Weather Icon
Ιαπωνία , Κίνα 23 Απριλίου 2024

The Diplomat: «Σοβαρή ανησυχία» της Ιαπωνίας για τη νέα νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ

The Diplomat: «Σοβαρή ανησυχία» της Ιαπωνίας για τη νέα νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ

Το Τόκιο ανησυχεί για το νομοσχέδιο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Στις 19 Μαρτίου, το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας που πρότεινε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, με τη νομοθεσία να τίθεται σε ισχύ στις 23 Μαρτίου. Το νομοσχέδιο συμπληρώνει τον λεγόμενο Νόμο Εθνικής Ασφάλειας και δίνει στην κινεζική κυβέρνηση ακόμη περισσότερο έλεγχο στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ. Πιθανότατα θα επιταχύνει περαιτέρω την καταστροφή του Χονγκ Κονγκ.

Η είδηση ​​πυροδότησε διαδηλώσεις στο Τόκιο, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» σε δήλωση που εξέδωσε ο Γραμματέας Εξωτερικού Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία πήρε αισθητά διαφορετικό τόνο από αυτόν που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα.

Στην πραγματικότητα, η Ιαπωνία έχει προβεί σε αρκετές δηλώσεις από τότε που θεσπίστηκε για πρώτη φορά ο Νόμος για την Εθνική Ασφάλεια το 2020, εκδίδοντας δύο τον Μάρτιο του ίδιου έτους αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, ακολουθούμενη από μια δήλωση στις 21 Δεκεμβρίου 2021, όταν έγιναν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα βάσει του Νόμου για την Εθνική Ασφάλεια. Φυσικά, η Ιαπωνία δεν είναι μόνη εδώ. ανακοινώσεις έχουν επίσης εκδοθεί από την G-7 και άλλες χώρες. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών παρέμεινε εν μέρει σε συμφωνία με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά αντιπροσώπευσε επίσης τα αισθήματα της ιαπωνικής επιχειρηματικής κοινότητας, δεδομένης της μεγάλης ιαπωνικής εταιρικής παρουσίας στο Χονγκ Κονγκ και των σημαντικών επενδύσεων που έχει κάνει η Ιαπωνία στο Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερα στο τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στην πρώτη δήλωσή της στις 11 Μαρτίου 2020, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν πέρασε από το να εκφράσει «λύπη», αλλά στη συνέχεια εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» αργότερα τον ίδιο μήνα, μια έκφραση που χρησιμοποιεί έκτοτε. Στη δήλωση του περασμένου μήνα, το Τόκιο χρησιμοποίησε τον όρο «σοβαρή ανησυχία» δύο φορές. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ο Νόμος για την Εθνική Ασφάλεια και οι αλλαγές στον Βασικό Νόμο του Χονγκ Κονγκ για το εκλογικό σύστημα «υπονομεύουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο πλαίσιο «Μία χώρα, δύο συστήματα».

Αυτή η πιο πρόσφατη δήλωση καλεί επίσης την Κίνα «να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες και τα δικαιώματα των Ιαπώνων υπηκόων και εταιρειών στο Χονγκ Κονγκ, με το οποίο η Ιαπωνία διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς, θα συνεχίσουν να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως πριν, και ότι τα δικαιώματα και Οι ελευθερίες του λαού στο Χονγκ Κονγκ γίνονται σεβαστές».

Η γλώσσα λίγο πριν από αυτό το μέρος, συγκεκριμένα «…καλέστε τις αρχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες χώρες…» περιέχει επίσης διατύπωση που δεν είχε προηγούμενο. Σε προηγούμενες δηλώσεις χρησιμοποιήθηκε η έκφραση «καλέστε την Κίνα, σε συνεργασία με τις σχετικές χώρες», χωρίς καμία αναφορά στις «αρχές του Χονγκ Κονγκ». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επηρεάσει με κάποιο τρόπο τις αρχές του Χονγκ Κονγκ μέσω του Γενικού Προξενείου της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ ή με άλλα μέσα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κινεζική κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στο Τόκιο είπε: «Η ιαπωνική πλευρά κυκλοφόρησε τις λεγόμενες συνομιλίες που σχετίζονται με το Χονγκ Κονγκ [δηλώσεις του γραμματέα Τύπου], δείχνοντας τα δάχτυλα στις υποθέσεις της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, παρεμβαίνοντας σοβαρά στα εσωτερικά της Κίνας υποθέσεων και παραβιάζοντας τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων. Η Κίνα εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση σε αυτό».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το νέο νομοσχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσει τα κενά στην εθνική ασφάλεια, επιτυγχάνοντας έτσι μακροπρόθεσμη σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ και μόνιμο το πλαίσιο «Μία χώρα, δύο συστήματα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση σε διάφορους τομείς της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ σε αυτό, προτού καταλήξει ότι «το Χονγκ Κονγκ είναι καθαρά θέμα κινεζικών εσωτερικών υποθέσεων, επομένως οποιαδήποτε εξωτερική κριτική είναι απαράδεκτη». Εν ολίγοις, η Κίνα βλέπει τις δηλώσεις του ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών ως παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις.

ΠΗΓΗ: The Diplomat

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube