Η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι εφικτή ακόμα και από «αύριο», αν η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός αύριο αν η Χαμάς απελευθέρωνε τους ομήρους», τόνισε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Μπάιντεν, σε εκδήλωση κοντά στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

«Το Ισραήλ είπε ότι εξαρτάται από τη Χαμάς, αν ήθελε να το κάνει, θα μπορούσαμε να το τερματίσουμε αύριο. Και η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινούσε αύριο», είπε ο κ. Μπάιντεν.

Την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα ένας ακόμη γύρος έμμεσων συνομιλιών με σκοπό την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, έπειτα από επτά μήνες πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε το Σάββατο κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυνθούν και να μετακινηθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στην αλ Μαουάσι.

Σαρλ Μισέλ: Απαράδεκτες οι ισραηλινές εντολές για απομάκρυνση αμάχων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι οι εντολές του Ισραήλ για απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Ράφα σε επικίνδυνες περιοχές είναι «απαράδεκτες» για την Ε.Ε.

«Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την προτρέπουμε να μην προβεί σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα», πρόσθεσε σε ανάρτησή του.

Όλαφ Σολτς: Μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ήταν ανεύθυνη

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ήταν ανεύθυνη και θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες ήταν ανεύθυνη. Και προειδοποιούμε ενάντια σε αυτή», δήλωσε ο κ. Σολτς σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο γερμανικός όμιλος εφημερίδων RND.

Ναυτεμπορική