REAL TIME |

Αύξηση απορρίψεων βίζας βλέπουν οι Τούρκοι

Αύξηση απορρίψεων βίζας βλέπουν οι Τούρκοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε στην αρχή της εβδομάδας στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις θεωρήσεων εισόδου στο χώρο Σένγκεν για το 2023. Το θέμα είναι κορυφαίου ενδιαφέροντος για την τουρκική κοινή γνώμη και η διευκόλυνση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες αποτελεί σταθερό αίτημα από την πλευρά της Άγκυρας προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Το 2023 απορρίφθηκε 16,1% των αιτήσεων Σένγκεν που υποβλήθηκαν σε διπλωματικές αντιπροσωπείες χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στην Τουρκία. Ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 15,7%. Από τις 1.055.885 αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν που έγιναν από την Τουρκία, δεν εγκρίθηκαν οι 169.514.

Η πρεσβεία της Εσθονίας στην Άγκυρα είναι η αντιπροσωπεία με το υψηλότερο ποσοστό (42,5%) απορρίψεων στις αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν που υποβλήθηκαν από την Τουρκία το 2023.

Η πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Άγκυρα, η οποία απέρριψε μόνο 6,9% των αιτήσεων, αποτέλεσε την αντιπροσωπεία με το υψηλότερο ποσοστό εγκρίσεων για τις αιτήσεις θεώρησης Σένγκεν που έγιναν από την Τουρκία.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Γερμανίας στην Τουρκία δεν ενέκριναν κατά μέσο όρο 20,6% του συνόλου των αιτήσεων θεώρησης το 2023.

Παρά το σχετικά μικρό ποσοστό απορρίψεων, η πλειοψηφία του τουρκικού τύπου, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, διαμορφώνει την αντίληψη στην τουρκική κοινή γνώμη ότι οι απορρίψεις βίζας από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλες και ειδικά από την Ελλάδα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι.

Τα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ καταγγέλλουν τη “Δύση” για την ανεπάρκειά της στο να αντιμετωπίσει τους “άλλους”, ενώ σχολιάζουν τα ποσοστά απόρριψης αιτήσεων από την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες απορρίψεις θεωρήσεων στον κόσμο, μετά το Ιράν. Αυτό χρησιμεύει ως βάση για καταγγελία των πολιτικών της τουρκικής κυβέρνησης.
Τέλος, τα εθνικιστικά ΜΜΕ, είτε ανήκουν στην αντιπολίτευση είτε όχι, επικεντρώνονται στα ποσοστά απόρριψης αιτήσεων από την Ελλάδα.

Αυξήθηκαν τα ποσοστά απορρίψεων της Ελλάδας

Το 2023 τα ελληνικά γραφεία εκπροσώπησης στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Αδριανούπολη δεν ενέκριναν 36.112 από τις 254.377 αιτήσεις Θεώρησης Σένγκεν. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι απορρίφθηκε το 16,5% των αιτήσεων. — Το 2022 οι ελληνικές αντιπροσωπείες δεν είχαν εγκρίνει το 13,6% των αιτήσεων. Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι αυξήθηκε το ποσοστό απορρίψεων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube