Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι δήλωσε ότι προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος της Τουρκίας στον τομέα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι απαραίτητο να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φιντάν είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον κ. Βαρχέλι ότι η ΕΕ στηρίζει τον οδικό χάρτη που έχει καταρτίσει για την Τουρκία. «Αυτά είναι φυσικά καλά νέα για εμάς. Ως τουρκική κυβέρνηση και ως τουρκικό κράτος, θέλουμε πάντα οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να συνεχίζουν προς θετική κατεύθυνση προσθέτοντας συνεχώς ένα λίθο πάνω στον άλλο», είπε.

Μεταρρυθμίσεις από Τουρκία ζήτησε ο Βαρχέλι

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «όταν σκεφτόμαστε την Τουρκία, σκεφτόμαστε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα, ως βασικό εταίρο, ως στρατηγικό και πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, μια χώρα που στην πραγματικότητα βρίσκεται στο σταυροδρόμι, στη μέση δύο ένοπλων συγκρούσεων, οπότε είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεργαστούμε».

Ωστόσο ο κ. Βαρχέλι είπε ότι «ναι, η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα. Η Τουρκία διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ανασταλεί. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί λόγω κάποιων οπισθοδρομήσεων στο κράτος δικαίου». 

«Φυσικά, η Τουρκία μπορεί επίσης να αλλάξει αυτή την απόφαση. Με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει στον τομέα του κράτους δικαίου, μπορεί να σημειώσει πρόοδο στον τομέα αυτό και να κάνει το Συμβούλιο να αλλάξει την απόφαση αυτή», ανέφερε ο κ. Βαρχέλι.

ΚΥΠΕ