Η Κίνα προχώρησε σε διήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν ως «ισχυρή τιμωρία» για τις «αποσχιστικές ενέργειες» του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου Γουίλιαμ Λάι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «επικίνδυνος ταραχοποιός» από το Πεκίνο. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις κινεζικές ασκήσεις ως «παράλογες προκλήσεις».

Η Κίνα έχει επανειλημμένα κάνει πρόβες να περικυκλώσει την Ταϊβάν με μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού τον περασμένο χρόνο

Η Ταϊπέι ανέφερε αύξηση των εισβολών στα ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν εν όψει της ορκωμοσίας του Λάι Τσινγκ-τε.

«Οι ασκήσεις διεξάγονται στο στενό της Ταϊβάν, βόρεια, νότια και ανατολικά της νήσου Ταϊβάν», καθώς και σε ζώνες γύρω από τις νήσους «Κινμέν, Ματσού, Γουτσιού και Ντονγκγίν», ανακοίνωσαν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν στις 07:45 (τοπική ώρα· 02:45 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσουν ως αύριο Παρασκευή, κατά την ίδια πηγή.

Στα γυμνάσια, που βαφτίστηκαν «Κοινό Ξίφος-2024A», συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και μονάδες πυραυλικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Λι Σι, εκπρόσωπο της διοίκησης ανατολικού θεάτρου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων..

Σκοπός είναι να «δοκιμαστεί το πραγματικό αξιόμαχο των μεικτών δυνάμεων της διοίκησης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, μέσω «περιπολιών προετοιμασίας μάχης στη θάλασσα και στον αέρα, της κατάληψης του ελέγχου του συνόλου του πεδίου μάχης και πληγμάτων σε στόχους-κλειδιά».

«Επικίνδυνος αυτονομιστής»

Το Πεκίνο εξέλαβε την ομιλία που εκφώνησε αφού ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναγγελία «της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» κι απείλησε πως θα υπάρξουν «αντίποινα».

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν «καταδίκασε σθεναρά» τα κινεζικά γυμνάσια, κάνοντας λόγο για «παράλογες προκλήσεις και ενέργειες».

«Αναπτύξαμε ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις σε αντίδραση (…) για να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία» της νήσου, πρόσθεσε.

Στην ομιλία που εκφώνησε μετά την ορκωμοσία του ο Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «επικίνδυνο αυτονομιστή» το Πεκίνο, δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία στη νήσο έναντι αυτών που παρουσίασε ως κινεζικές απειλές. Αξίωσε η Κίνα να «σταματήσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς εκφοβισμούς».

Αναφέρθηκε επίσης ρητώς σε κίνδυνο «πολέμου», έπειτα από χρόνια διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης της Κίνας στην Ταϊβάν.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σχολίασε προχθές Τρίτη πως οι αυτονομιστές της Ταϊβάν θα μείνουν «στην ιστορία» ως μνημείο «ντροπής».

«Η προδοσία του Λάι Τσινγκ-τε έναντι του έθνους του και των προγόνων του είναι επονείδιστη», επέμεινε ο υπουργός, που προσάπτει ιδίως στον νέο πρόεδρο πως θέλει να βαθύνει τον διαχωρισμό της νήσου και της ηπειρωτικής χώρας ειδικά στον πολιτισμό.

Αυτή την εβδομάδα η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε αμερικανικές εταιρείες εν είδει αντιποίνων για πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ