REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 7 Απριλίου 2024

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από την νότια Λωρίδα της Γάζας

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από την νότια Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ απέσυρε το στρατό του από τη νότια Γάζα, σχέδιο διαίρεσης της Λωρίδας αποκαλύπτει η Jerusalem Post

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα που πραγματοποιούσαν επίθεση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δηλαδή τρεις ταξιαρχίες, αποσύρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή, παρέμεινε όμως μία τέταρτη.

“Σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, η 98η μεραρχία καταδρομέων του ισραηλινού στρατού τελείωσε την αποστολή της στη Χαν Γιουνίς. Η μεραρχία αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου (…) να προετοιμαστεί για μελλοντικές επιχειρήσεις”, ανέφερε ο στρατός σε δελτίο τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε ερώτηση του AFP εάν αυτό σημαίνει ότι όλα τα στρατεύματα αποχώρησαν από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος απάντησε: “ναι”.

Ο εκπρόσωπος όμως επισήμανε ότι μια “σημαντική δύναμη” θα συνεχίσει να επιχειρεί στον παλαιστινιακό θύλακα βάσει των στρατηγικών αναγκών του. “Μια σημαντική δύναμη της οποίας ηγείται η 162η μεραρχία και η ταξιαρχία Nahal συνεχίζει να επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας για να εγγυηθεί την ελευθερία δράσης του στρατού και την ικανότητά του να συνεχίσει επιχειρήσεις ακριβείας που βασίζονται στις υπηρεσίες πληροφοριών”, υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου. Ο στρατός δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους ή τον αριθμό των στρατιωτών που η αποχώρηση αφορά.

Haaretz: Ο στρατός αποχωρεί γιατί πέτυχε τους στόχους του
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έγραψε ότι η απόσυρση του πεζικού από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οφείλεται στο γεγονός ότι ο στρατός έχει πετύχει εκεί τους στόχους του.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό του στρατού που επικαλείται η εφημερίδα “δεν χρειάζεται να παραμείνουμε στον τομέα χωρίς να υπάρχει (στρατηγική) ανάγκη”. “Η 98η μεραρχία διέλυσε τις ταξιαρχίες της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς και σκότωσε χιλιάδες μέλη της. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε”.

Ο ίδιος αξιωματικός δήλωσε ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι της Χαν Γιουνίς που είχαν καταφύγει στη Ράφα μπορούν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για τα σπίτια τους.

Σχέδιο διαίρεσης της Γάζας περιγράφει η Jerusalem Post
Η εφημερίδα Jerusalem Post όμως έγραψε ότι η μία ταξιαρχία που θα παραμείνει στο νότια Γάζα θα αποτελέσει σταθμεύουσα δύναμη ασφαλείας με την αποστολή να εμποδίσει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πίσω στις εστίες τους στο βορρά.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει μια θετική διάσταση καθώς ισοδυναμεί με προαναγγελία ματαίωσης της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για 1,3 εκατ. Παλαιστίνιους, εκτοπισμένους σε αυτό το νοτιότερο σημείο της Λωρίδας από όλη τη Γάζα, την οποία έως πρότινος διακήρυσσε ότι ετοιμάζει το Ισραήλ. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης Νετανιάχου, υπό τις συντονισμένες διεθνείς πιέσεις, μετά από 6 μήνες πολέμου.

Υποχώρηση Νετανιάχου
Η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια Γάζα, σημειώνεται ανήμερα της συμπλήρωσης των 6 μηνών πολέμου στη Γάζα, που άρχισε στις 7 Οκτωβρίου, με την επίθεση της Χαμάς εντός του Ισραήλ και μετά από μία νύχτα μεγάλων διαδηλώσεων των Ισραηλινών πολιτών κατά του Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις. Στις κινητοποιήσεις αυτές τουλάχιστον 100.000 πολίτες ζήτησαν την παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και “έξι μήνες στην κόλαση”, όπως ανέγραφαν στα πανό τους.

Η οπισθοχώρηση του ισραηλινού στρατού ανακοινώνεται μάλιστα λίγες ώρες πριν αρχίσει ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Αίγυπτο, με στόχο την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων. Στις συνομιλίες μετέχουν αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς αλλά και ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς, ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, και αξιωματούχοι της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Πριν αρχίσουν οι συνομιλίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου “να συνάψει συμφωνία για τους ομήρους” που απήχθησαν από το Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς. Είχε ζητήσει επίσης από το Κατάρ και την Αίγυπτο, μεσολαβητές μαζί με τις ΗΠΑ, “να εξασφαλίσουν από τη Χαμάς ότι δεσμεύεται να αποδεχθεί μια συμφωνία”, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ικανοποιεί τη Δύση, όχι τη Χαμάς
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι τα αιτήματα της Χαμάς για να αποδεχτεί την εκεχειρία και την επιστροφή των ομήρων περιλαμβάνουν την πλήρη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους και μια “σοβαρή” συμφωνία για την ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστινίους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Για το λόγο αυτό, παρότι η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη νότια Γάζα αποτελεί μια υποχώρηση από την πλευρά του Ισραήλ, το οποία απαντά στις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν και των πολιτικών ηγεσιών των άλλων χωρών της Δύσης και ενδεχομένως να κριθεί ικανοποιητική από αυτές, δεν αναμένεται να ικανοποιήσει ή να κριθεί ως επαρκές βήμα από την πλευρά της Χαμάς, για να έχουν αίσια κατάληξη οι διαπραγματεύσεις που γίνονται εντός της ημέρας στο Κάιρο.

Δεδομένου ότι κατά τη Jerusalem Post, η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη νότια Γάζα συνοδεύεται από πλευράς Ισραήλ με ένα σχέδιο διαίρεσης της Γάζας σε βόρεια και νότια και με απαγόρευση επιστροφής των Παλαιστινίων του βόρειου τμήματος της Γάζας πίσω στα, γκρεμισμένα έστω, σπίτια τους – όρους που η Χαμάς ούτε θέλει ούτε μπορεί να αποδεχτεί – δεν αναμένεται ο σημερινός γύρος διαπραγματεύσεων να έχει κάποια θετική κατάληξη.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube