REAL TIME |

Ακραίες καταστάσεις στο Πακιστάν! Εργαλειοποιούν τους νόμους περί βλασφημίας κατά των μειονοτήτων

Ακραίες καταστάσεις στο Πακιστάν! Εργαλειοποιούν τους νόμους περί βλασφημίας κατά των μειονοτήτων

Ένα άλλο περιστατικό λιντσαρίσματος όχλου σημειώθηκε στο Πακιστάν, όπου ένας αθώος Χριστιανός παραλίγο να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου με ψευδείς κατηγορίες για βλασφημία και πολλά σπίτια και καταστήματα λεηλατήθηκαν από τον όχλο. Το περιστατικό συνέβη στη Sargodha του Παντζάμπ, μια εστία για σκληροπυρηνικές πολιτικοθρησκευτικές ομάδες όπως η Tehreek-i-LabbaikPakistan (TLP), μια σουνιτική οργάνωση Barelvi. Όπως συνηθίζεται στα περιστατικά βλασφημίας στο Πακιστάν, η βία ξέσπασε εναντίον μελών της χριστιανικής κοινότητας όταν ορισμένοι κάτοικοι της Αποικίας Μουτζαχίντ στη Σαργκόντα βρήκαν υποτιθέμενες καμένες σελίδες του Κορανίου κοντά στα σπίτια μιας χριστιανικής οικογένειας. Τοπικοί ακτιβιστές του TLP αντέδρασαν αμέσως, κατηγορώντας έναν 74χρονο άνδρα από τη μειονοτική κοινότητα και τους γιους του ότι έκαψαν τις σελίδες του ιερού βιβλίου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας ακτιβιστής του TLP είχε μια διαμάχη με τα μέλη της οικογένειας του χριστιανού άνδρα λίγες μέρες πριν το περιστατικό. Ως εκ τούτου, πολλοί αναλυτές προτείνουν ότι, όπως και άλλα περιστατικά βλασφημίας στο Πακιστάν, το επεισόδιο της Sargodha ήταν επίσης μια περίπτωση επίθεσης εκδίκησης της πλειοψηφίας της κοινότητας εναντίον μιας περιθωριοποιημένης θρησκευτικής μειονότητας.

Οι βίαιες επιθέσεις εναντίον εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στο Πακιστάν έχουν δει μια ανοδική τάση υπό τη θητεία του στρατηγού Syed Asim Munir ως Αρχηγού του Επιτελείου Στρατού (COAS). Ο Munir,  θρησκευτικά συντηρητικός, έχει αγνοήσει τις δραστηριότητες ριζοσπαστικών ομάδων όπως το TLP, χρησιμοποιώντας τις για πολιτική μηχανική εναντίον ορισμένων κομμάτων. Κατά συνέπεια, επεισόδια όπως η Sargodha συνεχίζονται αμείωτα, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι εξ ολοκλήρου σε κίνδυνο και η πολιτική ηγεσία δεν έχει εξουσία να ενεργήσει κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων. Το Παντζάμπ είναι το επίκεντρο περιστατικών που σχετίζονται με βλασφημία στο Πακιστάν. Το 2011, ο πρώην κυβερνήτης του Παντζάμπ, Salman Taseer, δολοφονήθηκε για την αντίθεσή του στους νόμους περί βλασφημίας της χώρας. Ο Mumtaz Qadri, ο σωματοφύλακας του Taseer, έγινε εν μία νυκτί ήρωας για ισλαμιστικές ομάδες, με χιλιάδες σκληροπυρηνικούς ακτιβιστές να διαδηλώνουν υπέρ του.

Σε μια άλλη διάσημη υπόθεση βλασφημίας στο Πακιστάν, η Asia Bibi, μια χριστιανή, πέρασε περισσότερα από οκτώ χρόνια σε θάνατο για ψευδή ισχυρισμό βλασφημίας προτού τελικά αθωωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν (SCP) το 2019. Το TLP και άλλες ισλαμιστικές ομάδες απάντησαν στην αθώωσή της με βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους. Στις 16 Αυγούστου 2023, η αντιχριστιανική βία για αναπόδεικτους ισχυρισμούς βλασφημίας ξέσπασε στην Jaranwala του Punjab, όταν ένα μεγάλο πλήθος που συνδέθηκε με το TLP εξαπέλυσε χάος και βία. Μέσα σε λίγες ώρες, ο βίαιος όχλος είχε βανδαλίσει και κάψει 19 εκκλησίες και δεκάδες χριστιανικά σπίτια στη Jaranwala, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν. Δεκάδες χριστιανικές οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σώσουν τη ζωή τους. Η βία πυροδοτήθηκε και πάλι από ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες για βλασφημία, που προκλήθηκε από την ανακάλυψη βεβηλωμένων σελίδων Κορανίου κοντά στο σπίτι δύο χριστιανών αδελφών.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αντιχριστιανικές επιθέσεις σε Jaranwala και Sargodha δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν πολιτικοθρησκευτικές ομάδες όπως το TLP, αλλά επίσης ενδεικτικές μιας πιο ύπουλης τάσης μεταξύ των αστικών κατώτερων τάξεων του Πακιστάν. Τον Δεκέμβριο του 2021, το TLP υποκίνησε ένα πλήθος να λιντσάρει τον Priyantha Kumara, διευθυντή εργοστασίου της Σρι Λάνκα στο Sialkot, με ψευδείς κατηγορίες για βλασφημία, που οδήγησε σε τεράστια αμηχανία για το Πακιστάν εν μέσω καταδίκων από ξένες κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το 1990, τουλάχιστον 85 άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί στο Πακιστάν λόγω ισχυρισμών για βλασφημία. Είναι ενδιαφέρον ότι μεταξύ 1927 και 1986, αναφέρθηκαν μόνο 14 περιστατικά βλασφημίας στο σημερινό Πακιστάν. Ωστόσο, η βία κατά των μη μουσουλμάνων στο Πακιστάν κλιμακώθηκε γρήγορα αφού ο πρώην στρατηγός της COAS Ζια-ουλ-Χακ τιμωρούσε τη βλασφημία με θάνατο.

Αναφορές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για βλασφημία στο Πακιστάν από το 1987, με 40 να καταδικάζονται σε θάνατο και τουλάχιστον 89 να σκοτώνονται από όχλους για κατηγορίες για βλασφημία. Οι μετέπειτα αρχηγοί του στρατού στο Πακιστάν, μετά τον στρατηγό Ζία, απέφυγαν να αλλάξουν τη βλασφημία νόμους, αντί να τους χρησιμοποιεί για να περιθωριοποιήσει τις μειονότητες και να ασκήσει πίεση στα τοπικά πολιτικά κόμματα. Οι ενότητες 295-Α, Β και Γ του Ποινικού Κώδικα του Πακιστάν, που ασχολούνται με αδικήματα βλασφημίας, δεν απαιτούν απόδειξη βλάσφημης πρόθεσης. Το TLP και άλλες ισλαμιστικές ομάδες εκμεταλλεύονται τη γλωσσική ασάφεια σε αυτά τα νομικά τμήματα για να στοχοποιήσουν θρησκευτικές μειονότητες και μέλη της Αχμαντιγιά κοινότητα με ψευδείς κατηγορίες για βλασφημία.Επιπλέον, αυτές οι ομάδες χρησιμοποιούν τώρα όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσουν τις κατηγορίες για βλασφημία κατά των μειονοτήτων στο Πακιστάν. Περιστατικά όπως αυτά στη Sargodha και Jaranwala προκαλούν φόβο στις θρησκευτικές μειονότητες, δυσκολεύοντάς τους να ζήσουν μια κανονική ζωή στο Πακιστάν.

Ο οπλισμός των νόμων για τη βλασφημία είναι πλέον εκτός ελέγχου στο Πακιστάν, με περιθωριακές ομάδες όπως το TLP να λαμβάνουν υποστήριξη από το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας για να τους αξιοποιήσει για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η θεσμική υποστήριξη έχει τροφοδοτήσει τον θρησκευτικό εξτρεμισμό στο Πακιστάν χωρίς τέλος. Διάσημες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός Imran Khan υποστήριξαν ανοιχτά τον νόμο περί βλασφημίας και το 2021 ζήτησαν από τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία να ενωθούν για να ασκήσουν πίεση στις δυτικές κυβερνήσεις για να ποινικοποιήσουν τις προσβολές κατά του Προφήτη. Τον Ιανουάριο του 2023, η Εθνοσυνέλευση του Πακιστάν ενέκρινε ομόφωνα τροποποίηση του νόμου περί βλασφημίας, διευρύνοντας τις αξιόποινες πράξεις και επιβάλλοντας αυστηρότερες ποινές για τη βλασφημία. Από τον Δεκέμβριο του 2023, η βάση δεδομένων της Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι 56 άτομα βρίσκονταν υπό κράτηση στο Πακιστάν, 48 από τα οποία κρατήθηκαν με κατηγορίες για βλασφημία. Παρόμοιος ή ακόμη μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων βλασφημίας αναμένονται φέτος, καθώς οι κρατικές αρχές στο Πακιστάν είτε αγνοούν είτε αισθάνονται ανίσχυρες απέναντι σε ισλαμιστικές ομάδες όπως το TLP. Κατά συνέπεια, οι θρησκευτικές μειονότητες στο Πακιστάν —όπως οι Ινδουιστές, οι Χριστιανοί και οι Σιχ— είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αυξημένη στοχευμένη βία και περιστατικά λιντσαρίσματος όχλου τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ: Islam Khabar

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube