Weather Icon
Κίνα 5 Απριλίου 2024

The Singapore Post: Ο εντεινόμενος αυταρχισμός του Σι Τζινπίνγκ επιταχύνει τον αναπόφευκτο θάνατο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος

The Singapore Post: Ο εντεινόμενος αυταρχισμός του Σι Τζινπίνγκ επιταχύνει τον αναπόφευκτο θάνατο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Ο κορυφαίος ηγέτης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) τροποποίησε τον νόμο για να μειώσει τη διοικητική εξουσία του Κρατικού Συμβουλίου. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η ενέργεια θα επιτάχυνε την αυτοκαταστροφή του ολοκληρωτικού καθεστώτος, υποκινώντας έναν φαύλο κύκλο ανελέητων εκκαθαρίσεων και εχθρότητας στις τάξεις του κόμματος.

Στις 11 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του pro forma του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPC), το ΚΚΚ επικύρωσε τον πρόσφατα αναθεωρημένο Οργανικό Νόμο του Κρατικού Συμβουλίου, σηματοδοτώντας την πρώτη τροποποίηση σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Η αναθεώρηση τονίζει την εξέχουσα θέση του σημερινού ηγέτη, ορίζοντας ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίζει και να εφαρμόζει σταθερά τις αποφάσεις και τις οδηγίες της κεντρικής ηγεσίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Μέχρι στιγμής, αυτό αντιπροσωπεύει τον πιο σημαντικό ελιγμό του Σι Τζινπίνγκ προς το Κρατικό Συμβούλιο για να διασφαλίσει ότι η «κυβέρνηση» παραμένει πιστή στο «κόμμα» μέσω της νομοθεσίας. Οι παρατηρητές παρατήρησαν ότι όταν το τροπολογικό νομοσχέδιο ήρθε για τελική ψηφοφορία στη διάσκεψη, ο Σι έσκυψε προς τα εμπρός και πάτησε το κουμπί της ψηφοφορίας, ενώ ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός του Κρατικού Συμβουλίου Λι Τσιανγκ καθόταν ακίνητος και κοίταζε τον Σι με μια περίπλοκη έκφραση. Νωρίτερα, ο Κινέζος Πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί από τη συνήθη ενημέρωση Τύπου κατά τη διάρκεια των συνόδων της NPC και της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC), χωρίς καμία επίσημη εξήγηση στο κοινό.

Επιπλέον, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο πρωθυπουργός δεν θα συναντηθεί με παγκόσμιους CEO στο China Development Forum (CDF). Το CDF πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2000 στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai στο Πεκίνο και στο παρελθόν, η ανταλλαγή μεταξύ του Κινέζου πρωθυπουργού και εκπροσώπων ξένων επιχειρήσεων ήταν ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του φόρουμ. Αυτή η απόκλιση από το καθιερωμένο πρωτόκολλο στο γραφειοκρατικό σύστημα του ΚΚΚ υποδηλώνει ότι ο ρόλος του νέου πρωθυπουργού έχει μειωθεί, με λιγότερες δημόσιες εμφανίσεις και λιγότερη σημασία στην προεδρία της κυβέρνησης από τους προκατόχους του. 

Θα χρειαστεί χρόνος για να επαληθευτεί εάν τα νέα είναι ακριβή και εάν ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραστεί στη συνάντηση ή εάν ο αρχηγός του κόμματος τον εμπόδισε να συμμετάσχει, σύμφωνα με τον Zhuge Mingyang, έναν ανεξάρτητο συγγραφέα. Ο Zhuge δήλωσε ότι σε οποιοδήποτε σενάριο, δεν πρέπει να επιτραπεί στον Li να παρακάμψει τις προσωπικές οδηγίες και τις αναπτύξεις του Xi.

Παρομοιάζοντας τη δύσκολη θέση του Κινέζου πρωθυπουργού με αυτή ενός υπηρέτη που έχει κλειδιά αλλά δεν είναι κύριος του σπιτιού, ο κ. Zhuge υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ενός κράτους δεν μπορούσε να ασκήσει τη διοικητική του λειτουργία στη διοίκηση κυβερνήσεων, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε μια πιο ακραία δικτατορία ο αρχηγός του κόμματος και η επιταχυνόμενη παρακμή του ΚΚΚ.

Ο Li Yuanhua, πρώην δάσκαλος στο Capital Normal University του Πεκίνου, σε συνέντευξή του εξέφρασε ότι ο σημερινός ηγέτης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) του αρέσει πολύ να έχει εξουσία. Αφαιρεί όλο και περισσότερη εξουσία από άλλα μέρη της κυβέρνησης και την κρατά για τον εαυτό του. Αυτό τον κάνει πιο δυνατό και πιο υπεύθυνο. Αλλά σημαίνει επίσης ότι τα άλλα άτομα στο κόμμα έχουν λιγότερη δύναμη να κάνουν πράγματα. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διατήρηση του αυταρχικού συστήματος, επειδή χρειάζεται υποστήριξη για να λειτουργήσει.

Έτσι, εάν ο ηγέτης, ο Xi, συνεχίσει να αποκτά περισσότερη δύναμη, το ΚΚΚ θα γίνει πιο αδύναμο και μπορεί τελικά να καταρρεύσει. Αλλά για να μην συμβεί αυτό, ο Xi θα προσπαθήσει να αποκτήσει ακόμη περισσότερη δύναμη για να παραμείνει ασφαλής. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, καθιστώντας το ΚΚΚ όλο και πιο αδύναμο μέχρι να καταρρεύσει εντελώς.

Πριν, υπήρχαν δύο μεγάλες κυβερνητικές ομάδες – το Κρατικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή – σε ένα μέρος που ονομαζόταν Zhongnanhai. Αλλά ήταν χωριστά. Από το 1949, το Κρατικό Συμβούλιο ήταν μέρος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά είχε κάποια ανεξαρτησία μέχρι το 1954. Αυτό άλλαξε με μια τροποποίηση στον Οργανικό Νόμο του Κρατικού Συμβουλίου, που το έκανε να χάσει ακόμη και τη μικρή ανεξαρτησία που είχε.

Ο κ. Ζουγκέ σχολίασε ότι καθιστά τον Σι τη μόνη εξέχουσα προσωπικότητα με μονοπωλιακή εξουσία στην κομματική, πολιτική και στρατιωτική εξουσία, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μάο Τσε Τουνγκ, τον ιδρυτή του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο σχολιαστής επικαιρότητας Tang Jingyuan κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τόνισε επίσης ότι το Κρατικό Συμβούλιο έχει υποβαθμιστεί ως κυβερνητικό γραφείο. Είπε ότι αυτή τη φορά, ο Σι Τζινπίνγκ άδραξε την ευκαιρία των δύο συνόδων για να επαναφέρει το Κρατικό Συμβούλιο σε ένα de facto κυβερνητικό γραφείο, κάτι που αποτελεί πλήρη εγκατάλειψη της προσέγγισης οικονομικής ανάπτυξης του πρώην ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ μετά το 1989. Όπως παρατήρησε ο κ. Τανγκ, η κατάληψη της εξουσίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος προχώρησε βήμα προς βήμα.

Τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια, ο Σι έχει δημιουργήσει διάφορες οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές ομάδες εργασίας, παίρνοντας το έργο και την εξουσία του Κρατικού Συμβουλίου στα χέρια του. Για παράδειγμα, η Κεντρική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Ηγεσίας, της οποίας προήδρευε παλαιότερα ο πρωθυπουργός, τώρα προεδρεύει ο ίδιος ο Σι. Ο Σι είναι επίσης επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ο κ. Τανγκ επεσήμανε ότι ούτε το μοντέλο οικονομικής μεταρρύθμισης του Ντενγκ Σιαοπίνγκ ούτε η ακραία πολιτική εξουσία του Μάο Τσε Τουνγκ θα εμπόδιζαν την κατάρρευση του ΚΚΚ.

Δήλωσε ότι ο Ντενγκ πρότεινε οικονομική μεταρρύθμιση με αποκέντρωση της εξουσίας στην οικονομική σφαίρα, η οποία προωθεί τη χαλάρωση και τη ζωτικότητα μέρους της οικονομίας της αγοράς. Ωστόσο, ο Ντενγκ δεν αναμόρφωσε το πολιτικό σύστημα του κόμματος, δημιουργώντας έτσι μια συμπαιγνία πολιτικών και επιχειρηματικών ομάδων συμφερόντων και σχηματίζοντας μια αόρατη διαίρεση δυνάμεων εξουσίας μέσα στο κόμμα.

Ο κ. Τανγκ σημείωσε ότι ο Σι κατάργησε την προσέγγιση του Ντενγκ και η δραστική καταστολή του στον ιδιωτικό τομέα έκανε την οικονομία της Κίνας να υποχωρήσει γρήγορα από ένα κύμα υψηλής ανάπτυξης, κάνοντας τους πάντες να δουν το πραγματικό πρόσωπο της αρχικής παραμορφωμένης ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας από την εποχή του Ντενγκ . Είπε, με άλλα λόγια, ο Σι κατέστρεψε προσωπικά τις οικονομικές συσσωρεύσεις του ΚΚΚ τα τελευταία 40 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο Σι επέλεξε να ευθυγραμμιστεί με το μοντέλο του Μάο, σύμφωνα με την οπτική του κ. Τανγκ. Υποστήριξε ότι ο απόλυτος συγκεντρωτισμός της εξουσίας από τον Σι ισοδυναμεί με την επανάληψη των λαθών του Μάο κάτω από την κομμουνιστική ιδεολογία, τοποθετώντας τον εαυτό του ως απομονωμένη φιγούρα.

Ο κ. Tang δήλωσε ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά σταθερό στην επιφάνεια, αλλά δημιουργεί μια κατάσταση έντονης πίεσης. Η απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας Li Shangfu και του Υπουργού Εξωτερικών Qin Gang, που επέλεξε ο ίδιος ο Xi, αντανακλά τη δύσκολη θέση του – έναν φαύλο κύκλο συνεχών εκκαθαρίσεων και αυξημένης εχθρότητας, που ανοίγει το δρόμο για την αυτοκαταστροφή του ΚΚΚ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Τανγκ, η μύηση του Σι στον ολοκληρωτισμό δεν ήταν μόνο για να σώσει το ΚΚΚ αλλά και για να επιτύχει τις φιλοδοξίες του, όπως η προσπάθεια να επανενώσει την Ταϊβάν με τη βία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Σι απέτυχε και επιτάχυνε σημαντικά την κατάρρευση και την αποσύνθεση του ΚΚΚ.

ΠΗΓΗ: The Singapore Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube