Τα Ηνωμένα Έθνη διόρισαν την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά να ηγηθεί της αναθεώρησης για την ουδετερότητα της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες τον Φεβρουάριο, αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι 12 μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας (UNRWA) συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αναθεώρηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) διαπίστωσε ότι διαθέτει ισχυρά πλαίσια για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις αρχές της ανθρωπιστικής ουδετερότητας, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Πρόκειται για μια έκθεση που θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους δωρητές να επανεξετάσουν το πάγωμα της χρηματοδότησης της υπηρεσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του στην κ. Κολονά, η οποία του υπέβαλε το Σάββατο την τελική της έκθεση ως Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ομάδας Αναθεώρησης για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), με τίτλο «Ανεξάρτητη αναθεώρηση των μηχανισμών και των διαδικασιών για τη διασφάλιση της τήρησης της UNRWA στην ανθρωπιστική αρχή της ουδετερότητας».

Ο κ. Γκουτέρες είναι επίσης ευγνώμων στο Ινστιτούτο Raoul Wallenberg, το Michelsen Institute και το Δανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την ουσιαστική έρευνα που διεξήγαγαν και αποδέχεται τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση της κ. Κολονά.

Συμφωνία Γκουτέρες-Λαζαρίνι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, ο Αντόνιο Γκουτέρες συμφώνησε με τον Γενικό Επίτροπο Φιλίπ Λαζαρίνι ότι η UNRWA, με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα, θα καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην τελική έκθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπολογίζει στη συνεργασία της κοινότητας των χορηγών, των χωρών υποδοχής και του προσωπικού για να συνεργαστούν πλήρως για την εφαρμογή των συστάσεων και απευθύνει έκκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν ενεργά την UNRWA, καθώς «αποτελεί σωσίβιο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ