REAL TIME |

Εμβαθύνονται οι εμπορικές σχέσεις Ινδίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Εμβαθύνονται οι εμπορικές σχέσεις Ινδίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ως η «πιο δύσκολη» χαρακτήρισε ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ τη Συμφωνία Εξωτερικού Εμπορίου Ινδίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΣ)

Μιλώντας στα ΜΜΕ σε σεμινάριο για τις ινδικές κεφαλαιαγορές «Χάρτης πορείας για το Viksit Bharat» στο Εθνικό Χρηματιστήριο (NSE) στη Βομβάη, ο επικεφαλής της Ινδικής διπλωματίας ανέφεε, ότι αυτή η ΣΕΣ αποτελεί σημαντική εμπορική προτεραιότητα.

«Μια ΣΕΣ με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιο δύσκολη, η πιο περίπλοκη ΣΕΣ που μπορεί να γίνει, επειδή υπάρχουν πολλά μη εμπορικά ζητήματα που εμπλέκονται σε αυτήν τη ΣΕΣ. Είμαστε λοιπόν βέβαιοι ότι σίγουρα, από την πλευρά μας, θα προσπαθήσουμε να το προωθήσουμε», ανέφερε ο Ινδός ΥΠΕΞ.

«Αλλά τυπικά, θα ήμουν ειλικρινής, γιατί, και πάλι, αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι χάσαμε πολύ χρόνο στο ενδιάμεσο λόγω αλλαγών θέσεων. Δηλαδή, έγινε αυτό που έγινε. Οπότε είμαστε σίγουρα πολύ σοβαροί να το πιέσουμε», είπε.

Εάν προχωρήσουν στην επόμενη θητεία, διαβεβαίωσε ο Τζαϊσανκάρ, αυτή η ΣΕΣ θα είναι μία από τις σημαντικές εμπορικές προτεραιότητες.

«Η προσδοκία μου είναι να προχωρήσουμε στην επόμενη θητεία, αν όλα πάνε καλά μαζί μας, θα είναι σίγουρα μία από τις σημαντικές εμπορικές μας προτεραιότητες», είπε.

Ο Jaishankar επαίνεσε περαιτέρω τον Υπουργό Εμπορίου και Εμπορίου της Ένωσης Piyush Goyal, ο οποίος διεκδικεί τις τρέχουσες εκλογές Lok Sabha με το εισιτήριο BJP από την εκλογική περιφέρεια του Βορρά της Βομβάης στη Μαχαράστρα.

«Πρέπει να πω, εφόσον μιλάμε για εμπόριο, αν υπάρχει ένα άτομο που έχει κάνει τεράστια διαφορά όσον αφορά το εμπόριο και το εμπόριο, είναι ο συνάδελφός μου, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, που είναι υποψήφιος από τη Βομβάη», είπε. .

Και συνέχισε, «Νομίζω ότι ο προσωπικός του ρόλος στην προώθηση της συμφωνίας της Αυστραλίας, της συμφωνίας των ΗΑΕ, της συμφωνίας ΕΖΕΣ, της προόδου που έχουμε σημειώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ΕΕ και με τον Κόλπο».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Jaishankar μαζί με τη σύζυγό του Kyoko Jaishankar παρευρέθηκαν στους εορτασμούς της Ημέρας της Ευρώπης στην εθνική πρωτεύουσα και σημείωσαν ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ινδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ουσιαστικοί μόνο για τις δύο πλευρές αλλά και για τον κόσμο.

Περιγράφοντας τη σχέση μεταξύ Ινδίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «συνεπακόλουθες και για τον κόσμο», το ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο «ο μεγαλύτερος οικονομικός μας εταίρος», αλλά οι δεσμοί είναι «πολύ βαθιές, καλύπτοντας πολλούς τομείς».

Συγκεκριμένα, η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, αντιπροσωπεύοντας συναλλαγές αγαθών αξίας 88 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 ή 10,8 τοις εκατό του συνολικού ινδικού εμπορίου.

Επιπλέον, η Ινδία είναι ο 10ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 2,1 τοις εκατό του συνολικού εμπορίου αγαθών της ΕΕ. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube