REAL TIME |

Αθλητικά 30 Μαΐου 2024

Έγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός! Κατέκτησε το Conference League και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο – Να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιπες…

Έγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός! Κατέκτησε το Conference League και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο – Να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιπες…

Γράφτηκε θρυλική ιστορία στη Νέα Φιλαδέλφεια! Ο Ολυμπιακός έριξε στο καναβάτσο τη Φιορεντίνα (1-0) χάρη σε γκολ του Ελ Κααμπί στο 116′ και πανηγυρίζει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Ναι, είναι αλήθεια! Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία, σηκώνοντας το Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο Πειραιάς δεν θα κοιμηθεί απόψε!

Οι Ερυθρόλευκοι θριάμβευσαν στον δραματικό τελικό του Conference League με 1-0 απέναντι στη Φιορεντίνα, με ήρωα τον Ελ Κααμπί, ο οποίος σημείωσε το μεγαλύτερο γκολ στην ιστορία του Ολυμπιακού στο 26ο λεπτό της παράτασης!
Το πάρτι και η απονομή του Ολυμπιακού για το 1ο ευρωπαϊκό! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι γεγονός, σε μία βραδιά που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Σε έναν συγκλονιστικό τελικό για γερά νεύρα, με τον Ολυμπιακό να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση, να αντέχει στην πίεση που δέχθηκε από τη Φιορεντίνα και στο φινάλε να βρίσκει τον τρόπο να πάρει τη νίκη προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς του, που ζουν ένα όνειρο, από το… οποίο δεν θέλουν να ξυπνήσουν!

Έτσι παρατάχθηκαν

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Τζολάκης, με δίδυμο στόπερ τούς Κάρμο και Ρέτσο, δεξί μπακ τον Ροντινέι και αριστερό τον Ορτέγκα. Ιμπόρα, Έσε και Τσικίνιο συνέθεσαν την τριάδα του κέντρου, οι Φορτούνης, Ποντένσε πήραν θέση στα άκρα και ο Ελ Κααμπί στην κορυφή της επίθεσης.

Με 4-2-3-1 κατέβασε τη Φιορεντίνα ο Βιντσέντζο Ιταλιάνο. Τερματοφύλακας ήταν ο Τερατσιάνο, με αμυντική τετράδα που αποτελείτο από Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα και Μπιράγκι από δεξιά προς αριστερά. Αρτούρ και Μαντράγκορα έπαιξαν ως δίδυμο στο κέντρο, έχοντας μπροστά τους τον Μποναβεντούρα. Γκονζάλες και Κουαμέ κινήθηκαν στα άκρα της επίθεσης, με τον Μπελότι στην κορυφή.

Η εξέλιξη του αγώνα

Οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν πολύ δυναμικά στον τελικό, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το “σπρώξιμο” από την εξέδρα ώστε να πετύχουν ένα γρήγορο γκολ. Μόλις στο 4′ οι Ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να προηγηθούν, καθώς ο Τσικίνιο έκανε υπέροχη ενέργεια αποφεύγοντας τον αντίπαλό του και πασάροντας στον Ποντένσε. Αυτός συνέκλινε και πλάσαρε με το δεξί, αλλά ο Τερατσιάνο επενέβη με υπερένταση και έδιωξε σε κόρνερ.

Το ματς πήρε γρήγορο ρυθμό, με τη Φιορεντίνα να επισκέπτεται για πρώτη φορά τα αντίπαλα καρέ στο 5′. Μετά από αντεπίθεση και εξαιρετική ντρίμπλα του Γκονζάλες στον Ορτέγκα, ο Μπελότι δεν σούταρε όπως θα ήθελε από διαγώνια θέση και έστειλε την μπάλα άουτ. Μία αδράνεια στα μετόπισθεν λίγο έλειψε να κοστίσει στον Ολυμπιακό, αφού μετά από εκτέλεση κόρνερ με πάσα στο 9′ και χαμηλό γύρισμα του Μπιράγκι προς τη μικρή περιοχή, ο Μιλένκοβιτς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο το γκολ δεν μέτρησε γιατί ο Σέρβος ήταν σε θέση οφσάιντ.

Μετά τα πρώτο τέταρτο, η Φιορεντίνα άρχισε να πατά καλύτερα στο γήπεδο και να παίρνει τον έλεγχο του αγώνα, κυρίως εξαιτίας της εξαιρετικής δουλειάς που έκανε η τριάδα των Βιόλα στον άξονα. Ο Ολυμπιακός βγήκε αλώβητος από “πολιορκία” στην περιοχή και τρεις μεγάλες φάσεις σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων. Στο 21′ ο Μποναβεντούρα βρέθηκε μόνος στο ύψος του πέναλτι όμως έστειλε την μπάλα αδύναμα πάνω στον Τζολάκη. Εν συνεχεία ο Μπονεβεντούρα έγινε αποδέκτης κάθετης πάσας και βρήκε σε τετ α τετ με τον Τζολάκη από πλάγια θέση, έκανε το πλασέ αλλά βρήκε τον Έλληνα κίπερ σε ετοιμότητα. Στο 22′ ο Κάρμο έβαλε καθοριστικές προβολές αρχικά σε κεφαλιά του Μπελότι και έπειτα σε πλασέ του Γκονζάλες μέσα από τη μεγάλη περιοχή.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, ο Ολυμπιακός “άγγιξε” το γκολ στο 25′, όταν ο Ποντένσε “τρύπωσε” στη μικρή περιοχή της Φιορεντίνα, πήρε κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ στο πρώτο δοκάρι και ανάγκασε τον Τερατσιάνο να επέμβει ενστικτωδώς, μπλοκάροντας τελικά την μπάλα.

Ο ρυθμός έπεσε αισθητά και δεν υπήρξε κάποια μεγάλη φάση έως το 39′, με τον Κουαμέ να παίρνει κεφαλιά από πλάγια θέση και τον Τζολάκη να απομακρύνει προσωρινά στη μικρή περιοχή και την μπάλα να φτάνει στον Γκονζάλες, ο οποίος σούταρε άουτ χωρίς ισορροπία. Ο Ολυμπιακός απάντησε στις ευκαιρίες με τον Ελ Κααμπί στο 40′. Ο Μαροκινός θα μπορούσε να φύγει σε τετ α τετ με τον Τερατσιάνο μετά από μπαλιά του Ποντένσε. Εντούτοις δεν έκανε το κοντρόλ όταν έπρεπε, άφησε την μπάλα να σκάσει μπροστά του και επέτρεψε με αυτόν τον τρόπο στον Ιταλό γκολκίπερ να βγει από την εστία και να απομακρύνει με γροθιές.

Τίποτα δεν άλλαξε στα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου ημιχρόνου, με συνέπεια οι δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα χωρίς σκορ.

Το ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε καμία σχέση με το αντίστοιχο του πρώτου. Κυριάρχησαν τα αρκετά φάουλ και οι δυνατές μονομαχίες, μία εκ των οποίων ήταν ιδιαιτέρως σφοδρή, καθώς Ρέτσος και Μπελότι συγκρούστηκαν κεφάλι με κεφάλι (48′), ευτυχώς χωρίς να τραυματιστούν σοβαρά.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να απειλήσει την αντίπαλη εστία, μιάς και οι μεσοεπιθετικοί του δεν μπορούσαν να βγάλουν συνεργασίες. Οι Ερυθρόλευκοι κρατούσαν το μηδέν δίχως να κινδυνεύσουν έως το 65′ όταν ο Μιλένκοβιτς πήρε δυνατή κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και έστειλε την μπάλα άουτ. Στο 69′ η Φιορεντίνα έφτασε πολύ κοντά στο γκολ, με τον Κουαμέ να βρίσκεται ολομόναχος στη μεγάλη περιοχή από συνεργασία Ενζολά-Ντοντό αλλά να πλασάρει άσχημα, δίνοντας την ευκαιρία στον Τζολάκη να διώξει σε κόρνερ.

Ο Μεντιλίμπαρ επιχείρησε να δώσει επιθετική πνοή περνώντας στο ματς τον Γιόβετιτς αντί του Φορτούνη (72′) και να φρεσκάρει το κέντρο, με τον Όρτα αντί του Τσικίνιο (77′). Στο 80′ οι Ερυθρόλευκοι παραλίγο να πετύχουν το “χρυσό” γκολ που έψαχναν, όμως η μπάλα δεν έκανε το χατήρι στον Ιμπόρα. Ο υψηλόσωμος Ισπανός πήρε την κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Όρτα και αστόχησε για λίγο, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Ακόμα μία επικίνδυνη εκτέλεση φάουλ του Όρτα προβλημάτισε τη Φιορεντίνα στο 84′, με τον Ελ Κααμπί να μην καταφέρνει να μπει στην πορεία της μπάλας, η οποία πήρε φάλτσα και έφυγε λίγο άουτ.

Στο 88′ ο Ντάνκαν σούταρε ψηλά άουτ από μακρινή και αυτή ήταν η τελευταία… υποψία ευκαιρίας μέχρι το σφύριγμα. Το θρίλερ του τελικού συνεχίστηκε στην παράταση!

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τον έξτρα χρόνο με αλλαγή, αφού ο Κίνι πέρασε στη θέση του Ορτέγκα. Οι Ερυθρόλευκοι έδειχναν να πατούν στο γήπεδο σαφώς καλύτερα στα πρώτα λεπτά. Στο 94′ ο Κίνι έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μαρτίνες Κουάρτα εντός μεγάλης περιοχής, με διαιτητή και VAR να θεωρούν ότι δεν υπήρξε παράβαση για πέναλτι.

Στο 96′ ο Γιόβετιτς ελίχθηκε εντυπωσιακά και έφτασε στα όρια της μεγάλης περιοχής προτού πλασάρει όμορφα με το δεξί, αναγκάζοντας τον Τερατσιάνο σε εντυπωσιακή επέμβαση. Στο 103′ ο Ποντένσε έβγαλε εξαιρετική σέντρα με στόχο τον Ελ Κααμπί, όμως η άμυνα της Φιορεντίνα απομάκρυνε πριν ο Μαροκινός βρεθεί σε θέση βολής στη μικρή περιοχή.

Ο εξουθενωμένος Ποντένσε έδωσε τη θέση του στον Μασούρα στην ανάπαυλα του ημιχρόνου της παράτασης. Αυτή τη φορά η Φιορεντίνα ήταν η ομάδα που μπήκε καλύτερα στα πρώτα λεπτά, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και κυκλοφορώντας με ταχύτητα την μπάλα. Στο 110′ ο Ενζολά απείλησε την ερυθρόλευκη εστία, βρήκε όμως τον Τζολάκη σε ετοιμότητα.

Ο Ολυμπιακός είχε ραντεβού με την ιστορία στο 116′ και ο Ελ Κααμπί δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Έσε έβγαλε τη σέντρα και ο Μαροκινός, που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν σχεδόν άφαντος, πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα με κεφαλιά. Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά λεπτά προκειμένου η φάση να ελεγχθεί στο VAR για την πιθανότητα οφσάιντ. Όταν τελικά ο διαιτητής έδειξε σέντρα, στις κερκίδες της OPAP Arena επικράτησε παντζουρλισμός!

Οι Ερυθρόλευκοι είδαν τον Τζολάκη να δηλώνει παρών στο 120+1′ με μεγάλη απόκρουση σε πλασέ του Ικονέ στη μικρή περιοχή. Αμύνθηκαν σθεναρά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, με το τελικό σφύριγμα της λήξης να δίνει το έναυσμα για τρελούς πανηγυρισμούς!

ΠΗΓΗ: Sportdog.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube