REAL TIME |

Γενικά θέματα 29 Μαΐου 2024

Ασυνήθιστη αντιπαράθεση Κίνας – Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά

Ασυνήθιστη αντιπαράθεση Κίνας – Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά

Φωτ. αρχείου: Reuters

Η Πιονγιάνγκ έκανε λόγο για «σοβαρή πολιτική πρόκληση» εκ μέρους και του Πεκίνου

Οι σπάνιες επικρίσεις της Βόρειας Κορέας κατά της Κίνας αυτή την εβδομάδα υπογράμμισαν πως το Πεκίνο και η Πιονγιάνγκ δεν συμφωνούν σχετικά με το παράνομο οπλοστάσιο των πυρηνικών όπλων της τελευταίας, παρά τη σύσφιγξη των σχέσεων σε άλλους τομείς, ανέφεραν αναλυτές και αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα.

Ο κορεατικός Βορράς καταδίκασε την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα τη Δευτέρα, διότι συζήτησαν για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, χαρακτηρίζοντας την κοινή τους διακήρυξη μετά τη σύνοδο κορυφής στη Σεούλ «σοβαρή πολιτική πρόκληση» που παραβιάζει την κυριαρχία της.

Παρόλο που το Πεκίνο πίεσε για να χαμηλώσει ο τόνος της δήλωσης των τριών χωρών, υποστηρίζοντας την αναφορά στη χερσόνησο και όχι στον Βορρά συγκεκριμένα, αυτό ήταν αρκετό για να αυξήσει την οργή του γείτονά του, είπε ένας αναλυτής.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η Βόρεια Κορέα επέκρινε μια κοινή δήλωση που είχε υπογράψει η Κίνα, μολονότι το Πεκίνο βοήθησε να αποδυναμωθεί η δήλωση», πρόσθεσε η Πατρίσια Κιμ, από το Ινστιτούτο Brookings στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις παρατηρήσεις τους, οι τρεις χώρες «επανέλαβαν τις θέσεις για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», αλλά, σε αντίθεση με τις τελευταίες τέτοιες δηλώσεις το 2019 και νωρίτερα, δεν δεσμεύτηκαν να επιδιώξουν την αποπυρηνικοποίηση.

Από τότε που οι διεθνείς συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες σταμάτησαν το 2019, η Βόρεια Κορέα έχει κινηθεί για να απορρίψει την ιδέα ότι θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά της όπλα.

«Πρόκειται για το ότι η Βόρεια Κορέα τονίζει τη στάση της πως οποιαδήποτε διπλωματική ρητορική υποδηλώνει ότι η Πιονγιάνγκ πρέπει τελικά να αποπυρηνικοποιηθεί είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Τονγκ Ζάο, ειδικός σε θέματα πυρηνικών στο ίδρυμα Carnegie Endowment for International Peace στις ΗΠΑ.

«Αφού κατοχύρωσε το πυρηνικό της καθεστώς στο Σύνταγμα και επιπλήττει όποιον το αμφισβητεί, η Βόρεια Κορέα εγείρει αιτήματα για επίσημη διεθνή αναγνώριση ως χώρα με πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

Προσεκτική κινεζική απάντηση
Ερωτηθείς για την κριτική της Βόρειας Κορέας σε συνέντευξη Τύπου χθες, Τρίτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε ότι «η βασική θέση της Κίνας στο ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου παραμένει αμετάβλητη», αλλά δεν ανέφερε την αποπυρηνικοποίηση.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων για το θέμα της Βόρειας Κορέας μεταξύ των τριών χωρών στη σύνοδο κορυφής, προσθέτοντας ότι η Κίνα δεν έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «αποπυρηνικοποίηση» από πέρυσι.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να πείσουμε την Κίνα να συμφωνήσει σε κάτι που να μοιάζει με προηγούμενες συμφωνίες για το θέμα», δήλωσε ο αξιωματούχος σε μια ενημέρωση.

Ωστόσο, οι συνομιλίες έδειξαν ότι παρά την πιο αδύναμη γλώσσα, η θεμελιώδης θέση της Κίνας για την αποπυρηνικοποίηση δεν άλλαξε, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αποκαλώντας την επίσημη χρήση του όρου στη δήλωση «σημαντική».

Πηγή: Reuters, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube