Με αφορμή τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούν φοιτητές στις ΗΠΑ υπέρ της Παλαιστίνης, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έγραψε ανοιχτή επιστολή προς τους φοιτητές στις ΗΠΑ που διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας ότι στέκονται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Η αφυπνισμένη συνείδηση τους ώθησε να υπερασπιστούν τις καταπιεσμένες γυναίκες και τα παιδιά της Γάζας»

Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπό του την Πέμπτη, απευθύνεται σε φοιτητές των οποίων «η αφυπνισμένη συνείδηση τους ώθησε να υπερασπιστούν τις καταπιεσμένες γυναίκες και τα παιδιά της Γάζας».

Εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή συμμετείχαν σε αυτές τις διαμαρτυρίες σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

«Το μήνυμα αυτό αποτελεί έκφραση της συμπάθειας και της αλληλεγγύης μας προς εσάς. Καθώς η σελίδα της ιστορίας γυρίζει, στέκεστε στη σωστή πλευρά της», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στα περσικά.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές στις ΗΠΑ έχουν σχηματίσει ένα νέο κλάδο του «μετώπου αντίστασης» στηρίζοντας τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος αγωνίζεται για την ελευθερία του εδώ και δεκαετίες.

Ο κύριος στόχος αυτού του «αγώνα», διευκρινίζεται στην επιστολή, είναι να τερματιστεί η «κατάφωρη καταπίεση» που το Ισραήλ ασκεί στους Παλαιστίνιους εδώ και πολλά χρόνια.

Κατηγορίες κατά ΗΠΑ-Βρετανίας

Η επιστολή που έγραψε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρεται επίσης στην ιστορία της σύγκρουσης Παλαιστίνης-Ισραήλ, κατηγορώντας τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

«Το σιωνιστικό καθεστώς χρησιμοποίησε μια πολιτική σιδηράς πυγμής εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού της Παλαιστίνης από την αρχή και έκτοτε έχει εντείνει τη βαρβαρότητα, την τρομοκρατία και την καταστολή του, αδιαφορώντας πλήρως για όλες τις ηθικές, ανθρώπινες και θρησκευτικές αξίες», αναφέρεται στην επιστολή.

«Οι ελίτ της Δύσης χαρακτηρίζουν την παλαιστινιακή αντίσταση ως τρομοκρατία»

Σύμφωνα με την επιστολή, οι ελίτ της Δύσης που κατέχουν μεγάλες εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει την παλαιστινιακή αντίσταση ως «τρομοκρατία», ενώ υπερασπίζονται το Ισραήλ ως «ενεργώντας σε αυτοάμυνα».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και μια «διαφορετική μοίρα» περιμένει την περιοχή της Δυτικής Ασίας εν μέσω της αφύπνισης υπέρ της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο.

Η επιστολή περιγράφει τις διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ ως «μια σημαντική και συνεπακόλουθη εξέλιξη», υποδηλώνοντας την έγκριση και την υποστήριξη του φοιτητικού κινήματος στη Δύση.

«Είμαι κι εγώ μεταξύ εκείνων που συμπάσχουν μαζί σας, τους νέους, και εκτιμούν την επιμονή σας», αναφέρει η επιστολή ότι ο Χαμενεΐ είπε στους Αμερικανούς διαδηλωτές.

Η επιστολή της Πέμπτης έρχεται περισσότερα από εννέα χρόνια μετά την ομιλία του Χαμενεΐ στη νεολαία της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος απευθύνθηκε απευθείας στη νεολαία της Δύσης.

Πηγή: Anadolu, Ναυτεμπορική