Weather Icon

Η υποκρισία Ερντογάν για το εμπόριο Τουρκίας και Ισραήλ – Οι Τούρκοι ψάχνουν παρακαμπτήριες οδούς

Η υποκρισία Ερντογάν για το εμπόριο Τουρκίας και Ισραήλ – Οι Τούρκοι ψάχνουν παρακαμπτήριες οδούς

Τι κι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε για ακόμα μια φορά με θεατρικό τρόπο και ανακοίνωσε το πάγωμα όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων με το Ισραήλ;

Αφού ο Τούρκος πρόεδρος είπε τη φράση, στη συνέχεια προσέθεσε και το στοιχείο “μέχρι να επιτραπεί η απρόσκοπτη παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας”. Και αυτά την ώρα που οι συζητήσεις περί εκεχειρίας, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δείχνουν ότι, με την πίεση όλων των πλευρών, κατευθύνονται προς ευώδωση, αλλά και την ώρα που ένα πλοίο με 5.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας κατευθύνεται από την Τουρκία στη διαλυμένη από τον πόλεμο Γάζα.

Μάλλον για τους παραπάνω λόγους, το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Μαΐου εξακολουθούσε να φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια με προορισμό το Ισραήλ στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν, στην κοιλάδα των Αδάνων, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία στις 2 Μαΐου ανακοίνωσε πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών με τους Ισραηλινούς, ανέφερε η εβραϊκή βραδινή οικονομική εφημερίδα Globes, επικαλούμενη ισραηλινές πηγές.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μεν στενός σύμμαχος της Τουρκίας (“δύο κράτη, ένα έθνος” διατρανώνουν και οι δύο πλευρές σε κάθε ευαιρία), αλλά θεωρείται επίσης ότι έχει ισχυρές σχέσεις με το Ισραήλ. Είναι σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου των Ισραηλινών. Πετρέλαιο από πόρους της Κασπίας Θάλασσας διοχετεύεται στο Τζεϊχάν μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν (BTC). Δεξαμενόπλοια στέλνουν το πετρέλαιο από το Τζεϊχάν στη Χάιφα.

Η επιχείρηση εξαγωγής πετρελαίου φαίνεται να συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ισχυρίστηκε στις 2 Μαΐου ότι “όλα τα προϊόντα” καλύπτονταν από το εμπορικό μποϊκοτάζ που ανακοινώθηκε λόγω της “επιδεινούμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Παλαιστίνη [εν μέσω του πολέμου στη Γάζα]”. “Η δεύτερη φάση των μέτρων που ελήφθησαν σε κρατικό επίπεδο έχει ξεκινήσει και οι εξαγωγικές και εισαγωγικές συναλλαγές που σχετίζονται με το Ισραήλ έχουν ανασταλεί για να καλύψουν όλα τα προϊόντα”, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση, προσθέτοντας: “Η Τουρκία θα εφαρμόσει σθεναρά και αποφασιστικά αυτά νέα μέτρα έως ότου η κυβέρνηση του Ισραήλ επιτρέψει μια αδιάκοπη και επαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα”.

Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ ήταν ο κορυφαίος πελάτης για το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν, εισάγοντας 523.500 τόνους αξίας 297 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλοι σημαντικοί προμηθευτές πετρελαίου στο Ισραήλ είναι το Καζακστάν και η Νιγηρία.

Το Ισραήλ – το οποίο στη σύγκρουση με την παλαιστινιακή Χαμάς αρνήθηκε να επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες παροχής βοήθειας σε πολίτες της Γάζας – έχει καταστεί σημαντικός προμηθευτής όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, με εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων μαχητών drone από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία, συστήματα πυροβολικού και πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος. Το Ισραήλ επίσης πουλά δορυφόρους στο Αζερμπαϊτζάν. Η Globes είπε ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με το Αζερμπαϊτζάν είναι οι πιο σταθερές που έχει με οποιαδήποτε μουσουλμανική χώρα.

Το εμπόριο Τουρκίας – Ισραήλ

Το εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ανέρχεται σε περίπου 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με τις τουρκικές εξαγωγές να αποτελούν περίπου τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό, σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ. Το Ισραήλ ήταν η 13η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας το 2023, λαμβάνοντας το 2,1% των τουρκικών εξαγωγών. Η Τουρκία ήταν το 2023  η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών του Ισραήλ. Μεταξύ των ισραηλινών εξαγωγών προς την Τουρκία είναι τα προϊόντα πετρελαίου. Το Ισραήλ εξήγαγε περίπου 11.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) βενζίνης και ντίζελ στα τουρκικά λιμάνια τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube