Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ 22 Απριλίου 2024

NYT: Το αρχικό πλάνο του Ισραήλ προέβλεπε μεγαλύτερης έντασης απάντηση στο Ιράν

NYT: Το αρχικό πλάνο του Ισραήλ προέβλεπε μεγαλύτερης έντασης απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ είχε αρχικά προγραμματίσει την επίθεση για το βράδυ της Δευτέρας 15 Απριλίου

Οι New York Times δημοσίευσαν σε ρεπορτάζ τους έναν απολογισμό της απόφασης του Ισραήλ να ανταποδώσει το χτύπημα στο Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας Πέμπτης προς Παρασκευή, επικαλούμενοι τρεις ανώνυμους ισραηλινούς αξιωματούχους. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, το αρχικό σχέδιο αντιποίνων περιλάμβανε ένα πολύ ευρύτερο αντεπίθεση σε στρατιωτικούς στόχους, μεταξύ άλλων και κοντά στην Τεχεράνη.

Όπως έχει αναφερθεί, το Ισραήλ έβαλε στον «πάγο» τα σχέδια για άμεση απάντηση στην επίθεση του Ιράν στις 13-14 Απριλίου, καθώς αντιμετώπισε με επιτυχία τους περισσότερους από τους ιρανικούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τελικά επέλεξε μια λιγότερο ισχυρή απάντηση εν μέσω εντατικών διπλωματικών πιέσεων για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των άμεσων εχθροπραξιών.

Επικαλούμενος Ισραηλινούς και Δυτικούς αξιωματούχους, ο απολογισμός των Times αναφέρει επίσης ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν «μικρό αριθμό πυραύλων» από αρκετές εκατοντάδες μίλια δυτικά του Ιράν, καθώς και μικρά επιθετικά μη drones, γνωστά ως τετρακόπτερα, «για να προκαλέσουν σύγχυση στην ιρανική αεράμυνα».

Ένας μόνο πύραυλος έπληξε μια αντιαεροπορική συστοιχία σε ένα στρατηγικά σημαντικό τμήμα του κεντρικού Ιράν, αναφέρει το δημοσίευμα – προηγούμενες αναφορές έχουν δείξει ότι επρόκειτο για μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας S-300 για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ – ενώ ένας άλλος εξερράγη στον αέρα.

Ένας ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο δεύτερος πύραυλος καταστράφηκε από την Πολεμική Αεροπορία «μόλις έγινε σαφές ότι ο πρώτος είχε φτάσει στο στόχο του, για να αποφευχθεί η πρόκληση μεγάλης ζημιάς». Επίσης, ένας δυτικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο δεύτερος πύραυλος μπορεί «απλά να μην λειτούργησε σωστά».

Ο απολογισμός των Times ισχυρίζεται επίσης ότι το Ισραήλ είχε αρχικά προγραμματίσει την επίθεση για το βράδυ της Δευτέρας 15 Απριλίου, αλλά την τελευταία στιγμή την απέσυρε από το πρόγραμμα φοβούμενο ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε «να αυξήσει σημαντικά την ένταση των χτυπημάτων της στο βόρειο Ισραήλ». 

Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει αν ή γιατί άλλαξε αυτή η εκτίμηση πριν το χτύπημα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως την ευθύνη για το αντεπίθεση, αν και αρκετοί ηγέτες του έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι φέρουν ευθύνη, ενώ το Ιράν υποβάθμισε τη σημασία της απάντησης και δεν κατηγόρησε άμεσα το Ισραήλ.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube