Weather Icon

Σερβικό δημοσίευμα: «Θα κλονίσει τις σχέσεις Σερβίας – Ελλάδας η κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη;»

Σερβικό δημοσίευμα: «Θα κλονίσει τις σχέσεις Σερβίας – Ελλάδας η κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη;»

“Και να πω στην Ντόρα Μπακογιάννη: Ντροπή σου για ό,τι έκανες. Ντροπή σου! Προσωπικά ξέρω ποιος σου έδωσε την εντολή με ένα τηλεφώνημα και άλλαξες την έκθεση», αναφέρει η ελληνική εφημερίδα σύμφωνα με τα λόγια του Σέρβου προέδρου.

Η ελληνική εφημερίδα «Δημοκρατία» δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδο της σήμερα ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη χθεσινοβραδινή ομιλία του προς το κοινό, καταδίκασε έντονα την έκθεση  της Ντόρα Μπακογιάννη για την αποδοχή του λεγόμενου ‘Κοσσυφοπεδίου’ στο Συμβούλιο της Ευρώπης,  μια αλλαγή της θέσης της Ελλάδας με θετική γνωμοδότηση.

Η εφημερίδα, που είναι κοντά στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει ότι ο Βούτσιτς χρησιμοποίησε «άνευ προηγουμένου σκληρή ρητορική» εναντίον της Μπακογιάννη στην ομιλία του προς το έθνος, κατηγορώντας την ίδια και την ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της ότι είναι «υπεύθυνες για την ξαφνική αλλαγή στη στάση της Ελλάδας».

«Συγκεκριμένα, κατά τη δραματική ομιλία του από την Προεδρία χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος Βούτσιτς απευθύνθηκε ονομαστικά στην κυρία Μπακογιάννη με πολύ θυμωμένο ύφος, λέγοντας: «Και επιτρέψτε μου να πω στην Ντόρα Μπακογιάννη: Ντροπή σας για ό,τι κάνατε. Ντροπή σας! Προσωπικά ξέρω ποιος σου έδωσε εντολή με ένα τηλεφώνημα και άλλαξες την αναφορά (για το Κοσσυφοπέδιο)... Κάποιοι έχουν σπονδυλική στήλη και κάποιοι δεν έχουν σπονδυλική στήλη!», ανέφερε η ελληνική εφημερίδα σύμφωνα με το Tanjug.

Η ‘Δημοκρατία’ αναφέρει ότι ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια των δύο ή τριών ετών της διακυβέρνησης του Αλμπίν Κούρτι, διαπράχθηκαν διπλάσια εγκλήματα κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο από ό,τι τα προηγούμενα εννέα χρόνια.

Όπως αναφέρεται, η σκληρή αντίδραση του Προέδρου της Σερβίας ακολούθησε λιγότερο από 48 ώρες μετά την αποδοχή της έκθεσης Μπακογιάννη από την Κοινοβουλευτική Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πρότεινε την ένταξη του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρακάμπτοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της κυβέρνησης και της πρωθυπουργού των προσωρινών θεσμών της Πρίστινα Αλμπίν Κούρτι έναντι του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο, που μέχρι πριν από δύο εβδομάδες αναφερόταν και πρότεινε η ίδια η Μπακογιάννη.

Η Μπακογιάννη δημιουργεί πρόβλημα στην Κύπρο

Η εφημερίδα, γράφει το σερβικό δημοσίευμα,  εκτιμά ότι η κίνηση Μπακογιάννη «ανοίγει τον δρόμο για διεθνή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου» και επισημαίνει ότι η προοπτική αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ως ελληνική πρωτοβουλία δημιουργεί στην πραγματικότητα μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο, η οποία αντιτίθεται σθεναρά, γιατί δικαίως ανησυχεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αναγνώριση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

Όπως προστίθεται, μένει να φανεί αν έχει αλλάξει η στάση της Κύπρου υπό την πίεση της Αθήνας.

Βαριές οι συνέπειες στις ελληνο-σερβικές σχέσεις

Επισημαίνεται επίσης ότι αυτή η «επικίνδυνη στροφή» δεν αποτελεί απλώς επιβεβαίωση της βαθιάς διαίρεσης που, δυστυχώς, έχει πλέον προκύψει στις ελληνοσερβικές σχέσεις με ευθύνη της ελληνικής πλευράς, αλλά αποτελεί και κακό οιωνό «καταστροφικών συνεπειών» για την Κύπρο.

Εκτιμάται ότι την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία, όπως αναφέρεται, «παρακάμπτει τις εθνικές θέσεις χωρίς καμία πολιτική νομιμοποίηση».

Politika

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube