REAL TIME |

Απειλή για τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους η Κίνα παρά τη δέσμευση του Xi

Απειλή για τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους η Κίνα παρά τη δέσμευση του Xi

Η κινεζική κυβέρνηση απέτυχε στις υποσχέσεις της να κάνει τις απαραίτητες περικοπές στον άνθρακα

Παρά τη δέσμευση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2021 να «ελέγχει αυστηρά» τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, η Κίνα έχει δει μια αύξηση στην κατανάλωση άνθρακα, αντιπροσωπεύοντας το 95% των νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με έκθεση του Global Energy Monitor (GEM). ). Αυτή η άνοδος υπονομεύει τις δεσμεύσεις της Κίνας για το κλίμα ως ο μεγαλύτερος ρυπαίνων παγκοσμίως.

Η Κίνα εξόρυξε 4,66 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα το 2023, σημειώνοντας αύξηση περίπου 3% από έτος σε έτος. Περισσότερες από τις μισές χώρες μείωσαν την δυναμικότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα υπό ανάπτυξη από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015. Ωστόσο, η λειτουργική ικανότητα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έχει αυξηθεί από τη στιγμή που η Κίνα βρίσκεται σε ένα ξεφάντωμα κατανάλωσης άνθρακα.

Η GEM είπε ότι η αύξηση των νέων εργοστασίων άνθρακα που έρχονται στο διαδίκτυο στην Κίνα ήταν 47,4 γιγαβάτ, που αντιστοιχούσε στο 68 τοις εκατό των συνολικών παγκόσμιων προσθηκών. «Στην Κίνα συνέβη ακριβώς το αντίθετο, με τις νέες κατασκευές να αρχίζουν να αυξάνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά και να αγγίζουν το υψηλό οκταετίας, κάτι που δεν ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση του Προέδρου Xi το 2021 να «έλεγχο αυστηρά» τα έργα άνθρακα», ανέφερε. στην τελευταία έκθεσή της.

Η Flora Champenois, αναλύτρια της GEM, ζήτησε από την Κίνα να υιοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους για την ανάπτυξη και τη χρήση νέων εργοστασίων άνθρακα. «Διαφορετικά, μπορούμε να ξεχάσουμε την επίτευξη των στόχων μας στη Συμφωνία του Παρισιού και να αποκομίσουμε τα οφέλη που θα φέρει μια γρήγορη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», είπε.

Ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι μια σημαντική πηγή παραγωγής ενέργειας στην Κίνα. Αντιπροσώπευε το 60,7 τοις εκατό της παραγωγής ενέργειας το 2023. Με την αυξημένη τοπική εξόρυξη, η Κίνα εισήγαγε επίσης υψηλότερες ποσότητες άνθρακα για να καλύψει την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση. Η Κίνα εισήγαγε 45,25 εκατομμύρια τόνους τον Απρίλιο του 2024, που ήταν σχεδόν 10 τοις εκατό υψηλότερο από αυτό μόλις ένα μήνα.

Οι τιμές του άνθρακα έχουν γίνει φθηνότερες στην παγκόσμια αγορά. Αυτό ώθησε την Κίνα να ξαναγεμίσει το απόθεμά της μέσω εισαγωγών. Οι εισαγωγές άνθρακα από την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 ήταν 13,1% υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο λόγος για την εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα είναι ο αναξιόπιστος και διακοπτόμενος χαρακτήρας των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατασκευάζονται στη χώρα. «Η Κίνα αντιμετώπιζε ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας πριν από μερικά χρόνια, η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν πολύ αδύναμη τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι έπρεπε να επιστρέψουν στον άνθρακα», δήλωσε ο Ian Roper, στρατηγικός εμπορευμάτων στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Astris Advisory Japan. .

Το 2022, η Κίνα γνώρισε πρωτοφανή καύσωνα, που οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αποδοτικές και επαρκείς, η Κίνα κατέφυγε στην καύση περισσότερου άνθρακα. «Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν τον άνθρακα ως την κύρια εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Άντερς Χόουβ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Η αυξανόμενη χρήση άνθρακα από την Κίνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παγκόσμιες τάσεις, δήλωσε η GEM. Οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις άνθρακα της Κίνας το 2023 ανήλθαν σε 70,2 γιγαβάτ, δηλαδή 19 φορές περισσότερα από τα 3,7 γιγαβάτ του υπόλοιπου κόσμου. Είναι ενδιαφέρον ότι η έγκριση νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 400 τοις εκατό από τη δέσμευση του Xi το 2021.

Η Κίνα διαθέτει τουλάχιστον 1.142 θερμικές μονάδες με καύση άνθρακα, που είναι πολύ υψηλό από 282 στην Ινδία και 210 στις ΗΠΑ. Η αυξανόμενη εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα προκαλεί υψηλότερες εκπομπές, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δράση για το κλίμα. «Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει αρκετούς κλιματικούς στόχους που έθεσε για το 2025, εκτός εάν ληφθούν σύντομα δραστικά μέτρα», σημείωσε η GEM.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η χρήση άνθρακα στην Κίνα είναι πιθανό να αυξηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2026. Αυτό θα εκτροχιάσει τη δέσμευση της Κίνας για το κλίμα και θα αγωνιστεί να διατηρήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το Climate Analytics και το NewClimate Institute, η αυξανόμενη εξάρτηση από τον άνθρακα και η έλλειψη σχεδίου σταδιακής κατάργησης κάνουν την Κίνα να καθυστερεί στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων για το κλίμα. «Ενώ ο παγκόσμιος αγωγός άνθρακα έξω από την Κίνα συρρικνώνεται, το εργοστάσιο άνθρακα της Κίνας επιτρέπει το ξεφάντωμα είναι μια αιτία ανησυχίας», σημείωσαν.

Η κινεζική κυβέρνηση απέτυχε στις υποσχέσεις της να κάνει τις απαραίτητες περικοπές στον άνθρακα, δήλωσε το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) που εδρεύει στο Ελσίνκι. «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διατυπώνει ένα σχέδιο για το πώς θα χτυπήσει έναν διεθνώς δεσμευμένο στόχο», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta, συνιδρυτής της CREA.

ΠΗΓΗ: Daily Mirror

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube