REAL TIME |

First Post: Το Κασμίρ αγκαλιάζει αυτή τη δημοκρατική αναγέννηση

First Post: Το Κασμίρ αγκαλιάζει αυτή τη δημοκρατική αναγέννηση

Η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων και η ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών είναι ενδεικτικά μιας κοινωνίας που προχωρά, αφήνοντας πίσω τις σκιές της σύγκρουσης και βαδίζοντας σε ένα λαμπρότερο, δημοκρατικό μέλλον.

Στο σουρεαλιστικό θέατρο της διεθνούς πολιτικής, η απεικόνιση του κατεχόμενου από το Πακιστάν Κασμίρ (PoK) ως ουτοπικού παραδείσου δεν είναι τίποτα λιγότερο από αστείο. Αυτό το αφήγημα που μόνο ως φάρσα μπορεί να χαρακτηριστεί υπονομεύεται σταθερά από τη ζοφερή πραγματικότητα επί του πεδίου. Παρά τις σκληρές τακτικές της επιβολής του νόμου, οι άμοιροι πολίτες του κατεχόμενου από το Πακιστάν Κασμίρ (PoK) συνεχίζουν να ξεσηκώνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη διαθεσιμότητα βασικών αγαθών και τις κατάφωρες διακρίσεις που υφίστανται καθημερινά.

Η κυνική επωνυμία του PoK από το Πακιστάν ως «Azad» Κασμίρ είναι ένα σκληρό αστείο που η παγκόσμια κοινότητα βλέπει αμέσως. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το PoK κάθε άλλο παρά ανεξάρτητο είναι, γεγονός που υπογραμμίζεται από τα τραγικά γεγονότα στο Muzaffarabad. Καθώς οι διαμαρτυρίες για την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης έφτασαν σε σημείο βρασμού, οι Πακιστανοί παραστρατιωτικοί φύλακες απάντησαν με δακρυγόνα και αληθινά πυρομαχικά, αφήνοντας τρεις πολίτες νεκρούς και έξι τραυματίες. Η αναταραχή ξέσπασε όταν μια συνοδεία δασοφυλάκων χτυπήθηκε με πέτρες, υπογραμμίζοντας την απόγνωση και την απογοήτευση του τοπικού πληθυσμού.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει τους διαδηλωτές με επιδότηση 23 δισεκατομμυρίων πανιστανικών ρουπίων, η οποία μείωσε την τιμή του αλευριού και των τιμολογίων του ρεύματος, αποδείχθηκε πολύ μικρή. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης δίνουν μια ζωντανή εικόνα του χάους:

Οχήματα πυρπολούνται και φωνές «Azadi» αντηχούν στους δρόμους, μια πικρή κραυγή για ελευθερία από την καταπιεστική λαβή του Πακιστάν. Η μείωση της τιμής του αλευριού από 3.100 σε 2.000 πακιστανικές ρουπίες ανά 40 κιλά και τα προσαρμοσμένα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας —που κυμαίνονται από 3 ρούπιες έως 6 ρούπιες ανά μονάδα για οικιακή χρήση— ελάχιστα ανακουφίζουν τα βαθιά ριζωμένα ζητήματα της φτώχειας και της παραμέλησης.

Οι άνθρωποι του κατεχόμενου από το Πακιστάν Κασμίρ όχι μόνο στερούνται την ελευθερία της έκφρασης, αλλά υφίστανται και συστημικές διακρίσεις, εμφανείς στις καταφανείς ελλείψεις σε υποδομές και βασικές ανέσεις.

Αντίθετα, πέρα ​​από τα σύνορα στο Τζαμού και Κασμίρ, η δημοκρατία ριζώνει και ανθίζει. Μετά την κατάργηση του άρθρου 370, που χορηγούσε ειδικό καθεστώς στην περιοχή, ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο δημοκρατικής δέσμευσης. Στις πρόσφατες εκλογές σημειώθηκε αξιοσημείωτη προσέλευση ψηφοφόρων, που σηματοδοτεί μια σθεναρή υποστήριξη των δημοκρατικών διαδικασιών και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Αυτή η έντονη αντιπαράθεση με το PoK υπογραμμίζει τις βαθιές διαφορές στη διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ των δύο περιοχών.

Σε μια ιστορική αλλαγή, οι εκλογικές περιφέρειες που παραδοσιακά αμαυρώθηκαν από χαμηλή συμμετοχή στους ψηφοφόρους παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Οι πόλεις Srinagar και Baramulla, διαβόητοι για τα θλιβερά ποσοστά ψηφοφορίας τους, παρουσίασαν συμμετοχή 38,49 τοις εκατό και 59,10 τοις εκατό, αντίστοιχα. Ακόμη και το Sopore, μια εστία αυτονομιστικής δραστηριότητας στην περιοχή Baramulla, κατέγραψε πάνω από 44 τοις εκατό συμμετοχή στους ψηφοφόρους. Οι περιφέρειες Pulwama και Shopian του Νότιου Κασμίρ, για πολύ καιρό κάτω από τη σκιά της μαχητικότητας, γνώρισαν ένα εξαιρετικό άλμα στη συμμετοχή, με 43% και 47% να ψήφισαν, σε σύγκριση με μόλις ένα και δύο τοις εκατό στις γενικές εκλογές του 2019.

Καθώς η πολιτική ζέση μετατοπίζεται στην έδρα Anantnag-Rajouri, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου, η πρόσφατα οριοθετημένη εκλογική περιφέρεια που εκτείνεται σε όλη την περιοχή Pir Panjal είναι έτοιμη για έναν σκληρό αγώνα. Το BJP, που υποστηρίζει τον Zafar Iqbal Manhas του Apni Party, αντιμετωπίζει τον Μουφτή Mehbooba του PDP και τον Mian Altaf της Εθνικής Διάσκεψης. Αυτή η μάχη υψηλού διακυβεύματος έχει γοητεύσει την περιοχή, φέρνοντας πρωτοφανή ενέργεια στην προεκλογική περίοδο.

Καθώς το Κασμίρ προετοιμάζεται για τις εκλογές του 2024 για τη Λοκ Σαμπά, το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο. Οι εκλογικές περιφέρειες Srinagar, Baramulla και το πρόσφατα λαξευμένο Anantnag-Rajouri διαμορφώνονται σε έντονα πεδία μάχης, το καθένα με τη μοναδική του πολιτική δυναμική και τους βασικούς παίκτες που συναγωνίζονται για κυριαρχία.

Ιδρύθηκε το 1962, η κοινοβουλευτική έδρα του Σριναγκάρ εκτείνεται σε πέντε περιφέρειες—Σριναγκάρ, Μπουνγκάμ, Γκαντέρμπαλ, Πουλουάμα και Σοπιαν—με εκλογικό σώμα που ξεπερνά τα 1,74 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε 21 τμήματα της συνέλευσης. Η Εθνική Διάσκεψη (NC), με στόχο να διατηρήσει αυτή την κρίσιμη έδρα, αντιμετωπίζει τρομερή αντίθεση από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PDP) και το Κόμμα Άπνι (AP).

Επικεφαλής της κατηγορίας για το NC είναι ο Aga Ruhullah, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και επιδραστικός σιίτης κληρικός. Υποστηρίζεται από το Κογκρέσο και την Εθνική Διάσκεψη Awami, Ruhullah.

Ο υποψήφιος του PDP, Waheed Parra, πρόεδρος της πτέρυγας νεολαίας του, φέρνει μια αφήγηση ανθεκτικότητας και αντίστασης. Η εκστρατεία του εστιάζει στην τριετή φυλάκισή του μετά από συλλήψεις από την Εθνική Υπηρεσία Ερευνών (NIA) με κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία. Η ιστορία του Parra για την προσωπική πάλη ενάντια στον κρατικό μηχανισμό έχει συγκεντρώσει συμπάθεια και υποστήριξη, ιδιαίτερα μεταξύ της νεολαίας.

Από την άλλη πλευρά, το Κόμμα JK Apni, υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Παιδείας Αλτάφ Μπουχάρι, απέσπασε τον Μοχάμαντ Ασράφ Μιρ. Με την υποστήριξη από το Λαϊκό Συνέδριο JK του Sajad Lone, η υποψηφιότητα του Mir αντιπροσωπεύει έναν συνασπισμό συμφερόντων που επιδιώκει να χαράξει έναν νέο πολιτικό χώρο στο Κασμίρ. Η εκστρατεία του επικεντρώνεται στην πραγματιστική διακυβέρνηση και την οικονομική ανάπτυξη, προσελκύοντας τους ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από ιδεολογικές μάχες.

Στο Baramulla, ο διαγωνισμός έχει γίνει προσωπικός και έντονος. Ο Sajad Gani Lone, πρόεδρος της Λαϊκής Διάσκεψης (PC), δεν ανταγωνίζεται απλώς για ψήφους, αλλά εμπλέκεται σε έναν πόλεμο λέξεων με τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Διάσκεψης Omar Abdullah. Ο χαρακτηρισμός του Αμπντουλάχ από τον Λόουν ως «τουρίστα» στο Κασμίρ υπογραμμίζει τις βαθιές αντιπαλότητες και την περιφερειακή πίστη που καθορίζουν αυτή τη φυλή.

Η εκλογική περιφέρεια Anantnag-Rajouri, επανασχεδιασμένη μετά την οριοθέτηση, παρουσιάζει μια μοναδική εκλογική πρόκληση καθώς γεφυρώνει τόσο τις περιοχές Κασμίρ όσο και τις περιοχές Τζαμού. Εδώ, ο έμπειρος Μουφτής Mehbooba του PDP έρχεται αντιμέτωπος με τον Altaf Mian της NC, φέρνοντας ο καθένας ξεχωριστές δυνάμεις στο τραπέζι.

Το προπύργιο της Μουφτή στο Anantnag και στο Kulgam ενισχύεται από την εμπλοκή της με αυτονομιστικά αισθήματα. Ωστόσο, η πολωτική της φιγούρα αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές αντιστάσεις. Ο κύριος αντίπαλός της, ο Altaf, αξιοποιεί την επιρροή του στις κοινότητες των φυλών και τη θεσμική υποστήριξη της συμμαχίας NC και Κογκρέσου υπό το μπλοκ της ΙΝΔΙΑΣ, ενισχύοντας σημαντικά τις πιθανότητές του.

Η δημογραφική ποικιλομορφία αυτής της εκλογικής περιφέρειας, με το μείγμα αστικών, αγροτικών και φυλετικών πληθυσμών, προσθέτει επίπεδα πολυπλοκότητας στον εκλογικό λογισμό. Οι ψηφοφόροι της φυλής του Rajouri και του Poonch θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα, κάνοντας κάθε ψήφο να μετράει σε αυτόν τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό αγώνα.

Οι άνεμοι της αλλαγής σαρώνουν την κοιλάδα του Κασμίρ, φέρνοντας μαζί τους μια αναζωπύρωση της δημοκρατικής συμμετοχής και της συμμετοχής των πολιτών. Σε μια περιοχή που κάποτε στιγματιζόταν από βία και φόβο, η μεταμόρφωση δεν είναι τίποτα λιγότερο από αξιοσημείωτη. Η πρόσφατη αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα στις παραδοσιακά ασταθείς περιφέρειες Budgam, Pulwama και Shopian, σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Κασμίρ.

Ιστορικά, αυτές οι περιοχές ήταν γνωστές ως οι κακές περιοχές της Κοιλάδας, όπου ριζοσπαστικές επιρροές και μαχητικές απειλές απέτρεπαν τους ανθρώπους από τη συμμετοχή στις εκλογές. Από τις εκρήξεις χειροβομβίδων μέχρι τις απαγωγές πολιτικών εργαζομένων, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα είδη εκφοβισμού για να αποτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές. Οι κοινοβουλευτικές κάλπες ήταν ιδιαίτερα στοχευμένες, ενώ οι τοπικές εκλογές, όπως η συνέλευση, το παντσαγιάτ και οι δημοτικές κάλπες είχαν σχετικά υψηλότερη συμμετοχή λόγω της εστίασής τους σε τοπικά ζητήματα και ανάπτυξη.

Ωστόσο, το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά. Ο τουρισμός ανθεί, τα επενδυτικά κεφάλαια εισρέουν και οι φιλοδοξίες της νεολαίας εκτινάσσονται στα ύψη. Σημειωτέον, δεν υπήρξε ούτε μία έκκληση για «μπάντα» τα τελευταία χρόνια. Αυτή η στροφή μπορεί να αποδοθεί στην κατάργηση του άρθρου 370 στις 5 Αυγούστου 2019, που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για το Τζαμού και το Κασμίρ. Ο φόβος της βίας και του εκφοβισμού έχει εκτονωθεί, επιτρέποντας στη δημοκρατία να ριζώσει και να ανθίσει.

Αντίθετα, το PoK καίγεται. Ενώ η Κοιλάδα σφύζει από συγκεντρώσεις, roadshows και καθημερινές συζητήσεις με επίκεντρο τις εκλογές, το PoK κατακλύζεται από διαμαρτυρίες και αναταραχές. Η έντονη διαφορά υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης της Ινδίας υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Narendra Modi. Ο Μόντι έχει δώσει προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα έναντι των κομματικών γραμμών, διασφαλίζοντας ότι η τρομοκρατία και οι λιθοβολισμοί θα συντριβούν και οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα χωρίς φόβο.

Σκεφτείτε τα στατιστικά στοιχεία: περιοχές όπως το Uri, το Tangdhar και το Machil, που ιστορικά έχουν δείξει ισχυρό αίσθημα υπέρ της Ινδίας με προσέλευση που ξεπερνά το 70 τοις εκατό, οδηγούν τώρα σε μια συνολική μέση προσέλευση ψηφοφόρων 50 τοις εκατό σε όλη την κοιλάδα. Αυτή η αναζωπύρωση της συμμετοχής των ψηφοφόρων δεν είναι απλώς ένας αριθμός. συμβολίζει την ανάκτηση του δημοκρατικού χώρου από τον λαό του Κασμίρ.

Η απουσία απειλών και βίας κατά τις πρόσφατες εκλογές αποτελεί απόδειξη του αλλαγμένου περιβάλλοντος. Υπήρξε μια εποχή που τα εκλογικά τμήματα ήταν στόχοι επιθέσεων και οι ψηφοφόροι αντιμετώπιζαν τρομερές συνέπειες για τη συμμετοχή τους στη δημοκρατική διαδικασία. Ο στρατός θα καταδιώκει ανηλεώς τρομοκράτες στο Νότιο Κασμίρ κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου. Σήμερα, αυτές οι μέρες φαίνονται σαν μια μακρινή, σκοτεινή εποχή. Οι άνθρωποι ψηφίζουν ελεύθερα και οι συζητήσεις για τον αυτονομισμό ξεθωριάζουν στην ιστορία.

Η απόφαση του BJP να μην προτείνει υποψηφίους στις εκλογικές περιφέρειες του Valley, σηματοδοτώντας την προθυμία του να συνεργαστεί με τοπικά κόμματα, αντανακλά ένα σημαντικό επίπεδο εμπιστοσύνης και δέσμευση για συνεργατική διακυβέρνηση. Αυτή η προσέγγιση συνέβαλε στην ειρηνική και ζωντανή εκλογική ατμόσφαιρα, ενισχύοντας την αίσθηση της συμμετοχής και της ενότητας.

Ο ανώτερος ηγέτης του BJP Sunil Sharma εξέφρασε θερμή υποδοχή στην απόφαση της απαγορευμένης Jamaat-e-Islami Jammu and Kashmir να εισέλθει στην επικρατούσα πολιτική, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τήρησης νομικών πλαισίων. Χαρακτηρίστηκε ως παράνομη οργάνωση το 2019 σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο UAPA, η Jamaat-e-Islami αναγνωρίστηκε ως κινητήριος δύναμη πίσω από το αυτονομιστικό κίνημα στο Κασμίρ και ιδεολογικός μέντορας σε τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χεζμπούλ Μουτζαχεντίν. Αυτή η σημαντική αλλαγή στη στάση του Τζαμάατ, από την προάσπιση της αυτονομιστικής ιδεολογίας στον εναγκαλισμό της κυρίαρχης πολιτικής, αποτελεί αξιοσημείωτο επίτευγμα για την κεντρική κυβέρνηση, ιδιαίτερα εν μέσω γενικών εκλογών.

Καθώς το Κασμίρ αγκαλιάζει αυτή τη δημοκρατική αναγέννηση, οι επερχόμενες κάλπες της συνέλευσης, που πιθανώς προγραμματίζονται πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα είναι η πραγματική λυδία λίθος. Το σημερινό εκλογικό βουητό, η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων και η ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών είναι ενδεικτικά μιας κοινωνίας που προχωρά, αφήνοντας πίσω τις σκιές της σύγκρουσης και βαδίζοντας σε ένα λαμπρότερο, δημοκρατικό μέλλον. Αυτός ο μετασχηματισμός υπογραμμίζει την επιτυχία των πολιτικών της Ινδίας στο Κασμίρ και δημιουργεί ένα ελπιδοφόρο προηγούμενο για τη συνεχή πρόοδο και τη σταθερότητα της περιοχής.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube