REAL TIME |

Bloomberg: Στροφή Γερμανίας – Ομονοεί με ΗΠΑ για χρήση τόκων από τα ρωσικά “παγωμένα” assets υπέρ Ουκρανίας

Bloomberg: Στροφή Γερμανίας – Ομονοεί με ΗΠΑ για χρήση τόκων από τα ρωσικά “παγωμένα” assets υπέρ Ουκρανίας

Το Βερολίνο άλλαξε στάση

Σε μια αλλαγή στάσης, οι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν ένα σχέδιο των ΗΠΑ για τη χρήση των μελλοντικών εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία -κυρίως εγκλωβισμένα στην Ευρώπη- προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα με γνώση του ζητήματος τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο βήμα που θα φέρει την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της πιο κοντά στην εξασφάλιση ενός ουσιαστικού νέου πακέτου βοήθειας για το Κίεβο και στη διασφάλιση της δέσμευσης των ΗΠΑ στην ενίσχυση της Ουκρανίας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ αναφέρουν ότι η πρόταση των ΗΠΑ αποκτά δυναμική και αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G7 που συγκεντρώνονται στη Στρέσα της Ιταλίας για την ετήσια συνάντησή τους που ξεκινά την Πέμπτη.

Ωστόσο, οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν αναμένουν κάποια τελική συμφωνία έως ότου συναντηθούν οι ηγέτες της G7 στις 13-15 Ιουνίου, ούτε η εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί μέχρι το επόμενο έτος, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το διακύβευμα είναι εάν η κυβέρνηση της Ουκρανίας μπορεί να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη – χρηματοδοτώντας την άμυνά της και εξυπηρετώντας το χρέος της – έως το 2025. Καθώς ο πόλεμος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας κερδίζει έδαφος, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας επιθυμούν να εξασφαλίσουν μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση για την εμπόλεμη χώρα και να στείλουν ένα μήνυμα στη Μόσχα ότι η υποστήριξη προς το Κίεβο μεταξύ των συμμάχων της G-7 δεν παραπαίει.

Η χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων έχει γίνει πιο επείγουσα δεδομένης της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις εκλογές στις ΗΠΑ. Οι πολιτικές διαιρέσεις στην Ουάσιγκτον έχουν ήδη δυσκολέψει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παράσχει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία και ο αντίπαλός του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τη στήριξη της μαχόμενης χώρας.

Οι χώρες της G-7 έχουν “παγώσει” περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η πλειονότητα αυτών των περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην Ευρώπη στο γραφείο συμψηφισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο.

Για μήνες, οι ΗΠΑ ηγούνται μιας εκστρατείας υπέρ της χρήσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Οι επιλογές κυμαίνονταν από την οριστική κατάσχεση και την παροχή των χρημάτων στην Ουκρανία, την τιτλοποίησή τους για την έκδοση ομολόγων ή τη χρήση τους για την υποστήριξη κάποιας μορφής δανείου.

Οι προτάσεις έχουν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι κυβερνήσεις υπό την ηγεσία της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα είχαν τέτοιες κινήσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ελκυστικότητα του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος, καθώς και για τη νομιμότητά τους.

Η τελευταία πρόταση των ΗΠΑ έγινε δεκτή πιο θετικά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, ανέφεραν αξιωματούχοι, επειδή θα συνεπαγόταν απλώς τη χρήση των τόκων που δημιουργούνται από τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς την κατάσχεση του κεφαλαίου.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη ροή εσόδων φορολογώντας την σχεδόν με 100% και να μεταφέρουν αυτά τα έσοδα στην Ουκρανία δύο φορές το χρόνο. Μια συμφωνία στο πλαίσιο της G7 θα αντικαταστήσει αυτή τη συμφωνία.

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να αποφέρουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με την πρόταση που συζητείται, η G7 θα υπολογίσει πόσο θα αποφέρει αυτό το εισόδημα σε έναν δεδομένο αριθμό ετών και θα διαθέσει αυτό το ποσό στην Ουκρανία εκ των προτέρων.

Τα εμπόδια παραμένουν

Το τελικό μέγεθος του πακέτου βοήθειας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των όρων αποπληρωμής και το χρονικό διάστημα που θα μείνουν “παγωμένα” τα περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πώς θα γινόταν η διαχείριση αυτού του ποσού και από ποιον είναι μεταξύ των λεπτομερειών που συζητούνται ακόμη, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι όλες οι κυβερνήσεις της G7 – ή τουλάχιστον ένα υποσύνολο της ομάδας – θα συμμετάσχουν στην παροχή του προκαταρκτικού δανείου, ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επωμιστεί ολόκληρο το δάνειο μόνη της, εφόσον υπάρχει επαρκής δέσμευση από την ΕΕ ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν παγωμένα και το δάνειο θα αποπληρωθεί.

Υπάρχουν ακόμη μακροπρόθεσμες αβεβαιότητες.

Σε περίπτωση που ο πόλεμος τελειώσει και η Ρωσία συμφωνήσει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αυτό θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν δεσμευμένα και ποιες εγγυήσεις θα παρέχονταν για την αποπληρωμή του δανείου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανησυχούν επίσης για την προστασία της Euroclear από οποιονδήποτε οικονομικό κίνδυνο, για παράδειγμα από ρωσικές αγωγές ή πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα.

Επίσης, εάν η ΕΕ κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία ως κύρωση, μπορεί να χρειαστεί να ανανεώνει την απόφασή της για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων κάθε έξι μήνες, μια διαδικασία που απαιτεί ομοφωνία. Αν και είναι απίθανο, κάτι τέτοιο θα ήγειρε τον κίνδυνο κάποιο μεμονωμένο κράτος της ΕΕ να μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τις αποπληρωμές δανείων, εμποδίζοντας ένα συνεχές πάγωμα.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube