REAL TIME |

Ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών λόγω εξαγοράς βουλευτών: Σ. Βούλτεψη, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Καμμένος

Ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών λόγω εξαγοράς βουλευτών: Σ. Βούλτεψη, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Καμμένος

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Οι πρόσφατες βαρύτατες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από την νεοεκλεγείσα πρόεδρο των Σκοπίων κ. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (VMRO-DPMNE) αλλά και από τον κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρο του σκοπιανού κόμματος VMRO-DPMNE που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και γενικότερα στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις υπήρξαν δηλώσεις –αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών– της κ. Σοφίας Βούλτεψη από τη ΝΔ και της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» των δημοσιογράφων Δημήτρη Τάκη και Χριστίνας Κοραή, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM, στις 16 και 17 Μαΐου 2024, αντίστοιχα.

Η κ. Σοφία Βούλτεψη δήλωσε1 μεταξύ άλλων ότι «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αμφισβητεί ή να σκίζει ή να καταργεί συμφωνίες γιατί στηρίζει την ύπαρξή της στις διεθνείς συνθήκες. Για να μπορέσει μια τέτοια Συμφωνία να καταργηθεί πρέπει να αποδειχθεί ότι αυτοί που την υπέγραψαν και την κύρωσαν… πρέπει να υπάρχει χρηματισμός, απειλή ή εκβιασμός».

Την επόμενη μέρα φιλοξενήθηκε στην εκπομπή η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οποία υπήρξε ο πιο κάτω διάλογος2:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είμαστε απολύτως εναντίον αυτής της συμφωνίας που την υπαγόρευσε ο Τραμπ, που πέρασε χωρίς δημοκρατική εντολή ούτε στην Ελλάδα ούτε στη γειτονική χώρα, που πέρασε με εξαγορά βουλευτών και στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα. Εννοώ ότι αλλάξανε την ψήφο και τη θέση τους βουλευτές και υπάρχουν καταγγελίες αδιερεύνητες οι οποίες δεν μπορεί να μένουν έτσι και να τις βάζουμε κάτω από το χαλί. Αυτή η συμφωνία δεν πληροί τους όρους των διεθνών συμφωνιών».

Δημοσιογράφος: «Πιστεύετε ότι υπάρχουν βουλευτές που χρηματίστηκαν για να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας;»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα εξαγοράς βουλευτών και στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα με δεδομένο ότι υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι τα γύρισαν εν μια νυκτί, διατύπωσαν εντελώς διαφορετική γνώμη και θέση χωρίς καμία αιτιολόγηση και βεβαίως κάποιοι από αυτούς εντοπίστηκαν να προάγονται πολιτικά και να παίρνουν άλλου είδους ωφέλειες».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Αυτή η Συμφωνία βεβαίως και πρέπει να ακυρωθεί και το πρώτο βήμα για την ακύρωσή της είναι να γίνει δημοψήφισμα».

Πάντως υπήρξαν και άλλες αναφορές για χρηματισμό ή/και εξαγορά, απειλή, εκβιασμό πολιτικών, προκειμένου να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια3 αλλά και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, σε συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, απευθυνόμενος στον κ. Κοτζιά, είπε το εξής: «Σκορπίζεις τα μυστικά κονδύλια όπου θέλεις εσύ, ενώ πήρες και 30 εκατομμύρια από τον Σόρος για να πληρώσεις διαφόρους για τις Πρέσπες»4 (εφημερίδα Καθημερινή, 1.11.2022). Επίσης, ο κ. Καμμένος, σχεδόν 1.5 χρόνο μετά την αποχώρησή του από την πολιτική, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε το εξής: «Πώς να ρίξω την κυβέρνηση με τους βουλευτές μου, που είχαν όλοι αγοραστεί; Οι βουλευτές μου περάσανε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ»5. Τι άλλο θα έπρεπε να πει ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, η οποία έφερε εις πέρας τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να πειστούμε ότι υπήρξε εξαγορά Ελλήνων βουλευτών;

Πέραν όμως από τον χρηματισμό ή/και εξαγορά, απειλή, εκβιασμό πολιτικών στις δύο χώρες, η διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν προβληματική για τους πιο κάτω δύο λόγους:

α) Τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν την υπέγραψε ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ6.

β) Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είχε προσέλευση ψηφοφόρων πάνω από 50%, όπως προβλέπεται από το σκοπιανό Σύνταγμα ώστε να είναι έγκυρο. Η προσέλευση ήταν μόλις 36.89%7.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων έχει καταγραφεί να είναι αντίθετο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως επίσης από τις πρόσφατες εκλογές στη γειτονική χώρα το ποσοστό των Σκοπιανών που δεν την αποδέχονται είναι και αυτό της τάξης του 70% (η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα του VMRO που εξελέγη πρόεδρος συγκέντρωσε ποσοστό 69.01%).

Συμπερασματικά, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο μία συμφωνία που δεν την αποδέχονται οι δύο λαοί σε Ελλάδα και Σκόπια, είναι διάτρητη σε βασικά της σημεία, είναι αντιεπιστημονική και ανιστόρητη, παραβιάζεται κατά κόρον από τους Σκοπιανούς στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν και επίσημες καταγγελίες ότι υπήρξε χρηματισμός ή/και εξαγορά προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί.

Και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη –αν και ο ίδιος επέμενε ότι είναι μία κακή συμφωνία– δεν τολμάει καν να αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να την ακυρώσει.

  1. https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1392752/voultepsi-sta-parapolitika-901-dimagogiki-i-kinisi-velopoulou-na-skisei-ti-sumfonia-ton-prespon-oi-diethneis-sunthikes-oute-skizodai-oute-katargoudai/
  2. https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1393288/konstadopoulou-sta-parapolitika-901-i-sumfonia-ton-prespon-perase-me-exagora-vouleuton-prepei-na-akurothei/
  3. Ι. Αμπατζόγλου, Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για τη Μακεδονία, Α΄ τόμος, Β΄ έκδοση, εκδ. Ερωδιός, 2020, σ. 73-76.
  4. https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/562113772/ta-anepidota-diatagmata-gia-ta-12-milia/
  5. https://www.iefimerida.gr/politiki/kammenos-symfonia-prespon-exagora-boyleyton-moy
    1. https://www.news247.gr/politiki/pgdm-erevna-se-varos-tou-ivanof-giati-den-ipegrapse-ti-simfonia-ton-prespon/
    2. https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Macedonian_referendum

    *Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

    abadzoglou@yahoo.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube