Βαλλιστικό πύραυλο προς τα ύδατα, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες αφότου η αδελφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατέρριψε ως «επιστημονική φαντασία» τις κατηγορίες ότι το έθνος της εξήγαγε όπλα στη Ρωσία. Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε την εκτόξευση, χωρίς να δώσει άμεσα περισσότερες πληροφορίες.

«Οι εχθρικές δυνάμεις παραπλανούν την κοινή γνώμη με μια ψευδή φήμη ότι τα οπλικά συστήματα που παράγουμε προορίζονται για εξαγωγή στη Ρωσία», ανέφερε η Κιμ Γιο Γιονγκ. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εξάγουμε τις στρατιωτικές τεχνικές μας δυνατότητες σε καμία χώρα ή να τις ανοίξουμε στο κοινό», υπογράμμισε. Η αδελφή του δικτάτορα έχει καθοριστικό ρόλο στις κινήσεις, που έχουν ως στόχο την άσκηση πίεσης κατά των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Πρόκειται για την πέμπτη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν φέτος. Στις 22 Απριλίου, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επέβλεψε την ταυτόχρονη εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

Σχέση ανταλλαγής με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και άλλες χώρες πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλνει στη Ρωσία τεράστιες ποσότητες βλημάτων πυροβολικού μαζί με τη νεότερη οικογένεια βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, που κρύβονται εύκολα και αναπτύσσονται γρήγορα. Ρωσία και Βόρεια Κορέα απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Εκτιμάται ότι η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα τρόφιμα, πρώτες ύλες και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή όπλων. Η επισιτιστική βοήθεια είναι καίριας σημασίας για την επιβίωση του καθεστώτος του Κιμ. Εάν αυξηθούν οι μεταφορές όπλων, η Ρωσία πιθανότατα θα στείλει περισσότερα τρόφιμα, αλλά και στρατιωτική τεχνολογία. Είναι αναμφίβολα μία σχέση ανταλλαγής.

Σύμφωνα με το Foreign Affairs, η Μόσχα, για παράδειγμα, φαίνεται να έχει βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ με το στρατιωτικό δορυφορικό της πρόγραμμα. Για τον Κιμ, το μεγαλύτερο έπαθλο θα ήταν η μεταφορά ευαίσθητης, αιχμής ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας και προηγμένων όπλων. Θέλει ιδιαίτερα βοήθεια στην κατασκευή πυραύλων στερεού καυσίμου και οχημάτων επανεισόδου, τα οποία θα προωθούσαν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα με το πυρηνικό της υποβρύχιο και τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια — τομείς στους οποίους η Ρωσία έχει σημαντική εμπειρία.

Άτυπο τριμερές σύμφωνο

Οι σχέσεις της Πιονγκγιάνγκ με το Πεκίνο μπορεί να φαίνονται αδύναμες σε σύγκριση με την αναπτυσσόμενη σύνδεση της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία. Ωστόσο, η Κίνα παραμένει ο πιο πολύτιμος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, ειδικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να κηρύξουν εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο, αντί να το προσεγγίσουν.

«Η Κίνα επίσης συνεργάζεται τώρα πιο στενά με τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι το Πεκίνο, η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ δημιουργούν ένα επικίνδυνο, αν και άτυπο, τριμερές σύμφωνο», σχολιάζει το Foreign Affairs.

Όπως προειδοποίησε ο Bruce Bennett, αμυντικός ερευνητής στο RAND, «αυτές οι τρεις χώρες θα μπορούσαν «να μετατρέψουν το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία σε ένα “εργαστήριο” για την εξέταση και τη βελτίωση διαφόρων όπλων και τακτικών στον πραγματικό πόλεμο».

Το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι βελτιωμένες στρατιωτικές δυνατότητες για κάθε μία από τις τρεις.

Ναυτεμπορική