Αφιέρωμα στον Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη από τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας

Αφιέρωμα στον Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη από τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τον Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκο Καπετανίδη και την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ που εξέδιδε πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, στο «Χατζηγιάννειο», το βράδυ της Πέμπτης 23 Μαΐου 2024, όπου μίλησαν για τον Νίκο Καπετανίδη ο απόγονός του, συγγραφέας – ιστορικός, ερευνητής Κώστας Καπετανίδης και ο ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ «Λαογραφίας» Ιωακείμ Καρεπίδης.

LARISA.SYLLOGOS.PONTION.KAPETANIDHS.23.5.2024 6

Ο συγγενής του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, εγγονός του Κώστα Καπετανίδη, ταμία της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ της Τραπεζούντας, ο Κώστας Καπετανίδης παρουσίασε το βιβλίο του «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού μέσα από την πένα του Νίκου Καπετανίδη», το οποίο, μάλιστα, είναι από τα πρώτα βιβλία με θέμα την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού που παρουσιάζεται σε μορφή audiobook, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης και ανάγνωσης να το ακούσουν με τις καταπληκτικές φωνές των ηθοποιών Γιώργου Συμεωνίδη και Μαρία Δεληκωνσταντίνου, σε επιμέλεια του Δαμιανού Ακριτίδη.

Ο ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ Λαογραφίας Ιωακείμ Καρεπίδης αναφέρθηκε στα τελευταία χρόνια του ελληνισμού του Πόντου και στα όσα διαδραματίστηκαν στην επαρχία Χαλδίας με βάση το ιστορικό και πολύτιμο αρχείο της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ», στην οποία καταγράφονται ολοζώντανα τα σημαντικότερα γεγονότα των ετών 1918-1921.

LARISA.SYLLOGOS.PONTION.KAPETANIDHS.23.5.2024 7

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε ηχογραφημένο απόσπασμα του βιβλίου με τη φωνή του Γιώργου Συμεωνίδη που απήγγειλε το διήγημα του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, με τίτλο «Η αγάπη του Δειλινού».

LARISA.SYLLOGOS.PONTION.KAPETANIDHS.23.5.2024 5

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας Χρήστος Τοπαλίδης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η γενοκτονία είναι μια αιματηρή ιστορία θυσίας και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι υπήρχαν δομημένες ευημερούσες κοινωνίες στον Πόντο με ανθρώπους οι οποίοι διακατέχονταν από ένθερμο πάθος για την εθνική ολοκλήρωση, για την ελευθερία τους του Πόντου, για την ένωση με τη μητέρα πατρίδα.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Νίκος Καπετανίδης, εκδότης της «Εποχής» στην Τραπεζούντα που απαγχονίστηκε.

«Ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο οι Τούρκοι εξολόθρευσαν τους προγόνους μας ξεκίνησε από τις ηγετικές μορφές του Πόντου, έμποροι, τραπεζίτες, εκδότες, λόγιοι ήταν αυτοί που πρώτοι πλήρωσαν τη γενοκτόνο δίψα των Τούρκων και ακολούθησαν οι 353.000 πρόγονοί μας. Εμείς, οι απόγονοί τους, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση» πρόσθεσε.

LARISA.SYLLOGOS.PONTION.KAPETANIDHS.23.5.2024 3

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν εκπρόσωποι των αρχών της Λάρισας.

ΠΗΓΗ: Εύξεινος Πόντος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube