REAL TIME |

Weather Icon

Τα τίναξε όλα στον αέρα ο Τατάρ – Ρεσιτάλ τουρκικής αδιαλλαξίας στη Νέα Υόρκη

Τα τίναξε όλα στον αέρα ο Τατάρ – Ρεσιτάλ τουρκικής αδιαλλαξίας στη Νέα Υόρκη

Από το κοινό έδαφος στα ΤΑρΤΑΡα

Τις χαμηλές προσδοκίες που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της, το βράδυ της Παρασκευής, ο Ερσίν Τατάρ. Για άλλη μία φορά εμφανίστηκε αδιάλλακτος, θέτοντας, ουσιαστικά, ως προαπαιτούμενο για να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναγνώριση ισότιμου καθεστώτος με την Κυπριακή Δημοκρατία στο ψευδοκράτος. «Εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν αποδεχθεί την κυριαρχική ισότητα των Τ/κ δεν σκοπεύουμε να συμμετέχουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις», ξεκαθάρισε, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτό αποκλείεται να συμβεί.

Ο Τατάρ φαίνεται να μετέβη στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει την ατζέντα του περί άρσης της «απομόνωσης» των Τ/κ και όχι για να συμβάλει στις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αντιθέτως, αρνήθηκε ακόμη και μια τριμερή συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την προσωπική απεσταλμένη του ΟΗΕ, ενώ ξεκάθαρα κινήθηκε εκτός του πλαισίου των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα. «Όλες αυτές οι ευκαιρίες έχουν εξαντληθεί», είπε, παρουσιάζοντας ως μόνιμη λύση του Κυπριακού τη «συνεργασία των δύο υφιστάμενων κρατών στην Κύπρο».

Ο Τ/κ ηγέτης δεν έδειξε να επενδύει ιδιαίτερα στην αποστολή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, την οποία αποκάλεσε πάντως «πολύ αποφασισμένη κυρία». «Μέχρι τώρα, όπως όλοι ξέρετε -και ο ΓΓ το επιβεβαίωσε- δεν υπάρχει ακόμα κάποια ένδειξη ότι πρόκειται να υπάρξει κοινό έδαφος. Επομένως, θα δούμε πώς μπορεί αυτή να συνεχίσει, μέχρι να ολοκληρώσει την αποστολή της, έως τη συμπλήρωση των έξι μηνών», είπε. Επανέφερε, βασικά, το χρονοδιάγραμμα που θέτει από μόνος του, καθώς ούτε τα ΗΕ ούτε και η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσαν ποτέ ότι έχει ημερομηνία λήξης η αποστολή της κ. Ολγκίν. Ωστόσο, ο ίδιος ο Τατάρ, έδειξε μάλλον πρόθεση να ροκανίσει το χρονικό περιθώριο που ο ίδιος όρισε, λέγοντας αόριστα πως έχει κάνει κάποιες συζητήσεις με τον Αντόνιο Γκουτέρες για το πώς μπορεί να συνεχίσει την αποστολή της. «Θα το δούμε όταν θα μας επισκεφθεί τον Μάιο», είπε.

Όταν, πάντως, ερωτήθηκε αν ο ΓΓ του παρουσίασε νέες ιδέες, ο Ερσίν Τατάρ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας πως ο ίδιος μετέφερε τις δικές του θέσεις στον επικεφαλής του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον ίδιο υποβλήθηκαν κάποιες προτάσεις από τον κ. Γκουτέρες, τις οποίες αποδέχθηκε, και είχε εκφράσει την ελπίδα να συμβεί το ίδιο και με τον Τατάρ, ώστε να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Με βάση τα όσα δήλωσε δημόσια τουλάχιστον ο Τατάρ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι έχει συμβεί πίσω από κλειστές πόρτες, όχι απλώς δεν αποδέχθηκε καμία πρόταση, αλλά αντιθέτως πρότεινε ο ίδιος εντελώς απαράδεκτα πράγματα, που ούτε καν προσεγγίζουν τις παραμέτρους του Κυπριακού.

Δραττόμενος, μάλιστα, του βήματος, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως στις 20 Ιουλίου θα γιορτάσουν την επέτειο της «τουρκικής ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο» και εξέφρασε την ελπίδα η διεθνής κοινότητα «να ξυπνήσει και να δει την πραγματικότητα», η οποία δεν είναι άλλη από τη δική του διχοτομική αντίληψη πως στην Κύπρο «υπάρχουν δύο λαοί, δύο δημοκρατικά κράτη, δύο αρχές».

Ενδεχομένως η επόμενη κάθοδος της κ. Ολγκίν στην Κύπρο να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο για το τι πραγματικά έχει συμβεί κατά τη συνάντηση Γκουτέρες-Τατάρ, αν και όσο και αν παραφούσκωσε τα γεγονότα στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο εγκάθετος της κατοχής, γίνεται κατανοητό πως συνεχίζει να οδηγεί το Κυπριακό στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της διευθέτησης. Ο Τατάρ δεν εμφανίζεται καν πρόθυμος να δώσει έστω μια ευκαιρία στον διάλογο, πολύ απλά επειδή δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει το ενδεχόμενο λύσης. Ως εκ τούτου, όση βούληση και αν επιδεικνύει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η απουσία εποικοδομητικής διάθεσης από τουρκικής πλευράς δυσχεραίνει την προσπάθεια για να σημειωθεί πρόοδος, ώστε να ξεκλειδώσουν η διαδικασία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube