Weather Icon
Επιχειρήσεις 1 Απριλίου 2024

Ποια είναι τα τρία νέα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων που ετοιμάζονται στην Τρίπολη

Ποια είναι τα τρία νέα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων που ετοιμάζονται στην Τρίπολη

Σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις νέες μεγάλες επενδύσεις για τη δημιουργία παραγωγικών φαρμάκων στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης. Πρόκειται για τις επενδύσεις των φαρμακοβιομηχανιών Demo, Win Medica του ομίλου ELPEN και της Faran. Το ύψος των επενδύσεων για τις δύο πρώτες παραγωγικές μονάδες, που ήδη βρίσκονται σε φάση κατασκευής, ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θέμα λίγων ημερών είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες η ένταξη και της τρίτης επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή της (σημειώνεται πως το οικόπεδο έχει ήδη αγοραστεί).

Στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη, η κατασκευαστική φάση του οποίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Η επένδυση, άνω των 80 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα, όπως είπε ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO. Τονίζεται πως σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες
θέσεις εργασίας. Η επένδυση θα είναι έτοιμη μέσα στο 2025.

Η Win Medica με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία. Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης €50 εκατ. και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα €100 εκατ.. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Παράλληλα, η εταιρεία έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία. Η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τον Χρήστο Σωτηρίου, αντιπρόεδρο Δ.Σ. και διευθ. σύμβουλο της εταιρείας.

Η Faran σχεδιάζει μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τριπόλεως. Στην μονάδα, όπως εξήγησε ο Μάριος Κάτσικας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλοτέρα πρότυπα εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά.

Σε hub παραγωγής φαρμάκων μετατρέπεται η Τρίπολη

Όπως σημειώθηκε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης “Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Τρίπολη, η αρκαδική πόλη προάγεται σε σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

για τη συνέχεια  Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube