Weather Icon
Αιγαίο , Τουρκία 11 Απριλίου 2024

Τι κρύβει η αντίδραση της Τουρκίας για Θαλάσσια Πάρκα

Τι κρύβει η αντίδραση της Τουρκίας για Θαλάσσια Πάρκα

Η Άγκυρα αντιδρά για να μην την κατηγορήσει κανένας ότι άφησε πάλι το Αιγαίο στην Ελλάδα να αλωνίζει

Η αντίδραση της Τουρκίας για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ελλάδας μοιάζει λίγο σαν με «αντίδραση για την αντίδραση».

Δηλαδή αφενός η Άγκυρα αντιδρά ώστε να μην την κατηγορήσει κανένας ότι άφησε πάλι την Ελλάδα να αλωνίζει στο Αγαίο και αφετέρου για να περάσει μήνυμα στην Ελλάδα ότι «για ό,τι γίνεται πλέον στο Αιγαίο εμείς ως Τουρκία θα έχουμε λόγο και άποψη και θα δηλώνουμε παρόντες, σαν να είναι και δικά μας εκεί».

Κατοχυρώνει δικαίωμα

Κατοχυρώνει δικαίωμα, που λέμε… σαν να λέει υποβολιμαία στην Ελλάδα πως ό,τι κάνεις στο Αιγαίο (μόνο στο Αιγαίο, όχι στο Ιόνιο) θα πρέπει να μετράς και την Τουρκία. Κάτι τέτοιο θέλει να περάσει γι’ αυτό λέει στην ανακοίνωση το Τουρκικό ΥΠΕΞ, ότι αν ψάχνετε συνεργάτες ακόμη και σε περιβαλλοντικά θέματα, η Τουρκία είναι εδώ, ως συνορεύουσα χώρα.

Παλαιότερα, δεν ασχολούνταν με τέτοια θέματα το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Τώρα όμως λέει ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι «βλέπω τι κάνεις και θα αντιδρώ». Άρα προσπαθεί με έναν υπόγειο τρόπο να «φρενάρει» την Ελλάδα ή τουλάχιστον έτσι ελπίζει.

Την αντίδρασή του στην Ελλάδα εκφράζει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ανακήρυξη δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί περιβαλλοντικά προγράμματα για να δημιουργήσει de facto καταστάσεις στο Αιγαίο. Το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναφέροντας το αφήγημα της «αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών» νουθετεί την Ελλάδα να μη χρησιμοποιεί «τα προβλήματα» στο Αιγαίο, προκειμένου να προβάλει τη δική της ατζέντα.

Το δελτίο τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ανακηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, το ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης “Οι Ωκεανοί μας” που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου 2024.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να εκμεταλλευτεί σχεδόν κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των σχέσεών μας, παρατηρείται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πλέον τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα θέλαμε να συμβουλέψουμε την Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί τα προβλήματα του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες, για τη δική της ατζέντα. Θα θέλαμε επίσης να προειδοποιήσουμε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην αναλαμβάνουν ρόλο στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σε περιβαλλοντικά προγράμματα.

Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζουμε ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ παρόχθιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Με την ευκαιρία αυτή, εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στο γεγονός ότι δεν θα αποδεχθούμε τις πιθανές de facto καταστάσεις που δημιουργεί η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς. Επαναλαμβάνουμε ότι τα αναφερόμενα θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική επίδραση στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube