός ο Γιασίν Ραμπία, ο οποίος κατά τον ισραηλινό στρατό οργάνωνε τις επιθέσεις της Χαμάς στην Ιουδέα και τη Σαμάρια. Η παλαιστινιακή πλευρά κάνει λόγο για 35 νεκρούς, μεταξύ των οποίων ήταν παιδιά και γυναίκες.

Σε ανθρωπιστική ζώνη ασφαλείας το χτύπημα;

Βίντεο από τη νότια Λωρίδα της Γάζας δείχνουν μια μεγάλη έκρηξη και έντονες πυρκαγιές να καίνε. Η Χαμάς είπε ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων βορειοδυτικά της Ράφα, μακριά από πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μια καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη ασφαλείας. Αναφέρει ότι γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο τους μαχητές της Χαμάς στην περιοχή και πως γνώριζε τις αναφορές ότι το χτύπημα είχε πυροδοτήσει φωτιά που προκάλεσε ζημιές σε πολίτες. Εξέταζε το περιστατικό, αλλά είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει όπλα ακριβείας εναντίον νόμιμων στόχων.

Οι ρουκέτες της Χαμάς

Νωρίτερα την Κυριακή ήχησαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής γύρω από το Τελ Αβίβ, καθώς το κεντρικό Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από ρουκέτες της Χαμάς, που εκτοξεύτηκαν από κοντά στη Ράφα. Ήταν οι πρώτες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς από τον Ιανουάριο.

Οι οκτώ πύραυλοι είτε αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας είτε έπεσαν σε χωράφια.

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ συνεχίστηκε στη Ράφα, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης την Παρασκευή ότι πρέπει να σταματήσει.

Οι εξελίξεις αντανακλούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ισραηλινός στρατός καθώς προχωρά περαιτέρω στη νότια Γάζα για να εκδιώξει τη Χαμάς από αυτό που αποκαλεί «το τελευταίο μεγάλο οχυρό της».

Γιατί είναι σημαντική η Ράφα

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια πολυαναμενόμενη επίθεση στη Ράφα πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, υποσχόμενο να καταστρέψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί.
Λέει ότι πιστεύει ότι και Ισραηλινοί όμηροι κρατούνται στην πόλη.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από την έναρξη της επίθεσης.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο είχαν καταφύγει εκεί από τις μάχες σε άλλα μέρη της Γάζας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΒBC, AP