Ο Μαξιμίλιαν Κρα, Ευρωβουλευτής του ακροδεξιού γερμανικού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία),  έχει μπλέξει. Τον Απρίλιο οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν συνεργάτη του στη Δρέσδη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Ο Κρα αρνήθηκε να παραιτηθεί, λέγοντας πως θα αποπέμψει ωστόσο τον βοηθό του.

Αυτή τη φορά, κάτι ελαφρώς έως βαρέως φιλοναζιστικά σχόλια, τον έκαναν να θέσει εαυτόν εκτός του ΔΣ του AfD. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο ακροδεξιός πολιτικός δήλωσε ότι «δεν θα έλεγε ποτέ ότι όποιος φορούσε στολή των SS ήταν αυτόματα εγκληματίας. Δεν ήταν όλοι στα SS εγκληματίες».

Το σχόλιο αυτό οδήγησε τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν να δηλώσει ότι δεν θα καθίσει μαζί με το AfD στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, αναδεικνύοντας τις διαιρέσεις στο ακροδεξιό και εθνικιστικό στρατόπεδο της Ευρώπης 2 εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, δήλωσε ότι το κόμμα της πρέπει να έρθει σε μια «καθαρή ρήξη» με το γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ανέφερε το Reuters.

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, η κ. Λε Πεν κατηγόρησε το AfD ότι είναι ακυβέρνητο και υποταγμένο σε ριζοσπαστικά στοιχεία στο εσωτερικό του. «Ήταν επείγον να εφαρμόσουμε ένα cordon sanitaire», δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1. «Το AfD πηγαίνει από πρόκληση σε πρόκληση», είπε.

Ο Κρα, επικεφαλής υποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τον Guardian δήλωσε ότι θα απέχει από περαιτέρω προεκλογικές εμφανίσεις και θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του κόμματος. Βέβαια είδε μια πολιτική «εκμετάλλευση» του σχολίου του από τους αντιπάλους που «θέλουν να βλάψουν» το AfD: «Τα σχόλια αυτά χρησιμοποιούνται καταχρηστικά ως πρόσχημα για να βλάψουν το κόμμα μας. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι μια συζήτηση για μένα. Το AfD πρέπει να διατηρήσει την ενότητά του. Για τον λόγο αυτό, θα απέχω από κάθε περαιτέρω προεκλογική εμφάνιση με άμεση ισχύ και θα παραιτηθώ από μέλος του ομοσπονδιακού διοικητικού συμβουλίου», δήλωσε μέσω Twitter.

«Θα τους σταματήσουμε», διαμηνύουν οι Γερμανοί Πράσινοι

Η Τέρι (Τερέζα) Ράιντκε, επικεφαλής υποψήφια των Πρασίνων στις ευρωεκλογές, υποστήριξε ότι παρά την κίνηση του Κρα να παραιτηθεί από το ηγετικό συμβούλιο του AfD, η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξακολουθεί να είναι εξτρεμιστική.

«Ένα πράγμα δεν αλλάζει: το AfD και οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές φίλοι του είναι το μακρύ χέρι του Πούτιν στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε.

«Θέλουν να καταστρέψουν την ΕΕ και τη δημοκρατία μας. Θα τους σταματήσουμε», πρόσθεσε.

Ναυτεμπορική